avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 454 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Problemele profesionale ale ... Juristii sunt obligati sa se inscrie in Colegiul ...
Discuție deschisă în Problemele profesionale ale consilierilor juridici

Juristii sunt obligati sa se inscrie in Colegiul Consilierilor Juridici?

Buna ziua!
Va rog frumos sa ma lamuriti si pe mine in legatura cu urmatoarea problema: urmeaza sa ma angajez ca jurist la o firma si nu stiu daca trebuie sa ma inscriu si in Colegiul Consilierilor Juridici. Printre atributiile mele ar fi si aceea de reprezentare a societatii in instanta. In ce situatie pot indeplini aceasta atributie? Numai daca ma inscriu in Colegiul Consilierilor Juridici? Iar in cazul in care ma inscriu, sunt obligata sa imi gasesc si un indrumator?
Va multumesc si va doresc o zi buna!
Maria
Diana Persa a scris:

De ce sa nu ne operam pe creier la un absolvent de medicina care a trecut cu bine de cele maxim 6 luni de perioada de proba, si sa-i cerem sa faca 9 ani de rezidentiat in neurochirurgie?#-o Daca asta este rationamentul pe care mergem, de ce sa nu-l ducem pana la capat? De ce pentru consilierii juridici nu se poate, ca sunt mai delicati probabil :)) dar pentru alte profesii se poate?

Aceasta (ca şi alte afirmaţii) e un sofism destul de simpluţ (l-aş califica lejer drept ceea ce e cunoscut ca "straw man argument"). Vorbim despre medici, magistraţi etc. sau despre consilieri juridici? Raţionamentul se baza exclusiv pe Legea 514/2003, pe statutul profesiei (aşa cum e el) şi pe lucrurile care se învaţă la drept (v. ierarhia normelor, tehnica legislativă etc.).
Nu mă las operat pe creier de un absolvent de medicină poate şi pentru că în cazul medicilor legea e mai bine concepută decât în cazul consilierilor juridici şi nu lasă loc de interpretări şi portiţe... ;)
În rest, bănuiesc că lucrurile pe care le-am scris, oricât de întinse ca spaţiu ocupat, nu se limitează la părerile juristei menţionate în linkul de la P.S. Am folosit acel exemplu pentru a arăta că nu sunt singurul cu o astfel de opinie.

Sunt conştient şi de riscul condamnării penale pentru exercitarea fără drept a unei profesii, însă continuu să afirm că din moment ce, în baza legii, reglementarea precisă a intrării în profesia de consilier juridic este confuză, întregul eşafodaj construit pe această temelie şubredă se prăbuşeşte la prima adiere.

Cât priveşte unele dintre mesajele şterse, în opinia mea, ele nu fac decât să dezvăluie miezul omului care atunci când nu mai are argumente, dar mai are orgoliu şi nu mai poate păstra decenţa conversaţiei, face din zeflemea şi atac la persoană singurul său argument.

Cred că am comentat suficient pe această temă pe forum, aşa că pentru mine discuţia se încheie aici. Nu-mi doresc decât să reflectaţi sincer, cu raţiune şi aplicând cunoştinţele dobândite în şcoală asupra condiţiei actuale şi statutului profesiei de consilier juridic.
Ultima modificare: Sâmbătă, 16 Mai 2009
klewos, utilizator
[EDITAT] Referitor la sustinerea colegilor ca nu poti fi consilier juridic daca nu esti inscris in UCCJ pot posta un singur articol din lege (intrucat statutul nu poate adauga la lege) ...
Art. 8. Poate fi consilier juridic acela care indeplineste urmatoarele conditii:
a) este cetatean roman si are domiciliul in Romania;
b) are exercitiul drepturilor civile si politice;
c) este licentiat al unei facultati de drept;
d) este apt din punct de vedere medical pentru exercitarea profesiei; aceasta conditie se dovedeste cu certificat medical eliberat in conditiile legii;
e) nu se afla in vreunul dintre cazurile de nedemnitate prevazute de prezenta lege.
Din acest articol nu reiese obligativitatea inscrierii in UCCJ ca sa poti fi numit sau angajat in functia de consilier juridic.

Ultima modificare: Luni, 18 Mai 2009
ContSters20980, utilizator
~ Conținut șters la cerere ~
~ Conținut șters la cerere ~
Parca era vorba de Jurist nu de Consilier Juridic....considerati acelasi lucru???ce tot citati din L.514/2003
mai vb.
Incepator.jogeorgejo

Alte discuții în legătură

Consilier juridic definitiv monalisaalina monalisaalina Imi pot da definitivatul ca si consilier jurudic fara sa fiu inscrisa la UUCJ? (vezi toată discuția)
Consilier juridic definitiv? luca_claudia72 luca_claudia72 poti sa-ti dai definitivatul ca si consilier juridic daca ai un contract de munca ca cj de 2 ani ? adevarul e ca nu m-am inscris in uccj...mi s-ar recunoaste ... (vezi toată discuția)
Calitatea de jurist Alina_2010 Alina_2010 Buna.Am si eu o nelamurire daca ma poate ajta cineva.daca o persoana termina dreptul, automat este licentiat in drept si are statut de consilier juridic.La un ... (vezi toată discuția)