avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 711 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Accident in sensul giratoriu
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Accident in sensul giratoriu

Buna ziua! Aseara am fost lovit in partea stg spate rezultand axa masinii indoita, intr-un sens giratoriu. Eu intram de pe o strada laterala (supermarchet) in sens iar celalalt vena tare in linie dreapta. Cand am intrat nu l-am observat iar cand eram aproape de mijlocul sensului m-am trazit cu el in stanga franand, am franat si eu si el a intrat in mine. La politie mi s-a spus ca e vina mea ca el venea din stanga si nu am cum sa dovedesc ca el venea tare si ca eu eram primul in intersectie. La recomandarea lor am facut amiabila si urmeaza sa ne vedem luni cu inspectoul de daune. Intrebarea mea e cum se poate dovedi ca eu am dreptate si cum se interpreteaza aceste cauze? Multumesc!
Cel mai recent răspuns: Z 80 , utilizator 15:46, 20 Octombrie 2020
@latka.
Ai uitat sau ai omis punctul i din art. 123?
Acolo se specifică viteza cu care eşti obligat să schimbi direcția de mers prin viraje. 30 km/h în localitate, 50 în afara lor, dacă nu este stabilit altfel.
1. Nu a fost vorba de nici un viraj aici , redau textual ce am subliniat anterior:
"Pe el nici macar nu l-am vazut in momentul in care am intrat, si el a facut tot giratoriul in frana"
2. Asa cum ati pus linkul, art. 123 incepea cu :
Conducatorul de vehicul este obligat sa circule cu o viteză care să nu depăşească 30 km/h în localităţi sau 50 km/h în afara localitatilor, în urmatoarele situaţii:
a) la trecerea prin intersectiile cu circulatie nedirijata;

Deci ati confundat intersectia cu sens giratoriu cu una nedirijata. Reiau mesaje mai vechi:
Art.55 din OUG 195/2002
Intersecțiile sunt:
a) cu circulație nedirijată;
b) cu circulație dirijată. În aceasta categorie sunt incluse și intersecțiile în care circulația se desfășoară în sens giratoriu.
Articolul 56
La apropierea de o intersecție (orice intersectie-sublinierea mea) conducătorul de vehicul trebuie să circule cu o viteză care să îi permită oprirea, pentru a acorda prioritate de trecere participanților la trafic care au acest drept.

Conducatorul respectiv nici macar nu a redus viteza, daramite sa mai opreasca, a circulat folosind premiza ca "intra din stanga".

Incercati sa va gasiti alt partener de "dialog" , cu dvs. am subliniat ca intentionez a ma opri, puteti crede ce doriti . Cind veti reusi sa va adresati civilizat, fara apelative peiorative, poate imi voi schimba opinia. Nici macar nu v-ati cerut scuze.
Ultima modificare: Luni, 24 Februarie 2020
latka, utilizator
Când intri în sens nu o faci prin schimbarea direcției de mers la dreapta prin viraj?
Nu eşti obligat de art. 123 pct. i să reduci viteza la 30 km/h?
Ia explică atunci cum de nu e vorba de niciun viraj.
Când afirmi ceva trebuie să susții cu argumente şi să ai în vedere legea în totalitatea, litera şi spiritul ei. Tu aduci în discuție doar ce îți convine, "adaptezi" legea.
Referitor la ce spune omul că celălalt a făcut giratoriu pe frâne, mai trebuie şi dovedit.

Manuela Rășină, administrator
Nu adaptez nimic, la acest topic e vorba de la început de un accident în care unul dintre participanți nu a acordat prioritate.

Cel care a lovit, a frinat pe o distanta considerabila. Nu vad ce relevanta are discuția dvs. cu virajul in sensul giratoriu, din moment ce acel participant nu s-a sinchisit de adaptarea vitezei înainte de intersecție, cf. art. 56.

Eu spun ca nu a acordat prioritate acest șofer, dvs. ca celalalt. Ce mai e de discutat?
latka, utilizator
Poate ambii nu au redus viteza.
Nu eşti tu judecător aici să stabilești vinovății, fapte sau stări de lucruri.
Din moment ce eu îți arăt un articol de lege şi tu pui aici doar ce îți convine, nu se numeşte "adaptare"?
De ce trebuie automat considerat vinovat celălalt doar pe spusele unuia?
Tu asta faci!
Am rugat inițiatorul topicului să ne țină la curent, dacă revine şi ne spune cum a rămas, vedem atunci cine a fost stabilit, (de cei în drept, nu de tine sau de mine), vinovat şi de ce.
În definitiv pentru asta a fost creat acest forum, să dezbatem idei şi să învățăm.
Apropo, n-ai scris nimic de art. 123 pct. i, este că am avut dreptate?
De ce l-ai omis când ai postat conținutul lui aici?
Când circuli pe drumul public trebuie să o faci în conformitate cu TOATĂ legea, nu să iei din lege doar ce îți convine.

-Apăsați pe Citează, nu pe Răspunde când postați un răspuns la mesajul imediat anterior. Încărcați inutil topicul. Mulțumesc. -
Manuela Rășină, administrator

Alte discuții în legătură

Prioritate de dreapta Focus1 Focus1 Sa ne inchipuim o localitate in care exista drumuri asfaltate si ne-asfaltate si o sumedenie de intersectii nedirijate. As dori sa va intreb cum se abordeaza ... (vezi toată discuția)
Prioritate corcita? vatafu vatafu Buna ziua! Am si eu o nelamurire legata de modul in care se circula intr-o anumita intersectie din Craiova. Este vorba de asa numita intersectie de la Consul, ... (vezi toată discuția)
Buna ziua!vreau sa depun o contestatie in cauzul unui accident ... AngelicaCeh AngelicaCeh Buna ziua!Vreau sa depun o contestatie in cauzul unui accident in sensul giratoriu ptr ca consider si sustin nevinovatia mea.Eu circulam in aceias sens de mers ... (vezi toată discuția)