avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 697 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Sunt dator la asociație cu comisioane lunare pentru ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Sunt dator la asociație cu comisioane lunare pentru că plătesc întreținerea prin mobile banking. Este legal ce mi se pretinde?

Buna seara ,ma poate ajuta cineva ,platesc utilitatile ,nu la administrator ,ci prin Mobile Banking ,si aflu azi de la administrator ca sunt dator, am comision din partea CEC in fiecare luna cate 5 lei (adica 20 lei a patru luni ) .Intrebarea mea este ,Este legal ! Multumesc !
Ultima modificare: Sâmbătă, 3 August 2019
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: latka , utilizator 11:11, 17 Noiembrie 2019
2 din 5 utilizatori consideră
acest răspuns util
Sunteti sigur ca banca a virat toata suma si nu a tras comisionul de transfer din suma transferata?

Se poate ca situatia sa fie cauzata doar de o eroare de comunciare dintre dvs si administrator.

Am intalnit cazuri in trecut in care clientul a transferat exemplu 800 lei, dar firma a primit doar 795 lei, factura nefiind achitata complet. Unele banci aveau aceasta practica pana de curand.

Daca e vorba de comisionul de incasare acesta se datoreaza contractului dintre asoc. de proprietari si banca lor si nu va priveste.
2 din 5 utilizatori consideră
acest răspuns util
Să-mi fie cu iertare, dar unele răspunsuri pe care le-ați primit mai sus le consider halucinante!
1. Asociația v-a arătat extrasul asociației, care conține ce are de plată asociația dvs. către bancă pentru operațiunile pe care asociația le face, nu pt ceea ce faceți dvs..
2. Comisioanele pe care le plătește asociația, și pe care vi le impută dvs., sunt pt. ceea ce face asociația, nu pt ceea ce faceți dvs. Dvs. v-ați plătit dările, nu aveți alte datorii către asociație și, în niciun caz aceste datorii nu s-ar afla în extrasul lor bancar. Ele ar trebui să se regăsească în lista de întreținere și să ajungă în lista de întreținere pe o bază legală, care să le primită să le pună în liste, nu pt că așa vrea administratorul sau președintele.
3. Asociația are comisioane de plată (în extrasul lor bancar) pt. că scoate numerar de la ghișeul băncii banii pe care dvs. îi plătiți, probabil pt. ca să facă alte plăți tot cu numerar către furnizorii asociației, pt că nu îi coafează să-și facă plățile prin bancă. De ce fac așa, verificați la asociația dvs.! Ați putea avea chiar surprize. de proporții. Dar asta necesită să vă luptați cu ei pentru a afla dacă nu au o evidență transparentă către membrii asociației. Și nu uitați că drumul spre Iad e pavat cu bune intenții. :p
4. Așa cum dvs. aveți un card prin care scoateți bani de la bancomatul băncii care v-a emis cardul personal în care aveți veniturile, la fel poate avea și asociația un card de la banca la care are contul, prin care ar putea să-și scoată numerarul de la bancomat fără să mai plătească comisioane de retragere la ghișeul băncii. Dar e mai comod pentru unii să facă o plimbare la bancă, să se dea loviți de atâta efort câte fac ei pt dvs. decat să folosească un card și contul bancar pt plăți. De ce? Întrebați-i! Poate o să și aflați. ;)

Pentru aspectul cât de legal este ca asociația să vă impute propriile alegeri ale comitetului de a face retrageri și plăți în numerar întrebați un avocat, nu utilizatori fără pregătire juridică, așa ca mine. ;) (utilizatorul Alexandru Andreescu spune bine)
Ultima modificare: Luni, 5 August 2019
von_wonderland, utilizator
2 din 4 utilizatori consideră
acest răspuns util
V-am răspuns anterior bazat pe întrebarea dvs inițială și pe 2-3 răspunsuri pe care le-am văzut inițial, celelalte le-am văzut după ce v-am răspuns, erau „pitite”. Am vrut să editez răspunsul meu, dar nu mi-a mai permis site-ul editarea.

