U.b.i.k. de-abia astept sa scoti pe piata tratatul despre uzucapiune. Ar umple un mare gol de teorie si practica. :)
Carti de drept civil:
Partea Generala: Gheorghe Beleiu - Tratat de Drept civil, Ernest Lupan - Drept civil. Partea generala
Obligatii de Statescu, Barsan. Liviu Pop preia multe din tratatul lor, asa ca e cam acelasi lucru ce autor alegeti.
Drepturi reale de Liviu Pop. Si Filipsecu are un tratat de Drepturi reale, dar nu pune atatea probleme de drept funciar.
Contracte - Francis Deak
Succesiuni de Mihail Eliescu
Ultima carte interesanta pe care am citit-o este "What The Bleep Do We Know?" S-a facut si un film. De fapt, prima data a fost filmul si apoi cartea. Este despre fizica cuantica si felul in care intelegerea acesteia ne afecteaza existenta, dar si alte chestii interesante: Cine suntem? De unde venim? Cum functioneaza creierul.
MI-a placut "Cartea Alba" a lui Ramtha, ideea ca nu exista bine si rau in mod absolut si ca tot ce ni se intampla in viata nu este nici bine, nici rau, depinde de perspectiva din care privesti. Tot ce ni se intampla este, pur si simplu, experienta de viata. ce mi-a mai placut din carte: imbatranim pentru ca ni se spune ca trebuie sa imbatranim (sugereaza chiar sa nu ne mai numaram anii de viata), murim pentur ca ni se spune ca trebuie sa murim. Iti poate schimba paradigma despre viata... :)
O carte interesanta mi s a parut Psihologia maselor, de Gustave le Bon. E atit de usor sa te joci cu mintile oamenilor, daca stii cum sa o faci, in momentul in care ei sunt grupati ei nu preiau prea multe din personalitatea membrilor grupului, pe un individ il manipulezi mult mai greu decit daca o faci cu o masa de oameni, in care acel individ se pierde total. Individul nu mai este el. Oamenii vad ceea ce li se spuna sa vada, cred ceea ce li se spune sa creada si fac ceea ce li se spune, chiar daca , individul singur nu ar face niciodata un lucru, ba chiar l ar condamna...
AvTodinca...Teremenul "tratat" mi se pare foarte pretentios si mult peste posibilitatile mele (si ale colaboratorilor mei) actuale, e ceva de sfarsit de cariera, un magna opus (cand ma gandesc ca George Plopu, fratii Ionascu, Mihai Eliescu, Gh. Beleiu, au scris tratate ma infior numai la gandul ca lucrarea mea ar putea fi etichetata astfel, pentru ca deschid intotdeauna cu sfiala lucrarile lor) - cateodata citesc inainte de o pledoarie finala doua trei pagini, asa pentru moral si inspiratie chiar daca nu au legatura directa cu cauza.
Fara falsa modestie, ceea ce pregatesc e doar o lucrare despre uzucapiune in care apar poate mai multe intrebari decat raspunsuri.
What the .... do we know este grozava, atat filmul cat si cartea aduc la cunostinta publicului multe aspecte inedite, insa prezinta doar una dintre interpretarile fizicii cuantice, cea mai ortodoxa, interpretarea de la Copenhaga, mai sunt vreo 12-13 interpretari, muuult mai "weird".
Interesant, cei mai multi juristi nu sunt preocupati de stiintele exacte - stiu vreo cativa care o i-au la fuga chiar daca aud doar de ecuatii.