in sfarsit am inteles si eu care era disputa #-o
parerea mea- exista doua contracte, doua manifestari de vointa, - una initiala intre nud si uzufr init. si a doua intre uzufr initial si cesionar, moartea cesionarului nu afecteaza cesiunea uzufructului, ci continua cu mostenitori acetsuia, asta rezulta si din 714 alin 4 care spune ca la moartea uzufr initial uzufructul inceteaza, per a contrario cesiunea isi produce efecte daca are loc decesul cesionarului , uzufructul va continua pana la una dintre cele doua termene stabilite de norma speciala.
marian, inteleg ca esti de acord cu ceea ce am spus eu. E greu sa mergem pe drumul asta pt ca nu avem nicio parere doctrinara si nici legea nu transeaza expres problema. Eu cred ca prin faptul ca se transmite la mostenitorii cesionarului, nu se incalca aspectul viager impus de lege. Ne-am lungit cam mult, asta sunt optiunile, fiecare merge pe ceea ce i se pare cel mai oportun. :)
Ovidiu, mie imi place lumina lunii, m-am nascut seara, asta e, mi-a fost predestinat... :))))
Interesanta grila cu subrogatia cu titlul universal, trebuie sa ma documentez pt ca nu mi-e familiara problema... :hammer:
Ceea ce am citit intr-un mod rapid, explica oarecum: a) e corect pt ca se inlocuieste o valoare din patrimoniu, cu o alta valoare, indiferent de individualitatea bunului. Spre ex, inlocuiesc 500 milioane lei (pretul) cu bunul (care are o valoare de circulatie de 600 milioane lei), deci e vb despre valoarea lui inauntrul patrimoniului.
c) e o situatie care intervine in situatii de exceptie, expres prevazute de lege, ceeea ce nu e cazul vanzarii.
b) evident e corect pt ca avem transmiterea unui bun privit in individualitatea lui, ceea ce e corect.
Ce vă mai place uzufructul:))
Hai să-mi dau şi eu cu părerea:tooth: Recapitulând:
Art. 714 alin 4 ne spune clar că uzufructul nu încetează la moartea uzufructuarului cesionar, ci se are în vedere termenul uzufructului initial ori moartea uzufructuarului initial(cedent).
Întrebarea care apare: ce se întâmplă cu dreptul de uzufruct când intervine moartea uzufructuarului cesionar, având în vedere că el(dreptul) nu încetează? Văd 2 posibilităţi
-dr uzufruct trece în patrimoniul moştenirii cesionarului
-dr de uzufruct se întoarce în patrimoniul uzufructuarului iniţial
Eu aş alege prima variantă pt următoarele argumente:
1)transmiterea dr. de uzufruct prin moştenire nu aduce atingere caracterului viager al uzufructului, deoarece uzufructul este tot viager, doar că se are în vedere durata vieţii uzufructuarului iniţial, în loc de cea a uzufructuarului subsecvent
2)nu avem nicio normă care să interzică expres transmiterea dr de uzufruct prin moştenire, ci această interdicţie rezultă din caracterul viager al uzufructului. Dar în situaţia noastră, aşa cum rezultă de la punctul 1, caracterul viager este respectat, deci nimic nu împiedică transmisiunea dreptului prin moştenire.
Părerea mea.
Hei, Nono! Ce faci? Cum merg examenele? Inteleg ca ti se pare corect ceea ce am dedus si eu. Acum chiar ca am inteles cesiunea uzufructului forever! :tooth:
spor la invatat tuturor, eu ma retrag pana mai pe seara.
Nono, cum sa treaca dr de uzufruct in patrimoniul mostenirii cesionarului?
daca uzufructuarul initial moare, dr sau nu se transmite mostenitorilor sai, daca moare cesionarul,de ce s ar transmite dr sau de uzufruct?
e clar art 714 al 4
daca A moare, atunci uzufructul lui B inceteaza
daca B moare, uzufructul lui A nu inceteaza, continua pana la implinirea termenului de 30 ani