avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 418 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Proces custodie exclusiva
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Proces custodie exclusiva

am intentat un proces in care ceream custodia exclusiva a minorului de 6 ani(rezultat din prima casatorie),o sa va spun situatia si ce acte am adus in instanta,eu m-am recasatorit,iar sotul meu este in anglia unde munceste ca persoana fizica autorizata ca taximetrist,am adus la dosar toate documentele care indica acest lucru,plus contractul de inchiriere al locuintei in care urmeaza sa merg eu si copilul,dovada faptului ca este inscris la med.de familie,nr de asigurare nationala(prin care plateste taxele catre statul britanic)
la fel si eu am acest numar si pot lucra ca persoana fizica autorizata
domiciliul minorului este la mine conform hotararii de divort iar custodia comuna
dupa 9 luni de zile timp in care fostul sot a tot amanat din diferitr motive,de 2 ori a amanat ca sa-si angajeze avocat si a venit fara.....clar a vrut sa tegiverseze procesul.....
astazi am primit raspunsul,s-a respins cererea ca fiind nefondata......
ce sanse avem in recurs,alte documente nu mai am sa aduc....ce as putea invoca?interesul minorului e sa creasca si sa se dezvolte intr-o familie functionala nu intre-o familie cu o mama cu sotul plecat si cu un tata care il ia la 2 sapt,nu plateste pensia alimentara....etc....cum as putea convinge instanta?

domiciliul copilului este la mine conform hot. de divort,dar nu specifica o adresa anume
Ultima modificare: Vineri, 21 Iunie 2013
gi-jane2, moderator
Este la dvs acolo unde aveati domiciliul la data hotararii, dvs cereti incuviintare de la instanta sa schimbati domiciliul copilului in tara unde va mutati.

Exercitarea autoritatii parintesti de catre ambii parinti Art. 397
Dupa divort, autoritatea parinteasca revine in comun ambilor parinti, afara de cazul in care instanta decide altfel.

Exercitarea autoritatii parintesti de catre un singur parinte Art. 398
(1) Daca exista motive intemeiate, avand in vedere interesul superior al copilului, instanta hotaraste ca autoritatea parinteasca sa fie exercitata numai de catre unul dintre parinti.
(2) Celalalt parinte pastreaza dreptul de a veghea asupra modului de crestere si educare a copilului, precum si dreptul de a consimti la adoptia acestuia.

Legea e destul de clara.. regula e ca ambii parinti sa exercite autoritatea parinteasca si numai pt motive temeinice o veti exercita singura.. care e motivul dvs temeinic, ca v-ati recasatorit sau ca vreti sa va mutati? Nu, motiv temeinic ar fi daca dovediti ca ii face rau copilului in vreun fel sau alt motiv temeinic.
Locuinta copilului dupa divort Art. 400
(1) In lipsa intelegerii dintre parinti sau daca aceasta este contrara interesului superior al copilului, instanta de tutela stabileste, odata cu pronuntarea divortului, locuinta copilului minor la parintele cu care locuieste in mod statornic.
(2) Daca pana la divort copilul a locuit cu ambii parinti, instanta ii stabileste locuinta la unul dintre ei, tinand seama de interesul sau superior.

Asta a hotarat deja.. locuinta copilului e la dvs.

Mai departe va aflati aici :

Neintelegerile dintre parinti Art. 486
Ori de cate ori exista neintelegeri intre parinti cu privire la exercitiul drepturilor sau la indeplinirea indatoririlor parintesti, instanta de tutela, dupa ce ii asculta pe parinti si luand in considerare concluziile raportului referitor la ancheta psihosociala, hotaraste potrivit interesului superior al copilului. Ascultarea copilului este obligatorie, dispozitiile art. 264 fiind aplicabile.


Schimbarea locuintei copilului Art. 497
(1) Daca afecteaza exercitiul autoritatii sau al unor drepturi parintesti, schimbarea locuintei copilului, impreuna cu parintele la care locuieste, nu poate avea loc decat cu acordul prealabil al celuilalt parinte.
(2) In caz de neintelegere intre parinti, hotaraste instanta de tutela potrivit interesului superior al copilului, luand in considerare concluziile raportului de ancheta psihosociala si ascultandu-i pe parinti. Ascultarea copilului este obligatorie, dispozitiile art. 264 fiind aplicabile.

