avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 194 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Problemele profesionale ale ... Juristii sunt obligati sa se inscrie in Colegiul ...
Discuție deschisă în Problemele profesionale ale consilierilor juridici

Juristii sunt obligati sa se inscrie in Colegiul Consilierilor Juridici?

Buna ziua!
Va rog frumos sa ma lamuriti si pe mine in legatura cu urmatoarea problema: urmeaza sa ma angajez ca jurist la o firma si nu stiu daca trebuie sa ma inscriu si in Colegiul Consilierilor Juridici. Printre atributiile mele ar fi si aceea de reprezentare a societatii in instanta. In ce situatie pot indeplini aceasta atributie? Numai daca ma inscriu in Colegiul Consilierilor Juridici? Iar in cazul in care ma inscriu, sunt obligata sa imi gasesc si un indrumator?
Va multumesc si va doresc o zi buna!
Maria
Statutul ca Statutul, dar exista si prevederile legii 514/2003:
Art. 12

(1) La debutul exercitarii profesiei, consilierul juridic efectueaza obligatoriu un stagiu de pregatire profesionala cu durata de 2 ani, perioada in care are calitatea de consilier juridic stagiar.

(2) Conditiile efectuarii stagiului, asigurarea consilierului juridic indrumator, definitivarea si celelalte conditii din perioada stagiului sunt cele prevazute in legea pentru exercitarea profesiei de avocat si statutul profesional al acesteia, care se aplica in mod corespunzator.

(3) De asemenea, in ceea ce priveste definitivarea in functia de consilier juridic, pe baza vechimii in celelalte profesii juridice, se aplica in mod corespunzator prevederile Legii nr. 51/1995 pentru organizarea si exercitarea profesiei de avocat.

(4) Drepturile si obligatiile consilierului juridic stagiar sunt cele prevazute in actul de numire sau in contractul de munca, inclusiv toate celelalte drepturi ale functiei, pe perioada stagiului.

Art. 13

(1) Consilierul juridic stagiar poate pune concluzii la judecatorie si la tribunale ca instanta de fond, la organele de urmarire penala, precum si la celelalte organe administrative cu atributii jurisdictionale.

(2) Consilierul juridic definitiv poate pune concluzii la instantele judecatoresti de toate gradele, la organele de urmarire penala, precum si la toate autoritatile si organelle administrative cu atributii jurisdictionale



Dupa parerea mea, este o incalcare a legii ca un consilier juridic stagiar sa puna concluzii la Curtile de Apel si la ICCJ.
Si referitor la stagiu si indrumator, care sunt prevazute expres in lege, nu doar in Statut, cum intelegeti sa in efectuati si sa va definitivati in profesie? :)Eu una nu stiu alta varianta decat inscrierea intr-o asociatie profesionala cum sunt CCJ. Mai exista si Asociatia Consilierilor Juridici din Finante Banci, de exemplu, dar acolo nu se organizeaza examene de definitivat, ca si la CCJ din cadrul UCCJ.

Cred ca e bine sa va mai spun ca pentru trecerea intr-o alta profesie juridica, avocatura de exemplu, este nevoie de titlul profesional de C.j. definitiv pentru a fi scutit de stagiu:))

Pe langa aceste argumente referitoare la relationarea cu tertii, sa spunem asa, mi se pare firesc ca daca aveti profesia de consilier juridic, sa va supuneti Legii si Statutului.
Cred ca putini membri ai altor profesii reglementate legal sunt atat de indiferenti fata de insusi statutul profesiei lor. Cum sa-l respecte altii, daca nici consilierii juridici nu-l respecta, il ignora sau il iau in zeflemea, ca se poate si altfel, se poate si pe langa, se poate si pe aratura pana la urma!?
Ma amuza sa-i vad tot pe cei care vor cu tot dinadinsul sa profeseze in afara unei asociatii, pe langa lege/statut, ca se plang de decaderea profesiei de CJ, de lipsa prestigiului, de situatia de profesie juridica defavorizata :))
@Diana Persa
Apărarea pe care o faceţi profesiei (la care, în mod evident, ţineţi) este onorantă.
Problema discutată aici nu este neapărat una de conduită a celor care practică legal sau nu profesia de consilier juridic, ci de calitate a textului normativ invocat.

