avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 707 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Sunt dator la asociație cu comisioane lunare pentru ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Sunt dator la asociație cu comisioane lunare pentru că plătesc întreținerea prin mobile banking. Este legal ce mi se pretinde?

Buna seara ,ma poate ajuta cineva ,platesc utilitatile ,nu la administrator ,ci prin Mobile Banking ,si aflu azi de la administrator ca sunt dator, am comision din partea CEC in fiecare luna cate 5 lei (adica 20 lei a patru luni ) .Intrebarea mea este ,Este legal ! Multumesc !
Ultima modificare: Sâmbătă, 3 August 2019
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: latka , utilizator 11:11, 17 Noiembrie 2019
4 din 8 utilizatori consideră
acest răspuns util

Temei legal
Legea 196 din 2018
Art.88
Cheltuielile pe beneficiari sunt cheltuielile cu privire la:... gestiunea financiara...
3 din 6 utilizatori consideră
acest răspuns util
“Domne”, noi am schimbat contul la altă bancă, care nu percepe comisioane de încasare, de stat în cot pe ghișeul lor, de scărpinat după ceafă stând la coadă și altele, dacă nu ați observat că am zis mai sus!
Iar, dacă banca nu stă la colț, s-au inventat operațiunile online și pt Asociații, luarea extrasului și tot ce mai vreți, așa cum TOȚI furnizorii pe care îi aveți de plătit au conturi bancare și le puteți plăti în conturi dările!
Treziți-vă la realitate și updatați-vă ceva mai aproape de 2019, pt că orice se poate, cu condiția să mai și vrei!
Și se numește administrare defectuoasă această rea voința, când te pui contra vântului, că ai matale - administratorul și/sau președintele - acești doi Dumnezeu și Sf. Petru al blocatarilor, alte interese decât cele ale MEMBRILOR asociației! Iar, pt administrare defectuoasă se mai și răspunde în fața “fraierilor” care vă angajează, mandatează și chiar plătesc!
Lămurit?

ricadinas a scris:

von_wonderland si cu Latka
1 ia mergeti domne dumneavoastra si negociati si pe urma se ne raspundeti.
(de cand urmaresc forumul am retinut ca w_v_w_v crease pachetul Raiffeisen ca lucra acolo la IMM in centrala si cand au introdus comisionul de incasare 4 lei nici ea nu l-a putut negocia)

2 cum sa schimbe banca (cec) daca urmatoarea este la 5 km sau altceva nu exista in localitate?


Domne dumneavoastra ganditi inainte sa scrieti?
Ce tot o tineti cu articole care nu isi au rostul. Nu este specificat nicaieri in legea 196/2018 nimic de comisioaneasa ca nu mai pierdeti vremea cu articole.
Orice cheltuiala care e facuta pentru beneficiul tuturor este cheltuiala comuna deci faptul ca unul transfera de cate ori vrea ce legatura are?

Actiunea mea indviduala duce la un cost individual deci fiecare trebuie sa isi suporte comisionul propriu.

Ce articol sa citim domne nu vezi ca articolul este paralel cu discutia noastra.



Raspundeti aici dumneavoastra astia cu chitantierele si alte idei:

Sunt cenzor si am adoptat si noi metoda doar in banca sau la ghiseul bancii. Singurele optiuni erau Raiff si CEC. Locatarii in adunarea genearala au hotarat fara casierie proprie.
Ambele sunt la 4 km. Dar asa nu mai exista fraude nu mai sunt furturi pierderi de chitante.
De ce trebuie sa platesca unul care merge la ghiseu la banca 4km, sau unul ca mine care face 1 transfer pe luna catre contul asociatiei , comisioanele unuia care a transferat de 12 ori intr-o luna ca el este nervos pe asociatia de proprietari?????




Ultima modificare: Luni, 5 August 2019
von_wonderland, utilizator
3 din 5 utilizatori consideră
acest răspuns util
Am facut o pauza mai mare, asa ca revin...
Citesc si eu ca toata lumea interesata de subiect. Observ ca parerile sunt impartite, de aceea toate aceste aspecte ar trebui discutate si hotarate in AG, ba mai mult in acordul de asociere sau statut. Le "bati in cuie" si nu mai discutam.
Dom' @latka, iata ce ziceti mai sus (pe langa faptul ca va adresati nepolitios celor care muncesc la asociatii, da?):
-... Nu utilizatorul transferului bancar generează comisionul, ci contractul semnat de asociație cu banca, la care proprietarul respectiv nu este părtaș.
In acest caz, puteti sa ne spuneti la cate contracte de furnizare, dvs. simplu proprietar sunteti partas? Pe bune, consumati utilitati si servicii - cat incape si sa ne spuneti unde ati negociat dvs. o cat de mica influenta a pretului unei utilitati, a unui serviciu?

Daca discutam de banci... Ehehei saracutele de ele! Ale cui sunt bancutele astea? Cine are interesul major ca toti banutii nostri sa circule doar prin banca? Cine hotaraste ce si cum?
Avem raspunsuri? Sigur ca avem, dar ce sa te faci cu trantorii de vatafi? Haideti sa o lasam mai "tango" cu expresii de acest gen...
In definitiv, pe mine sau pe alt "trantor" care lucreaza la asociatie, chiar nu ma deranjeaza de nicio culoare ca cei 5 lei sau cati or mai fi ii introduc pe cheltuieli comune (chiar este mai comod) sau trebuie sa-i repartizez pe fiecare proprietar, cand trebuie sa-i identific si sa le repartizez suma respectiva - cred ca intelegeti ce zic, da?
Ce se mai preconizeaza? Sa dispara toti trantorasii asociatiilor mici, sa fie inlocuiti de catre unii baieti destepti, care au sesizat ca asociatiile acestea de proprietari sunt o nisa buna de castig si cine stie ce le mai trece prin cap?
Aveti impresia ca o sa fie mai bine? Eu nu stiu, dvs. sunteti mai tineri, o sa "prindeti" toate aceste modificari si o sa mai scrieti pe forum, poate o sa pot citi si eu...
Eu va doresc mult succes!

