avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1250 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Copil botezat fara consimtamantul parintilor
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Copil botezat fara consimtamantul parintilor

Buna ziua, as dori cateva sfaturi ...intr-o problema putin mai ciudata .

Am aflat de curand ca fica mea de 7 ani a fost dusa la o anumita biserica si a fost botezata FARA ACORDUL MEU SAU AL SOTIEI , emitandu-se un act in acest sens. Fapta s-a consumat probabil intr-un weekend cand fetita era in vizita la mama mea.
Mi-ati putea spune daca s-a savarsit vreo infractiune de catre mama mea si acea biserica si daca au trecut 5 ani de la emiterea actului(din cate se poate vedea pe el) , daca il mai mai pot anula.
Multumesc !
Ultima modificare: Marți, 26 Octombrie 2021
SPQRXXVII, utilizator
Cel mai recent răspuns: gi-jane2 , moderator 08:13, 28 Octombrie 2021
4 din 4 utilizatori consideră
acest răspuns util
Certificatul acela nu are consecinte juridice. Puteti indruma copilul spre orice alta religie sau spre nici una. Nu mai suntem pe timpul lui Caragea. Puteti face o cerere la eparhia respectiva, dar ma indoiesc ca au o procedura de radiere din catastife, neffnd un act administrativ. Poate inventeaza preotul acolo un ritual de dezbotezare. Oricum, daca va framanta asta dupa 5 ani, aveti o viata profesionala care va confera mult timp liber.
Ultima modificare: Miercuri, 27 Octombrie 2021
Zalmodegikos, utilizator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Nu o sa primiti raspunsuri clare pentru ca nu exista.
Din punct de vedere juridic nu implica absolut nimic. Este o practica religioasa si doar atat.
Un coleg (SPQRXXVII sper sa nu se supere ca l-am numit coleg) a postat urmatoarele:
(1) Părinţii îndrumă copilul, potrivit propriilor convingeri, în alegerea unei religii, în condiţiile legii, ţinând seama de opinia, vârsta şi de gradul de maturitate ale acestuia, fără a-l putea obliga să adere la o anumită religie sau la un anumit cult religios.
(2) Copilul care a împlinit vârsta de 14 ani are dreptul să îşi aleagă liber confesiunea religioasă.
Din cele 2 prevederi ar insemna ca nu se poate face botezul pana la implinirea varstei de 14 ani.
Cutuma este ca botezul sa se faca la cateva luni dupa nastere, nu dupa 168 de luni, implinirea varstei de 14 ani.
Daca sunteti de alta confesiune religioasa faceti cele considerate necesare, operatia de dez-botez (nu stiu cum sa numesc inversul botezului) nu se poate face.
Buna ziua, daca ne ati fi mentionat si religia v-as fi putut da un raspuns mai clar din strafundurile dreptului canonic.Orice act emis de o persoana juridica/entitate fara scop patrimonial sau cu scop patrimonial poate fi atacat in 2 feluri :
1.Faceti o cerere catre entitatea respectiva sa stearga datele si actul atat in baza nerespectarii GDPR cat si in baza faptului ca nu exista un acord.In calitate de parinti aveti dreptul sa alegeti ce religie/sport/activitate este sau nu buna pentru copilul dumneavoastra.
2.In cazul in care nu aveti un raspuns favorabil , puteti solicita instantei sa desfinteze acel act pentru ca este vatamator pentru copilul dumneavoastra( considerati ca religia nu face bine educatiei copilului dvs, orice alte motive cat de cat pertinente etc.)

