avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 516 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Accident in sensul giratoriu
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Accident in sensul giratoriu

Buna ziua! Aseara am fost lovit in partea stg spate rezultand axa masinii indoita, intr-un sens giratoriu. Eu intram de pe o strada laterala (supermarchet) in sens iar celalalt vena tare in linie dreapta. Cand am intrat nu l-am observat iar cand eram aproape de mijlocul sensului m-am trazit cu el in stanga franand, am franat si eu si el a intrat in mine. La politie mi s-a spus ca e vina mea ca el venea din stanga si nu am cum sa dovedesc ca el venea tare si ca eu eram primul in intersectie. La recomandarea lor am facut amiabila si urmeaza sa ne vedem luni cu inspectoul de daune. Intrebarea mea e cum se poate dovedi ca eu am dreptate si cum se interpreteaza aceste cauze? Multumesc!
Cel mai recent răspuns: Z 80 , utilizator 15:46, 20 Octombrie 2020
Pe cei de la asigurari nici nu i-a interesan. Au zis ca-i intocmeste lui dosar de dauna. Eu am cerut sa fie trimis spre analiza dosarul la compartimentul specializat de analiza daune
Se tot vorbește de o intersecție cu sens giratoriu. Nicăieri nu se arată că intersecția are un regim de intersecție cu sens giratoriu. Nu orice loc în care se întâlnesc mai multe străzi și în mijlocul intersecției există un rond este o intersecție cu sens giratoriu..
1. Pentru ca intersecția să fie cu sens giratoriu trebuie să fie instalat la loc vizibil indicatorul „Sens giratoriu”, iar la intrările în sens indicatoare de pierdere a priorității (acestea din urmă nu sunt obligatorii).. În interiorul intersecției neavând indicatoare de dirijare a circulației se respectă regulile privind circulația în regim nedirijat.
2.- În intersecție nu este instalat indicatorul „Sens giratoriu”, dar pe fiecare stradă la intrarea în intersecșie sunt instalate indicatoare de prioritate de trecere sau de pierdere a priorității de treccere. În acest caz nu avem o intersecție cu sens giratoriu, ci una dirijată cu toate că forma intersecției este identică cu cea cu sens giratoriu. În acest caz se aplică regulile de prioritate conform semnificațiilor indicatoarelor rutiere.
3. Nu avem indicatoare nici în interirul intersecției, nici pe străzile care intră în intesecție. În acest caz avem o intersecție nedirijată și se aplică regulile de circulație prevăzute unui asemenea regim de circulație.. Se evită o asemenea situație pentru că poate bloca intersecția.
ing. Ioan Ciobanu
DECRET nr.328 din 29 aprilie 1966
privind circulaţia pe drumurile publice - cat de frumos si simplu era...
[ link extern ]

SECTIUNEA a II-a
Reguli privind circulatia vehiculelor de orice fel
C. Prioritatea de trecere
ART. 34
....Nu au prioritate de trecere:
e) vehiculele care circula din partea dreapta intr-o intersectie cu sens giratoriu, fata de vehiculele care circula din partea stinga;

De ce nu spune exact la care vehicule se refera?... Pentru ca se refera la TOATE VEHICULELE (inclusiv la cele din sensul giratoriu).
Si are si logica: in sensurile giratorii, in partea dreapta, ai numai unghiuri moarte.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Prioritate de dreapta Focus1 Focus1 Sa ne inchipuim o localitate in care exista drumuri asfaltate si ne-asfaltate si o sumedenie de intersectii nedirijate. As dori sa va intreb cum se abordeaza ... (vezi toată discuția)
Prioritate corcita? vatafu vatafu Buna ziua! Am si eu o nelamurire legata de modul in care se circula intr-o anumita intersectie din Craiova. Este vorba de asa numita intersectie de la Consul, ... (vezi toată discuția)
Buna ziua!vreau sa depun o contestatie in cauzul unui accident ... AngelicaCeh AngelicaCeh Buna ziua!Vreau sa depun o contestatie in cauzul unui accident in sensul giratoriu ptr ca consider si sustin nevinovatia mea.Eu circulam in aceias sens de mers ... (vezi toată discuția)