2 din 6 utilizatori consideră
acest răspuns util
@Adam Grecu

Va credeam ceva mai citit in ceea ce priveste legea 196/2018 si legile care va afecteaza in general. Ce sa discutati in AGA, din moment ce:
1. Infiintarea unui cont bancar e obligatorie prin lege
2. Repartizarea cheltuielilor legate de administrarea acestui cont este clar prevazuta la art. 85 din lege si responsabilitatea contractuala e clar definita la art. 1350 din codul civil.

Eu nu am avut nici cea mai mica intentie sa jignesc munca celor ce lucreaza in functii reprezentative ale asociatiei, ci doar sa remarc faptul ca pe acest subiect (si nu numai , si dvs.ati remarcat cum era tratat un biet proprietar ce dorea sa se cableze la un furnizor de servicii de comunicatie ) isi dau cu parerea altfel de indivizi,pe care eu i-am numit vatafi de asociatie, nu trintori. Vataful era seful slugilor la o curte boiereasca in Evul Mediu. Cam o astfel de mentalitate au acele persoane. Ei vor sa "dicteze" pe mosia lor.

Din fericire au postat la acest subiect si persoane care au inteles subiectul si ce prevede legea.

Ca sa fiu si in ton cu intrebarea pe care mi-ati pus-o , da am negociat la rindul meu, cu multi ani in urma servicii pentru beneficiarii de pe scara unde locuiesc: montarea si intretinerea unui interfon. Chiar de doua ori, pentru ca s-a furat prima data centrala din perete. Eram printre primii din oras care aveau asa ceva. Acum am derulat acest serviciu intermediat de asociatie. Ce m-a deranjat cel mai tare este considerarea celor ce platesc prin OP ca un fel de proprietari de mina a doua, niste trintori ce stau in pat si butoneaza telefonul, ca si cum ar fi vreo norma sa impuna plata la casierie, sau la ghiseul bancar. Nimeni nu-si pune problema ca sunt oameni care lucreaza detasati, cu unorar de munca foarte incarcat, sau locuiesc efectiv in alt oras, dar pot avea calitate de proprietar in acea asociatie, fara a fi niste "nemernici".

Ca utilitate nu folosim decat apa prin asociatie, nu avem contracte directe cu furnizorul de apa si nu se negociaza asa. Cu bancile poti negocia insa, cu vreo citeva luni in urma stiam ca BCR avea oricum un comision zero la incasare interbancara pina in 100 RON. Platesti intretinerea in transe sub aceasta suma. Ca sa negociezi eficient cu banca e bine ca sa se prezinte la negocieri mai multi presedinti de asociatii pentru a obtine un comision global bun.

In ceea ce priveste serviciile bancare, fiti sigur ca depunerea de numerar va disparea, bancile isi vor automatiza din ce in ce mai mult serviciile. Operarea prin depunere electronica va fi norma.

@toneamarin

Serviciile de gestiune financiara sunt cu totul altceva, nu aveti proprietatea termenului, sunt serviciile efectuate de persoane fizice sau juridice autorizate si specializate pentru a tine gestiunea financiara a unei asociatii. Beneficiari sunt toti proprietarii.

Deci nu aveti dreptate, contractul de servicii bancare e cu totul altceva si e mentionat ca un (alt) exemplu, cel de credit bancar, la art. 85.

3 din 7 utilizatori consideră
acest răspuns util

ricadinas a scris:

Nu este specificat nicaieri in legea 196/2018 nimic de comisioane asa ca nu mai pierdeti vremea cu articole.

Pai daca ziceti ca nu e nimic specificat in lege despre comisioanele bancare, de ce sa le plateasca cel ce face plata intretinerii prin OP ?

Numai pentru ca zice presedintele sau administratorul ?Ce sunt ei, sunt precum Moise cu tablita celor zece porunci ? Transmise de Cel de sus ?

Ca sa se invete minte, sa stea si proprietarul care stie sa faca o plata electronica la coada ? Adica sa moara si capra vecinului, ca asta e sportul favorit in Romania ?
Ultima modificare: Luni, 5 August 2019
latka, utilizator

Alte discuții în legătură

Cine suportă comisionul bancar la plata întreținerii prin op? latka latka Am urmarit discutii mai vechi pe aceasta tema, care se termina undeva prin 2016.Din ele am tras concluzia ca si vechea lege, ca si cea noua dealtfel, au lasat ... (vezi toată discuția)
Plata comision bancar intretinere roxana ionescu roxana ionescu Daca eu,platitor al intretinerii locuintei in cont bancar,plates comision de depunere,de ce asociatia imi mai percepe 5 lei pt.acelasi lucru. Banca este CEC. (vezi toată discuția)
Buna ziua, cum pot introduce in lista de plata cheltuiala cu ... carmen06! carmen06! Buna ziua, cum pot introduce in lista de plata cheltuiala cu comisionul bancar de 15 lei /luna, pe cpi sau pe apartamente?multumesc! (vezi toată discuția)