Suntem 5 mostenitori pe un titlu de proprietate cu mai multe terenuri.O parte din terenuri au fost vandute anterior fara iesire din indiviziune(impreuna), ramanand acum sa facem iesirea din indiviziune la un teren de 6000 mp intravilan.
S-a facut cadastrul terenului urmand sa facem dezlipirile pe loturi.
Nu stim ce cale este mai economica si mai repede de rezolvat-la notar sau in
instanta.Cadastristul spune ca nu poate dezmembra decat cate 3 loturi odata
altfel trebuie facut PUG(sau PUZ):(
si ca trebuie facut de un arhitect, bani multi si mult timp pierdut.Tot cadastristul ne-a propus o mediere si apoi instanta de judecata ca fiind mai economica si
cu finalizare mai repede decat la notar.Dar noi ne gandim ca si la mediator si la instanta tot trebuie cadastru, trebuie taxa de timbru, onorariu avocat, TERMENE
si iar TERMENE...
V-as fi recunoscator daca Dvs. mi-ati da o solutie in aceasta dilema
Multumesc anticipat.=D>
Pentru dezmembrare teren nu va trebuie PUD sau PUZ, este insa adevarat ca pentru dezmemvrare in mai mult de 3 loturi va trebuie Certificat de urbanism. De ce nu il dezmembrati intai in doua loturi, cele doua in altele doua si asa mai departe pana ajungeti la numarul de loturi pe care il doriti?
Multumesc pentru raspunsuri.
Ce sa zic...aci e "ceata"...aci "senin"...
@AntoanelaC, daca dezmembram o data si apoi inca o data si inca o data, nu inseamna tot atatea cadastre si tot atatea cheltuieali?Ce sa va spun, intr-o comuna amarata,
pentru dezmembrarea in 3 loturi s-a cerut Certificat de urbanism, iar pentru 4 sau mai multe loturi nu se da CU fara PUD sau PUZ.Asta este una dintre probleme, pentru ca noi vrem sa dezmembram in 5 loturi dintr-o data.Sa fie asa legea, sau sa fie o necunoastere ori rea-vointa?
@elian actele la notar in aceasta speta si in general actele translative de proprietate nu se legalizeaza, ci se autentifica. Legalizarea este o alta procedura notariala.
Multumesc pentru corectare. Ma gandeam la darea legalitatii intelegerii de la mediator. Oricum, multumesc mult.
Un acord de mediere realizat cum trebuie nu mai poate fi modificat nici de mediatorul care a facut medierea. Consider ca daca dupa untimp anume scurs de la editarea si semnarea unui acord de mediere apar divergente privind continutul acestuia si punerea in aplicare , solutia nu este modificarea acordului de mediere cu pricina ci o noua mediere daca partile vor, cu privire la acele divergente pentru a se ajunge la o solutie pozitiva finalizata printr-un nou Acord de mediere. Cred insa ca adevaratii mediatori nu vor avea astfel de reculuri si ca urmandu-se procedura corecta si legala a medierii nu mai pot sa apara divergente intre parti.
Personal am cazuri concrete de mediere cu acorduri de mediere depuse la dosarele aflate pe rolul instantelor de judecata anterior modificarilor legislative si am avut satisfactia de a nu constata modificarea acordului, ba chiar a fost insusit continutul si preluat in dispozitivul sentintelor date.
Cred ca mediatorii vor deveni foarte utili colegilor, notari, avocati, juristi, sau magistrati si nu numai.
Sa auzim numai de bine
Am un titlu de proprietate cu 4 beneficiari in urma decesului tatalui nostru, mai exact eu si cu 3 frati (din care 2 decedati). In titlu este un teren cu casa batraneasca de cca 1500 mp, si mai multe terenuri agricole care in total insumeaza cca 2 ha.
As vrea sa construiesc o casa pe terenul cu vechea casa batraneasca, si pt asta am vorbit cu fratele care mai traieste, este total de acord, insa ceilalti 2 frati decedati au fiecare cate 4 copii, si nu stiu cum sa procedez. Din ce am mai citit pe aici ar fi mai usor prin actiune in instanta, si , se pare, si mai ieftin. As avea cateva intrebari:
1) terenurile din titlu sint intr-o localitate de linga orasul Roman, iar eu locuiesc la distanta ceva mai mare, in Piatra Neamt. Trebuie sa depun actiunea la Roman sau o pot face la Piatra Neamt?
2)Imi trebuie avocat sau ma pot descurca singur?
3)In instanta vor fi probleme? adica in sensul sa nu-mi dea cei 1500 mp cu casa batraneasca doar mie? Repet, fratele in viata e de acord, insa nu stiu daca ar aparea pretentii la cei 8 copii ,ai celorlalti 2 frati ai mei decedati de pe titlul de proprietate. Oricum terenul si casa batraneasca stau nefolosite de 30 ani,( ce-i drept insa , terenul agricol din jurul casei e folosit de fratele in viata) , iar cei 8 copii nici macar nu cred ca stiu ca parintii lor decedati au titlu de proprietate acolo.
4) ce acte imi trebuiesc pt instanta, in afara titlului de proprietate?(cadastru, etc)
5) Cam cat ar fi costurile totale in instanta si cam cat ar dura (2 ha + 1500 mp)?
6) Daca mai am un titlu de proprietate si cer in instanta iesirea din indiviziune si pt acesta, costul cu cat creste?
7) Dupa ce instanta va dispune, cei 8 copii ai fratilor decedati impreuna cu noi 2 in viata, vom obtine sau vom putea face titluri de proprietate pt fiecare ce am primit? Sau doar eu care am cerut iesirea din indiviziune?
8) In primul caz de la intrebarea anterioara, vor contribui si cei 8 la cheltuielile cu instanta pe care le voi efectua eu? Ca la urma urmei si ei vor beneficia de ceva pamant si titlu de proprietate aferent la ce vor obtine.
Multumesc pt un eventual ajutor!
Mosteniri
byatn
Sunt mai multi frati pe titlul de proprietate fapt care a generat controverse privind momentul de vanzare al terenurilor mostenite, atat si preturile; unii ... (vezi toată discuția)