avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 602 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Iesirea din indiviziune :la notar sau in instanta?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Iesirea din indiviziune :la notar sau in instanta?

Suntem 5 mostenitori pe un titlu de proprietate cu mai multe terenuri.O parte din terenuri au fost vandute anterior fara iesire din indiviziune(impreuna), ramanand acum sa facem iesirea din indiviziune la un teren de 6000 mp intravilan.
S-a facut cadastrul terenului urmand sa facem dezlipirile pe loturi.
Nu stim ce cale este mai economica si mai repede de rezolvat-la notar sau in
instanta.Cadastristul spune ca nu poate dezmembra decat cate 3 loturi odata
altfel trebuie facut PUG(sau PUZ):(
si ca trebuie facut de un arhitect, bani multi si mult timp pierdut.Tot cadastristul ne-a propus o mediere si apoi instanta de judecata ca fiind mai economica si
cu finalizare mai repede decat la notar.Dar noi ne gandim ca si la mediator si la instanta tot trebuie cadastru, trebuie taxa de timbru, onorariu avocat, TERMENE
si iar TERMENE...
V-as fi recunoscator daca Dvs. mi-ati da o solutie in aceasta dilema
Multumesc anticipat.=D>
Ultima modificare: Joi, 21 Februarie 2013
jon53, utilizator
Stimate domn
1. Daca va intelegeti mergeti la notar nu la mediator.acordul de mediere in acest caz nu este act authentic , notarul trebuie sa faca....
2. La instanta acordul de mediere daca doriti sa l faceti....

In functie de situatie, poate fi usor favorabila una sau alta.
Pe cale judiciara poti beneficia de scutire de taxa judiciara de timbru, daca ai venit pe membru de familie pana la 500 lei si reducere la jumatate daca acest venit e de 800 lei. Taxa judiciara de timbru in instanta este 3% din valoarea terenului, achitata cota parte de fiecare. (Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 51/2008). In instanta se adauga onorariul avocatului, care de regula e 10% din valoarea terenului. Ca sa mergeti in instanta trebuie sa parcurgeti si etapa medierii, care va costa cateva sute de lei (400-800) Daca nu beneficiati de scutire, cred ca prin notar e mai ieftin putin. Pe site-ul care vi-l dau gasiti un procedeu de calcul al taxelor la notar. [ link extern ]
Astfel puteti sa analizati care e mai avantajos. Dar este orientativ.
*
Pentru cei care nu au luat la cunostinta de modificarea legislatiei privind returnarea taxei judiciare de timbru, redau din Legea 115/2012
Art. 59^2
„Cererea adresata instantei, privind pronuntarea unei hotarari care sa consfinteasca intelegerea partilor rezultata din acordul de mediere, este scutita de plata taxei judiciare de timbru, cu exceptia cazurilor in care acordul de mediere priveste transferul de proprietate asupra unui bun imobil, a altor drepturi reale, partaje si cauze succesorale.”
Raul62 a scris:

Daca exista consens, intelegere puteti apela la un mediator. Medierea fiind un proces rapid,eficient, mai putin costisitor.

Actul incheiat de madiator nu este un act legal de propietate. Avantajul medierii este ca, atat in instanta, cat si la notar, actiunea este simplificata, tinandu-se cont de acest document. Pentru legalizare sunt taxele notariale sau cele avoatesti mai mici, dar taxa judiciara de timbru ce se plateste este aceiasi. Taxele sunt mai mici, dar se suporta si taxele de mediere.
Daca exista consens si acte cadastrale, se poate merge direct la notar, fara mediere. Medierea este obligatorie doar in instanta. (atentie! medierea are doua faze: prima e de informare, care este gratuita - e singura etapa obligatorie pentru instanta; a doua de mediere, de unde rezulta intelegerea intre parti, materializata printr-un document, care constituie baza de legalizare a partajului de instanta sau notar.)
Singurele documente care atesta legal propietatea in cazul dumneavoastra este hotararea judecatoreasca definitiva sau certificatul de mostenitor eliberat de un notar.
Mergeti la un notar si o sa va dea lamuriri.
Ca sa ma refer strict la problema dvs. va pot spune ca este normal ca instanta sa respinga o actiune introdusa de un singur mostenitor la instanta deoarece fiind singur potrivit legii romane cauza nu se poate solutiona nici la instanta si nici la mediator.
In astfel de cazuri doar la notar se poate rezolva problema deoarece nu exista alta cale.
Daca erau doi mostenitori se putea rezolva si la instanta dar niciodata daca exista un singur mostenitor nu se va rezolva la instanta.
@elian actele la notar in aceasta speta si in general actele translative de proprietate nu se legalizeaza, ci se autentifica. Legalizarea este o alta procedura notariala.

Alte discuții în legătură

Mosteniri byatn byatn Sunt mai multi frati pe titlul de proprietate fapt care a generat controverse privind momentul de vanzare al terenurilor mostenite, atat si preturile; unii ... (vezi toată discuția)
Partaj succesoral cu vanzaare DanielAl DanielAl Am de rezolvat următoarele obiective: I. Partajul unor terenuri, în bună înţelegere, între 5 moştenitori fraţi|/surori din care 4 în viaţă şi 3 ... (vezi toată discuția)
Iesire din indiviziune elena_1234 elena_1234 Buna seara, Va rog sa ma ajutati in urmatoarea problema: tatal meu apare pe un act de proprietate teren alaturi de un frate si o sora(decedata). Noi nu am ... (vezi toată discuția)