De la bun început, Legea 514/2003 creează confuzie. Mai întâi reglementează profesia de consilier juridic, al cărei conţinut este aproape identic cu cel al profesiei de avocat (dar cineva a găsit că e musai necesară o normă distinctă), apoi se străduieşte să o separe de profesia de avocat, pentru ca în final să se mulţumească să folosească norme de trimitere către Legea 51/1995 (ex. "definitivarea si celelalte conditii din perioada stagiului sunt cele prevazute in legea pentru exercitarea profesiei de avocat si statutul profesional al acesteia, care se aplica in mod corespunzator"). Nu mai discut aberaţiile pe care această lege le creează prin incompatibilităţile pe care le enumeră (ex. incompatibilităţi: "c) orice alta profesie autorizata sau salarizata in tara sau in strainatate; d) functia si activitatea de administrator sau lichidator in cadrul procedurilor de reorganizare si lichidare judiciara; e) activitatea publicistica salarizata;" - "compatibilităţi": "a) activitatea didactica universitara si de cercetare juridica, activitatea literara, culturala si publicistica nesalarizata;"(?!)).

Mă întreb, aplicând "în mod corespunzător" prevederile Legii 51/1995, cum se desfăşoară mai exact stagiul, definitivarea etc.? Consilierii depun vreo cerere de admitere în barou? Evident că îmi veţi replica faptul că pentru consilierii juridici există deja un "barou" propriu, de care toată lumea ştie (exclusiv cel care scrie). E stabilit prin "statut". Ei bine, statutul probabil e redactat de jurişti care nu au citit cu atenţie legea şi care, pentru că e la modă în alte profesii, au decis că simplul Congres Extraordinar al Colegiilor Consilierilor Juridici din România - un organism nereglementat de lege - poate acoperi carenţele legii prin acest statut.

În mod ironic, legea ţine să afirme expres principiul dreptului la asociere, care oricum e stipulat de Constituţie. Nicăieri nu se stabileşte, însă, un corp profesional unic la nivel naţional (după modelul barourilor). Acest viciu este "acoperit" prin statut. Or, statutul profesiei e stabilit doar de o asociaţie profesională care, indiferent de denumirea aleasă, nu este impusă de lege ca fiind unică şi exclusivă.

Statutul are o concepţie complet defectuoasă, fapt dovedit de contestarea în instanţă cu succes a prevederilor sale privitoare la societăţile profesionale de consultanţă juridică. Atât cât ştiu, deşi atacat, statutul păstrează prevederile referitoare la SRL cu cod CAEN 7411.

Dincolo de asta, însăşi concepţia care a stat la baza acestei legi este fundamental greşită. În opinia mea, sunt două explicaţii pentru lacunele vădite de tehnică legislativă: incompetenţa grosolană a autorilor sau intenţia nefastă de creare a unei caste după şablonul celei a avocaţilor. Cele două nu trebuie să se excludă reciproc.

ªi acum vorbind de "practică": cunosc persoane angajate pe postul de consilier juridic care, deşi înscrise în tabloul consilierilor juridici ca suspendate, continuă să îşi exercite profesia, inclusiv compărând în faţa unor instanţe de nivel incompatibil cu starea de stagiar.
Sunt perfect de acord cu această atitudine pe care nu o consider o fraudă a legii, ci o speculare legitimă a multelor "imperfecţiuni" ale acesteia. Aş putea-o privi şi ca pe o formă de nesupunere civică faţă de un sistem care pe zi ce trece ne agasează cu tendinţele sale de lăbărţare birocratică şi de suprareglementare, sacrificând fondul, utilitatea, pentru formă.

P.S.: susţin opinia exprimată aici: [ link extern ]
Ultima modificare: Sâmbătă, 16 Mai 2009
klewos, utilizator
Eu nu mai sunt inscris in UCCJ si pun concluzii la orice instanta ... ;)
~ Conținut șters la cerere ~
Legea nu are niciun efect dupa cum vedeti ... :)

Alte discuții în legătură

Consilier juridic definitiv monalisaalina monalisaalina Imi pot da definitivatul ca si consilier jurudic fara sa fiu inscrisa la UUCJ? (vezi toată discuția)
Consilier juridic definitiv? luca_claudia72 luca_claudia72 poti sa-ti dai definitivatul ca si consilier juridic daca ai un contract de munca ca cj de 2 ani ? adevarul e ca nu m-am inscris in uccj...mi s-ar recunoaste ... (vezi toată discuția)
Calitatea de jurist Alina_2010 Alina_2010 Buna.Am si eu o nelamurire daca ma poate ajta cineva.daca o persoana termina dreptul, automat este licentiat in drept si are statut de consilier juridic.La un ... (vezi toată discuția)