PS: Intradevar as inclina sa afirm ca nu se incadreaza in definitia unui act administrativ dar in acest caz puteti apela la instantele de drept comun ( civil ) si efectua o actiune in obligatia de a face . :)
Va multumesc pentru raspuns , acesta este intradevar un raspuns obiectiv !
Mama mea e din cultul ortodox , eu nu fregventez nici o biserica si pe fetita mea am decis deasemenea sa nu o duc la biserica ci sa o las pe ea sa aleaga cand va fi putin mai mare sa aleaga daca vrea sa mearga . Oricum acum ca am aflat ca a fost botezata , am aflat ca mama mea in zilele cand era la ea , o ducea la biserica si o obliga sa pupe icoanele, sa se bage sub ”haina preotului” si sa stea sa ii toarne apa in cap ...zice fetita ca nu mi-a spus de frica , bunica amenintand-o ca o fura ingerii noaptea din pat :)))))))

Multumesc !

Buna ziua, daca ne ati fi mentionat si religia v-as fi putut da un raspuns mai clar din strafundurile dreptului canonic.Orice act emis de o persoana juridica/entitate fara scop patrimonial sau cu scop patrimonial poate fi atacat in 2 feluri :
1.Faceti o cerere catre entitatea respectiva sa stearga datele si actul atat in baza nerespectarii GDPR cat si in baza faptului ca nu exista un acord.In calitate de parinti aveti dreptul sa alegeti ce religie/sport/activitate este sau nu buna pentru copilul dumneavoastra.
2.In cazul in care nu aveti un raspuns favorabil , puteti solicita instantei sa desfinteze acel act pentru ca este vatamator pentru copilul dumneavoastra( considerati ca religia nu face bine educatiei copilului dvs, orice alte motive cat de cat pertinente etc.)

PS: Intradevar as inclina sa afirm ca nu se incadreaza in definitia unui act administrativ dar in acest caz puteti apela la instantele de drept comun ( civil ) si efectua o actiune in obligatia de a face . :)

Ultima modificare: Miercuri, 27 Octombrie 2021
SPQRXXVII, utilizator
Faptul ca mama mea care nu stiu cum a facut rost de certificatul de nastere al fetitei si a dus-o la biserica si preotul fara sa intrebe cine sunt parintii si daca sunt deacord ..nu mi se pare normal , oricum instanta v-a decide.

gh_liviu a scris:

Nu o sa primiti raspunsuri clare pentru ca nu exista.
Din punct de vedere juridic nu implica absolut nimic. Este o practica religioasa si doar atat.
Un coleg (SPQRXXVII sper sa nu se supere ca l-am numit coleg) a postat urmatoarele:
(1) Părinţii îndrumă copilul, potrivit propriilor convingeri, în alegerea unei religii, în condiţiile legii, ţinând seama de opinia, vârsta şi de gradul de maturitate ale acestuia, fără a-l putea obliga să adere la o anumită religie sau la un anumit cult religios.
(2) Copilul care a împlinit vârsta de 14 ani are dreptul să îşi aleagă liber confesiunea religioasă.
Din cele 2 prevederi ar insemna ca nu se poate face botezul pana la implinirea varstei de 14 ani.
Cutuma este ca botezul sa se faca la cateva luni dupa nastere, nu dupa 168 de luni, implinirea varstei de 14 ani.
Daca sunteti de alta confesiune religioasa faceti cele considerate necesare, operatia de dez-botez (nu stiu cum sa numesc inversul botezului) nu se poate face.

Alte discuții în legătură

Discriminare religioasa Caligula Caligula Buna ziua, Intrebarea mea este ceva mai ciudata dar, sper, interesanta. Conform legii (nu logicii :) ), refuzarea efectuarii unui serviciu religios pe ... (vezi toată discuția)
Ce religie va avea copilul lucian3087 lucian3087 buna ziua,mentionez ca prietena mea asteapta un copil si nu este botezata in momentul de fata in nici o religie,asadar este tot ortodoxa cred,iar eu ... (vezi toată discuția)
Sunt separat de concubina mea. copilul este la ea, e legal să-l boteze fără acordul meu și fără să mă înștiințeze? iuliana899 iuliana899 buna seara, as vrea sa va pun o intrebare. daca eu sunt separat de concubina mea, copilul fiind la ea, este legal ca ea sa boteze copilul fara acordul meu si ... (vezi toată discuția)