avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 301 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Accident in sensul giratoriu
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Accident in sensul giratoriu

Buna ziua! Aseara am fost lovit in partea stg spate rezultand axa masinii indoita, intr-un sens giratoriu. Eu intram de pe o strada laterala (supermarchet) in sens iar celalalt vena tare in linie dreapta. Cand am intrat nu l-am observat iar cand eram aproape de mijlocul sensului m-am trazit cu el in stanga franand, am franat si eu si el a intrat in mine. La politie mi s-a spus ca e vina mea ca el venea din stanga si nu am cum sa dovedesc ca el venea tare si ca eu eram primul in intersectie. La recomandarea lor am facut amiabila si urmeaza sa ne vedem luni cu inspectoul de daune. Intrebarea mea e cum se poate dovedi ca eu am dreptate si cum se interpreteaza aceste cauze? Multumesc!
Cel mai recent răspuns: Z 80 , utilizator 15:46, 20 Octombrie 2020
@latka
A veni din stânga nu înseamnă a te afla în giratoriu?! Când titlul discuției este "Accident în giratoriu"?! Atunci unde te afli şi de unde vii? Ia, uimește-ne cu o explicație clară, legală și credibilă!
Cum se circulă în giratoriu?
A veni din stanga și a lovi în spate stânga, asa cum am mai spus într-un mesaj anterior, poate însemna și ca mașina cealaltă a venit cu viteza mult mai mare. Nu ca a intrat în sens înaintea mașinii lovite. Nu e nimic uimitor, e plauzibil. Mai ales ca cel care a deschis topicul a spus ca lovitura a venit după o frinare pe ceva distanta.

Eu aici ma opresc, creadă fiecare ce dorește.
Aici sunt 2 posibilitati (pentru un giratoriu normal, fara semafoare, alte indicatoare):

1. @valentin.gherman a fortat intrarea in sens si a fost lovit de o alta masina care era deja inscrisa

2. @valentin.gherman a intrat corect in sens dar a fost lovit de o masina care a patruns in sens cu o viteza mare (masina careia nu trebuia sa-i cedeze prioritatea - nu exista prioritate de stanga)

In astfel de accidente politia stabileste vinovatiile dupa ureche sau dupa pile.

@latka, gresiti, daca se face un sondaj, peste 90% din soferi (inclusiv politie) ar raspunde ca in sensul giratoriu se aplica prioritatea de stinga.

Oricum giratoriile nu sunt reglementate tocmai ok in legislatie, in special circulatia pe benzi din aceste intersectii giratorii.
S-ar putea sa aveti dreptate in privinta sondajului, am o astfel de intersectie la iesirea din oras, unde invariabil, daca dau sa intru de pe o strada laterala, opresc, cei care parasesc orasul nu dau nici un semn ca ar dori sa incetineasca la apropierea de sensul giratoriu (conform art. 56 din codul rutier) , din contra , accelereaza. Prefer sa nu fiu lovit ca autorul topicului, chiar daca as intra primul in sens.

Am mers pe varianta a doua din cele expuse de dvs., pentru ca @valentin.gherman a scris de la inceput :
"Pe el nici macar nu l-am vazut in momentul in care am intrat, si el a facut tot giratoriul in frana".

Domnilor, jignirile și apelativele nu țin loc de argumente. Discutați politicos sau închidem topicul.
Mulțumesc.

Alte discuții în legătură

Prioritate de dreapta Focus1 Focus1 Sa ne inchipuim o localitate in care exista drumuri asfaltate si ne-asfaltate si o sumedenie de intersectii nedirijate. As dori sa va intreb cum se abordeaza ... (vezi toată discuția)
Prioritate corcita? vatafu vatafu Buna ziua! Am si eu o nelamurire legata de modul in care se circula intr-o anumita intersectie din Craiova. Este vorba de asa numita intersectie de la Consul, ... (vezi toată discuția)
Buna ziua!vreau sa depun o contestatie in cauzul unui accident ... AngelicaCeh AngelicaCeh Buna ziua!Vreau sa depun o contestatie in cauzul unui accident in sensul giratoriu ptr ca consider si sustin nevinovatia mea.Eu circulam in aceias sens de mers ... (vezi toată discuția)