Înțeleg că e vorba despre celebrul și aberantul comision de de 5 lei pt fiecare încasare online, pe care îl practică legal :)) unele bănci. Multe asociații și-au mutat contul bancar la altă bancă, din cauza acestui comision. Unicredit nu practică acest comision din câte știu. Asociația mea a mutat contul de la CEC la Unicredit.
Comisionul nu îl datorați dvs., ci asociația. Dacă asociația își negociază contractele în defavoarea membrilor punându-le în cârcă dări pe care ar putea foarte simplu să nu le pună prin schimbarea contului, este vorba despre proastă administrare atât timp cât au altă posibilitate la altă bancă. Dvs. i-ați ales să vă facă treaba, dar ei o fac prost sau, poate chiar au un interes să mențină contul la acea bancă. Acel interes nu vă poate pune dvs. în lista de întreținere dări.
Avertizați comitetul să schimbe contul la altă bancă.. Dacă nu vor, cereți împreună cu ceilalți membri adunare generală de asociație și luați o hotărâre în acest sens. Vor fi obligați să o aplice.
3 din 7 utilizatori consideră
acest răspuns util
Degeaba va obosiți sa lămuriți aceasta problema, vatafii (oamenii de bine) de la anumite asociații, care tratează proprietarii cam cum ne umilește statul român în cele mai multe situații, nu vor dori să-și schimbe opinia chiar dacă le arăți negru pe alb cum scrie în lege, ce, culmea, ar trebui s-o știe mai bine decât noi, simpli proprietari.

Am sa repet care e temeiul legal pentru care nu se aplica art. 87 din legea 196 /2018 la repartizarea acestor cheltuieli:
1.Cel mai simplu motiv ar fi lectura următorului articol, 88,ce exemplifica ce înseamnă repartizarea cheltuielilor pentru servicii pe beneficiari.
Să luăm numai un caz particular, cel al gestionarii serviciului de intermediere, prin asociatie, a verificării metrologice a apometrelor.
-serviciul se efectuează numai la cererea acelor beneficiari, care, de altfel, pot sa gestioneze ei singuri acest serviciu, în caz contrar
-se emite factura către asociație și alte documente doveditoare, adică buletinele de verificare
-serviciul respectiv e gestionat financiar de asociație și repartizat apoi pe listele de cheltuieli și nu exista nici o obligativitate a se repeta

Observați clara diferență dintre acest serviciu și contractul de servicii (a se observa diferența, serviciile sunt către clientul asociație, nu către beneficiarul
simplu proprietar) bancare de operare a contului curent al asociatiei:
- acest cont e obligatoriu prin lege, nu este un serviciu
-proprietarul persoana fizica nu poate interveni și negocia un contract separat cu banca, ca sa poarte răspunderea operațiunilor sale individuale
-răspunderea contractuală este doar a persoanei juridice Asociația X, instituita prin art. 1350 cod civil, ce înseamnă că nu poate transfera vreo responsabilitate altei persoane, fie ea juridica sau fizica
-exista deja în legea 196 /2018 un articol, 85, care spune ca un contract de servicii bancare se repartizează privind cheltuielile administrative, pe CPI

Prin urmare, date fiind argumentele clare, cu temei legal, in defavoarea interpretării comisionului bancar la încasare ca un serviciu pe beneficiar, toate poveștile înșirate de adepții unor asemenea metode ilegale sunt un abuz și o încălcare grava a legilor.

Culmea e ca astfel de sefuleti de asociație au alternative:
- sa negocieze cu banca un comision global, unic
-sa schimbe banca, pentru ca exista banci care oferă comision zero la încasare, cu sau fără limita de suma


2 din 6 utilizatori consideră
acest răspuns util
De ce trebuie sa platesca unul care merge la ghiseu, sau unul ca mine care face 1 transfer pe luna comisioanele unuia care a transferat de 12 ori intr-o luna ca el este nervos pe asociatia de proprietari.

Eu am inteles de cand ne-a spus presedintele sa pun lunar pe langa 4 lei daca transfer din alta banca si 1 leu daca transfer din Raiffesen ca asa e la banca Raiffeisen.
Daca transferi din strainatate nu se iau comisioane de incasare la Raiffeisen.

Nu este specificat nicaieri in legea 196/2018 nimic de comisioaneasa ca nu mai pierdeti vremea cu articole.
Actiunea mea individuala creaza un cost prin urmare este normal sa il suport eu ca doar eu am dus la generarea lui.
Daca fac actiunea asta de 100 ori atunci genereaza 100 costuri individuale.
Ultima modificare: Luni, 5 August 2019
ricadinas, utilizator

Alte discuții în legătură

Cine suportă comisionul bancar la plata întreținerii prin op? latka latka Am urmarit discutii mai vechi pe aceasta tema, care se termina undeva prin 2016.Din ele am tras concluzia ca si vechea lege, ca si cea noua dealtfel, au lasat ... (vezi toată discuția)
Plata comision bancar intretinere roxana ionescu roxana ionescu Daca eu,platitor al intretinerii locuintei in cont bancar,plates comision de depunere,de ce asociatia imi mai percepe 5 lei pt.acelasi lucru. Banca este CEC. (vezi toată discuția)
Buna ziua, cum pot introduce in lista de plata cheltuiala cu ... carmen06! carmen06! Buna ziua, cum pot introduce in lista de plata cheltuiala cu comisionul bancar de 15 lei /luna, pe cpi sau pe apartamente?multumesc! (vezi toată discuția)