buna ziua,va rog sa ma sfatuti ce pot face in urmatoare problema.sunt divortata de sotul meu de 6 luni .in urma casatoriei a rezultat un copil.am divortat la notar.custodia copilului o avem amandoi.problema mare este ca atunci cind fostul meu sot vine sa copilul la el in weekend ,minorul nu vrea sa mearga la el.plange.tipa ca nu vrea sa mearga la tatal lui.astazi a fost unul din acele episoade.copilul nu a vrut sa mearga ,s-a ascuns dupa pat ca sa nu plece cu taica-su.l-am dus pina jos la scara si s-a agatat de gatul meu a inceput sa tipe sa nu-l dau ,sa nu-l parasesc.au fost de fata si cativa vecini.ce pot face in aceasta situatie cind minorul refuza sa mearga la tatal lui?nu vreau sa-mi vad copilul in asemenea situatui din nou.va multumesc:(
Tatal trebuie sa priceapa ca risca sa isi piarda copilul definitiv. Incercati sa vorbiti frumos cu sotul si sa ii explicati calm care e problema. Puteti sa iesiti impreuna chiar daca sunteti la cutite. Sunteti doi adulti care sper ca isi iubesc copilul, deci pentru el inercati sa evitati orice iesire mai neplacuta.
Solicitati unui psiholog din partea DGASPC o ancheta si o consultatie pentru copilul dumneavoastra. In urma concluziilor oferite de aceasta institutie si a faptului ca aveti martori care au vazut ca minorul nu doreste sa mearga la tatal sau, puteti solicita in instanta modificarea programului de vizita al minorului.
nu prea inteleg. tatal..isi iubeste copilul sau ptr ce il ia? dvoastra, ca mama, trebuie sa fi intuit deja motivatia lui.... daca motivul tatalui e dragostea ptr fiul sau dar nu stie, poate, sa si-o exprime corespunzator, puteti sa-l informati dvoastra in scris despre plangerile copilului daca acestea au o forma concreta, de repros a atitudinii tatalui. sunt convins ca daca isi iubeste copilul, isi va mai cizela comportamentul.
pe de alta parte, respectarea programul de vizita e o obligatie a dvoastra. si trebuie sa faceti TOATE eforturile necesare ca acest drept (al copilului si al tatalui) sa fie respectat.
la limita, cand considerati REAL ca aceasta relatie copil-tata ii e daunatoare copilului, va trebui iarasi sa faceti TOATE eforturile ca aceasta relatie sa inceteze si tatal sa fie eventual decazut din acel drept.
astfel, daca copilul nu doreste din motive REALE de abuz sa mearga cu tatal lui, va puteti opune dreptului la vizita. domnul tata are la dispozitie art307 Cod Penal si/sau art912 Cod Procedura Civila. dvoastra aveti la dispozitie in a va asuma riscurile care survin din eventualele actiuni ale tatalui in aceste directii sau a incerca cu determinare o amiabilitate.
aplicarea art 912 va duce catre o consiliere obligatorie a minorului si a parintilor prin intermediul psihologilor dgapsc.
Succes!