:offtopic:
Apasati butonul raspunde, nu pe "citeaza"
Ultima modificare: Vineri, 21 Iunie 2013
gi-jane2, moderator
am sanse mai mari cu suplinirea acordului tatalui la trecerea frontierei?
trebuie sa fac dovada ca am domiciliul acolo,contractul de inchiriere pe numele sotului meu,iar eu imi pot face permisul de conducere cu adresa aceea,problema e ca eu sunt angajata aici in romania,nu va fii asta impotriva mea?cum am eu domiciliul in anglia dar muncesc in romania?
mai este o lege prin care spune ca una dintre conditiile in care se da custodie exclusiva este distanta geografica dintre parinti
Ultima modificare: Vineri, 21 Iunie 2013
gi-jane2, moderator
Stimata doamna, distanta dintre domiciliile parintilor NU constituie un motiv pentru autoritate unica.
In Belgia, Olanda sunt niste prevederi care precizeaza ca se da custodie unica in cazul in care intre parinti exista situatie conflictuala iremediabila.
Aici iarasi sunteti la aprecierea judecatorului. In definitiv, din moment ce ati divortat, inseamna ca sunteti in aceasta situatie.
Domnul avocat Lascoschi are dreptate, dansul vorbeste din experienta.
Va confirm si eu ceea ce spune dansul, tot din experienta.
Dvs. totusi faceti toate demersurile posibile, nu se stie ce noroc da peste dumneavoastra, eu totusi m-as risca la bunavointa tatalui , sa va scrie o declaratie ca va da acordul sa plecati cu copilul, altfel...
Incercati si sfatul doamnei gi_jane, cereti prin instanta schimbarea domiciliului copilului la noua adresa din Anglia. In prealabil, cereti-i fostului sot, printr-o notificare, acordul cu privire la schimbarea domiciliului copilului.
Redactati in asa fel incat sa subliniati DE CE E IN INTERESUL COPILULUI mutarea lui cu dvs, daca va raspunde negativ sau nu raspunde, aveti dovada reavointei sale, daca este de acord, mergeti repede la notar si luati-i declaratia de acord.
Ultima modificare: Vineri, 21 Iunie 2013
Martonze, utilizator
chiar pe acest forum am citit aceasta lege,acum aflu ca de fapt nu este asa,ce legi se mai scriu aici si nu sunt reale?
tatal nu-mi va da niciodata acordul
eu am fost plecata anul trecut 3 luni din tara timp in care nu am vorbit/stiut nimic de copilul meu,nu mi l-a dat o secunda la telefon
eu daca plec din tara nu voi mai stii nimic de copil,iar dc stau aici e f posibil ca aceasta casnicie sa se destrame,sunt disperata.....nu stiu cum sa fac....am investit in acest proces 6000 lei (onorariu avocat ,traducerile si legalizarile actelor de la dosar)o iau de la capat,fac orice dar copilul nu pot sa mi-l las
pana acum am vazut ca nu mi se dau sanse,tatal nu-mi va da acordul
dc am ajuns in situatia asta cu custodie comuna inseamna ca sunt condamnata sa stau in tara pt a-mi creste copilul?
Ultima modificare: Vineri, 21 Iunie 2013
alexa_sidorencu, utilizator

Alte discuții în legătură

Minor cu domiciliul la mama. cum poate fi lăsat în grija bunicii pe timpul plecării din țară, fără a putea fi luat de tata? cocoseibar cocoseibar Buna seara ! Logodnica mea a fost casatorita,a divortat si vrea sa vina la mine in U.K. Cum poate sa obtina procura cu imputernicire pentru mama ei? Vrea sa ... (vezi toată discuția)
Tatal refuza sa-si dea acordul lilicu lilicu - divortul a fost anul trecut in ianuarie , pe vechiul cod, si mama are custodia copilului , tatal are drept de vizita - mama sa recasatorit cu un cetatean ... (vezi toată discuția)
Nerespectare program de vizitare minor pe motiv ca minorul nu doreste acest lucru davinia davinia Buna ziua, incerc sa va prezint situatia cu anumite detalii si v-as ruga sa ma sfatuiti cu privire la modul de solutionare. In urma cu 6 ani am divortat de ... (vezi toată discuția)