Buna ziua!
Am un caz de cercetare disciplinara si am nevoie de ajutorul dvs.
Un angajat din cauza sistemului informatic in care isi desfasoara zilnic activitatea merge foarte greu, s-a enervat si a aruncat cu un pix care a ajuns in monitorul calculatorului distrugandu-l pe o laterala. El personal a anuntat incidentul. Din proba video reiese momentul in care a aruncat cu pixul insa, angajatul specifica in declaratie ca pixul a ricosat in monitor desi pe camera video se vede ca si cum l-ar fi aruncat cu intentie in monitor. (Parerea mea este ca este interpretabil modul in care a aruncat si ricosat pixul). Salariatul in cauza detine si functia de reprezentant al salariatilor.
Superiorul face un referat in baza caruia incep procedura de cercetare disciplinara.
Pentru un astfel de caz, pot sa-l sanctionez cu avertisment conform primului punct art.248 sau pot sari peste acest pas si sa-l sanctionez cu retrogradarea in functie sau reducerea salariului pe o perioada de 3 luni cu 10%?
Va multumesc pentru ajutor!
Decizia de sanctionare se comunica salariatului in cel mult 5 zile calendaristice de la data emiterii.
Prin urmare, cele 5 zile se calculeaza de la data emiterii deciziei de sanctionare. Daca data de 28.06 este data deciziei , atunci de la aceasta data se calculeaza cele 5 zile.
Buna dimineata!
Cazul meu continua. Deja mie mi se pare aberant. Au trecut 2 sapt jumatate.
Cum ziceam, comisia de cercetare disciplinara a votat lt ssnctiune cu avertisment. Asa ca am facut nota intalnirii, pv si decizia de ssnctionare cu "avertisment scris".
Ieri a venit colegul sa i se dea verdictul si sa semneze de luare la cunostinta.
Dna director a invitat la aceasta discutie intreaga comisie, iar colegul a solicitat sa fie insotit de hr (eu) si seful direct. Dupa o discutie primest actele fcute de mine. El sesizeaza ca pe scte era scris "avertismenf scris final" . Auzind final m.am uitat pe documente si acestea nu erau ce dadusem eu dnei director la semnat. A adaugat ea cuvantul final pe cele 3 acte. In plus, pe decizia de sanctiune eu am specificat exact motivul inscris de dinsa in referat ( a aruncat cu un pix in monitor care s.a spart), iar la momentul semnarii era schimbat cu diverse adagir ale dinsei. A adaugat ca decizia va fi adusa la cunostinta in 10 zile di a mai adaugat ca la urmatoarea abarere salariatul poate fi retrogradat sau concediat. Este corect? " inculpatul" a scris pe decizie ca acestea nu corespund cu ceea ce s.a discutat si a plecat. Ce am eu de facut intr.o astfrl de situatie? Multumesc!
1. "avertismenf scris final" - aceasta sanctiune nu exista in Codul Muncii
Decizia de sanctionare se comunica salariatului in cel mult 5 zile calendaristice de la data emiterii si produce efecte de la data comunicarii. si nu in termen de 10 zile cum vrea dna directoare.
Per ansamblu, decizia in cauza poate fi anulata de catre instanta de judecata
2. Dvs nu aveti decat sa-i explicati dnei director prevederile legale, astfel incat sanctiunea aplicata sa fie in concordanta cu "realitatea".
I.am explicat de acum 2 sapt. Cum poate solutiona rapid acest caz dar a spus ca lucrurile nu vor ramane asa.
I.am explicat si ieri ca acel termen nu exista, dar a motivat ca ea dc vroia sa ii faca rau, putea sa ceara concedierea salariatului infiferent ce ar zice comisia pt ca ea este director si ea hotaraste. Dar ne arata bunavointa si ramane cu avertisment.
Eu acum ce fac? Iau actele de ieri chiar dc salariatul a scris pe ele ca nu corespund cu cele discutate,i le trimit prin posta cu confirmare de primire?
Conflict munca
carmenstan
am fost plecata in strainatate in timpul concediului de odihna ,nu am reusit sa-mi rezolv poblemele familiale si am sunat la serviciu , la intelegere cu seful ... (vezi toată discuția)
Sanctiuni angajat
anusca14
Ce sanctiuni poate primi un angajat care nu respecta prevederile CIM privind preavizul, nu-si da demisia desi la angajare a semnat multe acte in acest sens, si ... (vezi toată discuția)