toneamarin a scris:
Legea 196 din 2018
Art.88
Cheltuielile pe beneficiari sunt cheltuielile cu privire la:... gestiunea financiara...
In acest articol se vorbeste de un beneficiar nu de toata asociatia.
Gestiunea finaciara a unui beneficiar (unitate de proprietate, apartament) reprezinta totalitatea operatiunilor (datorii, plati) care se inregistreaza in contul acestuia.
Nu poate, a se tine gestiunea financiara a asociatiei de proprietari, fara a se tine gestiunea financiara a fiecarei unitati de proprietate, apartament.
In cazul in care un apartament (prin plata intretinerii datorate) a provocat o diminuare a soldului bancar al asociatiei (comisionul bancar retinut ), aceasta cheltuiala se repartizeaza in contul apartamentului beneficiar al serviciului. Banca a efectuat un serviciu prin inregistrarea platii, iar, beneficiarul serviciului, este numai apartamentul care a depus suma de bani.
In aceasta speta nici un alt apartament nu a avut vreun beneficiu, iar prin urmare, nu i se pot impune cheltuieli pentru care beneficiar a fost un singur apartament.
Bateti campii . Nici macar cu gratie.
Serviciile pentru beneficiari sunt acele
servicii cerute de beneficiari a fi intermediate de asociatie.
Art.87 alin 1
(1) Cheltuielile pe beneficiari reprezintă cheltuielile aferente serviciilor de care beneficiază în mod individual proprietarii, toți sau în parte, gestionate financiar prin intermediul asociației de proprietari.
Cind locatarii unei scari cer asociatiei sa le intermedieze un serviciu de verificare metrologica sau montare interfon
este un act de vointa proprie. Ati vazut vreun proprietar sa mearga la asociatie si sa spuna ca vrea interfon pe scara, dar la modelul ala de interfon sa nu poata deschide usa din casa, ci sa mearga de fiecare data sa deschida personal usa de la intrarea in scara !?
Banca nu efectueaza servicii proprietarului, ci doar asociatiei cu care are contract. Sper ca intelegeti diferenta dintre persoana fizica si cea juridica si ca intelegeti ce e aia raspundere contractuala asa cum prevede art. 1350 din codul civil !
Comisionul bancar la incasare nu se aplica discretionar doar proprietarilor care-si platesc intretinerea, ci oricarei incasari in acel cont. Imaginati-va ca asociatia a incheiat cu un furnizor de telefonie mobila un contract de inchiriere spatii comune, adica mai pe romaneste sa=l lase pe acel furnizor sa instaleze antene pe un bloc din acea asociatie. Cind furnizorul respectiv face transferul bancar in contul asociatiei se intimpla acelasi lucru. Sau alt exemplu, proprietarii din acea asociatie se hotarasc sa directioneze o parte din impozitul anual asociatiei si completeaza declaratia 230. Banii aia se duc in acelasi cont al asociatiei si sunt taxati cu acelasi comision bancar. Statul nu pune de la el diferenta.
Eu spun sa va opriti aici cu comentariile,pentru ca va umpleti de ridicol. Aveti cumva vreo functie in asociatie,precum colegul care se lauda ca e cenzor si ca nu-i nevoie sa cunosti legile ?