avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 410 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Problemele profesionale ale ... Juristii sunt obligati sa se inscrie in Colegiul ...
Discuție deschisă în Problemele profesionale ale consilierilor juridici

Juristii sunt obligati sa se inscrie in Colegiul Consilierilor Juridici?

Buna ziua!
Va rog frumos sa ma lamuriti si pe mine in legatura cu urmatoarea problema: urmeaza sa ma angajez ca jurist la o firma si nu stiu daca trebuie sa ma inscriu si in Colegiul Consilierilor Juridici. Printre atributiile mele ar fi si aceea de reprezentare a societatii in instanta. In ce situatie pot indeplini aceasta atributie? Numai daca ma inscriu in Colegiul Consilierilor Juridici? Iar in cazul in care ma inscriu, sunt obligata sa imi gasesc si un indrumator?
Va multumesc si va doresc o zi buna!
Maria
~ Conținut șters la cerere ~
~ Conținut șters la cerere ~
~ Conținut șters la cerere ~
~ Conținut șters la cerere ~
Si totusi, legea exista, si ea consacra diferentierea intre stagiari si definitivi.
Desi, din pacate, Legea 514-2003 contine neclaritati si este perfectibila, existenta prevederilor ei care sunt clare (dupa parerea mea tocmai acestea, privind stagiul de 2 ani, sunt foarte clare) nu poate fi ignorata. Una distre scaparile legii este ca nu cuprinde sanctiuni pentru incalcarea prevederilor ei si, nu-i asa, pe meleagurile noastre este un sport national sa luam in deradere orice bruma de ordine, lege, disciplina:)
Da, exista persoane care nu au calitatea de CJ definitiv (@freelis, banuiesc ca ai calitatea de CJ definitiv prin efectul legii, fiind incadrat in munca in aceasta functie la data intrarii in vigoare a legii 514, astfel ca nu mai ai nevoie de apartenenta la CCj ca sa devii definitiv) si totusi pun concluzii la orice instanta:)) La fel, exista nenumarati curajosi si talentati soferi care conduc pe drumurile publice fara carnet de conducere sau cu carnetul suspendat, oh, da!#-o Asta inseamna oare ca Regulamentul de circulatie nu are efect? La cate cazuri sunt in realitate, pe langa cei depistati si sanctionati, ne putem gandi ca persoanele care circula regulamentar sunt iesite din comun, ca doar legea nu are efect, nu-i asa? Faptul ca se circula in localitati cu 100 la ora in loc de maxim 50 nu inseamna ca legea nu are efect, ci doar ca sanctiunile pentru incalcarea ei nu sunt eficiente in raport cu populatia tinta subiect al legii.
@a_k, opinia din link-ul indicat este total nefondata, mai ales ca raspunde gresit la o alta intrebare - stagiul nu este acelasi cu perioada de proba, nici in cazul consilierilor juridici, nici in cazul avocatilor, nici in cazul notarilor, nici in cazul judecatorilor si procurorilor, nici in cazul medicilor si am putea continua tot asa.
Daca am merge pe rationamentul doamnei care a emis opinia, si magistratii si medicii ar trebui scutiti de perioada de stagiu mai mare de 6 luni ( ca doar sunt salariati in baza codului muncii), la fel si consilierii juridici.:))
De ce sa nu ne operam pe creier la un absolvent de medicina care a trecut cu bine de cele maxim 6 luni de perioada de proba, si sa-i cerem sa faca 9 ani de rezidentiat in neurochirurgie?#-o Daca asta este rationamentul pe care mergem, de ce sa nu-l ducem pana la capat? De ce pentru consilierii juridici nu se poate, ca sunt mai delicati probabil :)) dar pentru alte profesii se poate?
Pana si ca sa obtii atestat profesional de taximetrist ai nevoie de vechime ca si conducator auto cat. B minim 1 an:((
Poate pur si simplu e vorba de faptul ca majoritatea celor care practica profesia de consilier juridic, la fel si marea masa, nu-si dau seama de importanta activitatii lor si de responsabilitatea pe care o implica.
Poate pur si simplu e vorba de faptul ca Romania este o tara in care, chiar daca operatii pe creier nu fac studentii la medicina, (cel putin nu singuri-singurei :), totusi mai exista cliente pentru avorturi clandestine, provocate cu andrele si alte unelte de acest gen, de diverse babe "pricepute". Si in care epilepsia se trateaza dupa metoda de la Tanacu .

Revenind la subiect, legea speciala deroga de la legea generala, dar chestiunea stagiu CJ versus perioada de proba nu este un caz de derogare de la Codul Muncii - consilierul juridic ramane stagiar si dupa momentul in care a trecut perioada de proba.
Astfel, in opinia mea, tocmai pentru ca stagiul profesional nu este asimilat perioadei de proba, cand un consilier juridic este angajat pentru prima data (debuteaza in profesie) si i se poate impune ca proaspat absolvent o perioada de proba de maxim 6 luni, conform prevederilor Codului Muncii.
Faptul ca au trecut cele x luni, maxim 6, de perioada de proba, nu inseamna ca el dobandeste calitatea de consilier juridic definitiv, ci doar ca angajatorul nu-i mai poate desface nemotivat CIM. In continuare, pana la obtinerea titlului de consilier juridic definitiv, va fi dpdv profesional stagiar. De asemenea, nu inseamna ca, dupa obtinerea titlului profesional de CJ definitiv, acesta nu mai poate fi supus altor perioade de proba, daca incepe contracte de munca noi.

Abordand romaneste chestiunea, dupa ce obtine titlul de cj definitiv, prin examen organizat de UCCJ (pentru ca, dupa cum am spus, alta asociatie profesionala care sa organizeze examen de definitivat nu stiu sa existe) sau daca este prin efectul legii 514 CJ definitiv, nu are nevoie sa fie inscris in UCCJ:)

Alte discuții în legătură

Consilier juridic definitiv monalisaalina monalisaalina Imi pot da definitivatul ca si consilier jurudic fara sa fiu inscrisa la UUCJ? (vezi toată discuția)
Consilier juridic definitiv? luca_claudia72 luca_claudia72 poti sa-ti dai definitivatul ca si consilier juridic daca ai un contract de munca ca cj de 2 ani ? adevarul e ca nu m-am inscris in uccj...mi s-ar recunoaste ... (vezi toată discuția)
Calitatea de jurist Alina_2010 Alina_2010 Buna.Am si eu o nelamurire daca ma poate ajta cineva.daca o persoana termina dreptul, automat este licentiat in drept si are statut de consilier juridic.La un ... (vezi toată discuția)