avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 208 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Accident in sensul giratoriu
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Accident in sensul giratoriu

Buna ziua! Aseara am fost lovit in partea stg spate rezultand axa masinii indoita, intr-un sens giratoriu. Eu intram de pe o strada laterala (supermarchet) in sens iar celalalt vena tare in linie dreapta. Cand am intrat nu l-am observat iar cand eram aproape de mijlocul sensului m-am trazit cu el in stanga franand, am franat si eu si el a intrat in mine. La politie mi s-a spus ca e vina mea ca el venea din stanga si nu am cum sa dovedesc ca el venea tare si ca eu eram primul in intersectie. La recomandarea lor am facut amiabila si urmeaza sa ne vedem luni cu inspectoul de daune. Intrebarea mea e cum se poate dovedi ca eu am dreptate si cum se interpreteaza aceste cauze? Multumesc!
Cel mai recent răspuns: Z 80 , utilizator 15:46, 20 Octombrie 2020
Problema nu e de benzi, ci de cine a intrat primul in sensul giratoriu, pentru a avea prioritate.


Corect ce spuneți, dar omul spune clar că intra în sens, (aşa a spus şi polițiștilor probabil) şi dacă a fost lovit în partea stângă de i-a îndoit puntea, clar îi tăia fața, deci n-are dreptate.
Părerea mea e că omul nu ştie legislația şi nu pricepe cum se circulă în giratoriu. Mulți vin cu scuza "domne, avea viteză cel care m-a lovit". Când vor avea la maşini dispozitive de măsurat viteza certificate și omologate, verificate metrologic la zi, atunci da, mai vorbim. Până atunci să fie atenți.

Ioan Ciobanu a scris:

Dacă ați pătruns în sensul giratoriu dar nu v-ați încadrat pe una dintre benzile de circulație din sensul giratoriu sunteți vinovat pentru că trebuia să acordați prtoritate autoturismului care circula în sensul giratoriu.
Dacă erați încadrat pe una din benzile sensului giratoriu, iar celălalt conducător auto circula în sensul giratoriu trecând de pe o bandă pe alta el este vinovat pentru că nu s-a asigurat la schimbarea benzii de circulație.
ing. Ioan Ciobanu

Ultima modificare: Sâmbătă, 22 Februarie 2020
eugenoctavian1968, utilizator
Nimeni nu stie cu adevarat ce s-a intimplat, e foarte plauzibila si varianta cu cel venit din stanga cu viteza foarte mare. In general nu se respecta urmatorul articol din codul rutier:
Art.56
La apropierea de o intersecție conducătorul de vehicul trebuie să circule cu o viteză care să îi permită oprirea, pentru a acorda prioritate de trecere participanților la trafic care au acest drept.

Marea majoritate au impresia ca apropierea de un sens giratoriu in care nu vad pe nimeni circulind (adica de undeva venind din stinga, din dreapta nu "conteaza") echivaleaza cu faptul ca exista asa numita "prioritate de stinga" si intra fara nici un fel de reducere a vitezei.

M-am obisnuit de mult timp sa opresc la intrarea in sensul giratoriu ,cind vad ca vine cineva " din stinga" , e mai sigur, mai ales ca exista probabilitatea ca si politia sa judece dupa prioritatea de stinga.

O mica recapitulare:
[ link extern ] /
Ultima modificare: Duminică, 23 Februarie 2020
latka, moderator
Ce e sigur e ca nu era in giratoriu in momentul in care am intrat, nici macar aproape (am si martor dar nu vrea sa depuna marturie” ca el nu da cu subsemnatu”), rezulta ca eu nu pot dovedi nimic. Ce e interesant ca in amiabila a scris la casute bifate ”intram in sensul giratoriu” eu am scris ”circulam in sensul giratoriu” iar el a scris la observatii ”sunt nevinovat, intersectia era blocata”. Adica blocata de cine? de mine nu?, adica daca intersectia era blocata cu mine el cum a patruns in intersectie ca trebuia sa dea prioritate vehiculelor care circula in intersectia giratoriu. El se refera ca era blocata prin faptul ca eu am franat cand a venit spre mine, am crezut ca ma ocoleste cumva. Cat despre faptul ca te opresti cand vine cineva din stanga apoi aia inseamna ca de pe o strada laterala intri intr-un giratoriu cu bulevard agomerat in veci pururi
Daca nu ati semnat inca vreo declaratie la asiguratorul dvs. de RCA, sau nu ati dat vreo declaratie telefonica inregistrata, puteti sa negati acea constatare amiabila, sa va razganditi. Nu ati cunoscut legea, asa cum nici politia, la care ati fost, a dovedit ca n-o stie. Asa cum nu stiu multi soferi din Romania, daca s-ar organiza un sondaj acum, peste 70% ar raspunde ca in sensul giratoriu se aplica prioritatea de stinga.

Alte discuții în legătură

Prioritate de dreapta Focus1 Focus1 Sa ne inchipuim o localitate in care exista drumuri asfaltate si ne-asfaltate si o sumedenie de intersectii nedirijate. As dori sa va intreb cum se abordeaza ... (vezi toată discuția)
Prioritate corcita? vatafu vatafu Buna ziua! Am si eu o nelamurire legata de modul in care se circula intr-o anumita intersectie din Craiova. Este vorba de asa numita intersectie de la Consul, ... (vezi toată discuția)
Buna ziua!vreau sa depun o contestatie in cauzul unui accident ... AngelicaCeh AngelicaCeh Buna ziua!Vreau sa depun o contestatie in cauzul unui accident in sensul giratoriu ptr ca consider si sustin nevinovatia mea.Eu circulam in aceias sens de mers ... (vezi toată discuția)