avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 290 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Copil botezat fara consimtamantul parintilor
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Copil botezat fara consimtamantul parintilor

Buna ziua, as dori cateva sfaturi ...intr-o problema putin mai ciudata .

Am aflat de curand ca fica mea de 7 ani a fost dusa la o anumita biserica si a fost botezata FARA ACORDUL MEU SAU AL SOTIEI , emitandu-se un act in acest sens. Fapta s-a consumat probabil intr-un weekend cand fetita era in vizita la mama mea.
Mi-ati putea spune daca s-a savarsit vreo infractiune de catre mama mea si acea biserica si daca au trecut 5 ani de la emiterea actului(din cate se poate vedea pe el) , daca il mai mai pot anula.
Multumesc !
Ultima modificare: Marți, 26 Octombrie 2021
SPQRXXVII, utilizator
Cel mai recent răspuns: gi-jane2 , moderator 08:13, 28 Octombrie 2021

CARTEA II: Despre familie*)
*) Dispozițiile tranzitorii și de punere în aplicare a cărții a II-a
sunt cuprinse în art. 24-51 din Legea nr. 71/2011.
TITLUL IV: Autoritatea părintească
CAPITOLUL II: Drepturile şi îndatoririle părinteşti
Art. 491: Religia copilului

(1) Părinţii îndrumă copilul, potrivit propriilor convingeri, în alegerea unei religii, în condiţiile legii, ţinând seama de opinia, vârsta şi de gradul de maturitate ale acestuia, fără a-l putea obliga să adere la o anumită religie sau la un anumit cult religios.
(2) Copilul care a împlinit vârsta de 14 ani are dreptul să îşi aleagă liber confesiunea religioasă.

CABINET AVOCAT NICULESCU IONUT a scris:

Sunt curios ce va deranjează sunteti , ,,liber cugetator",sunteti de alta religie decât cea în care a fost botezată fetita etc.?Actul respectiv este emis de biserica nu este emis de către o instituție s statului,autoritate ca sa produca efecte juridice,este mai mult dovada îndeplinirii unei ceremonii religioase.Chiar daca prin absurd ati anula certificatul(nu estebposibildin punctul meu de vedere)care ar fi finalitatea?Creșteti dle în ce religie sau în lipsa oricarei religii față si gata,la majorat va va mulțumi sau va va judeca.Oricum nu este vorba despre nici o infracțiune...

Ultima modificare: Miercuri, 27 Octombrie 2021
gi-jane2, moderator
4 din 4 utilizatori consideră
acest răspuns util
Serios. Nu este obligatoriu, pentru ca certificatul de botez nu produce niciun efect juridic. Nu produce nicio consecinta juridica, sociala, patrimoniala etc etc.
Tocmai asta vi s-a explicat mai sus. Este doar un document care atesta ca minorul a fost botezat in religia X.
Maine puteti sa va duceti sa il rebotezati in religia Y.
Sau puteti lasa lucrurile asa.
Sau puteti astepta sa fie suficient de mare si sa se boteze singur in ce religie doreste.
Oricare dintre ipotezele astea de mai sus nu schimba cu absolut nimic situatia socio-juridica a copilului. Ca aveti dvs vreo ambitie personala....este problema dvs familiala.
6 din 6 utilizatori consideră
acest răspuns util
Da.."indruma".
Copilul nu e obligat sa adere la religia respectiva. Nici la religia dvs (oricare ar fi aia) si nici nu-l puteti obliga sa fie ateu.
Il puteti doar indruma.
Nu aveti decat sa nu il duceti la biserica respectiva.

12 din 12 utilizatori consideră
acest răspuns util
Vi s a explicat foarte clar se pare ca sunteti genul care nu vreti ss înțelegețiDin tonul agresiv banuiam inițial lipsa celor 7 ani de acasa(tinand cont si de conflictul cu mama) dar deduc probleme si de alta natura, probabil ajutorul specializat îl găsiți in alte părți.Stati linistit dupa 20 de avocatură nu mor caii cand vor câinii...
Ultima modificare: Marți, 26 Octombrie 2021
CABINET AVOCAT NICULESCU IONUT, Avocat
6 din 6 utilizatori consideră
acest răspuns util
Dvs aveti impresia ca botezul consta intr-un act? Acel act nu are nicio valoare, puteti foarte bine sa-l rupeti. Botezul insa ramane! Puteti sa o botezati dvs in alta religie daca exista vreo problema cu religia in care a foat botezata de bunica.
In plus fata de asta, asa cum spuneau mai sus colegii de forum, botezul nu schimba situatia juridica a copilului. Nu naste in sarcina acestuia obligatii. Si dvs sunteti botezat, va taraste cineva in fiecare duminica la biserica? Va obliga cineva sa faceti ceva din ceea ce nu va doriti sa faceti?

Alte discuții în legătură

Discriminare religioasa Caligula Caligula Buna ziua, Intrebarea mea este ceva mai ciudata dar, sper, interesanta. Conform legii (nu logicii :) ), refuzarea efectuarii unui serviciu religios pe ... (vezi toată discuția)
Ce religie va avea copilul lucian3087 lucian3087 buna ziua,mentionez ca prietena mea asteapta un copil si nu este botezata in momentul de fata in nici o religie,asadar este tot ortodoxa cred,iar eu ... (vezi toată discuția)
Sunt separat de concubina mea. copilul este la ea, e legal să-l boteze fără acordul meu și fără să mă înștiințeze? iuliana899 iuliana899 buna seara, as vrea sa va pun o intrebare. daca eu sunt separat de concubina mea, copilul fiind la ea, este legal ca ea sa boteze copilul fara acordul meu si ... (vezi toată discuția)