avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1229 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Succesiune - Unul din frati,inainte de a deceda [2023] ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Succesiune - Unul din frati,inainte de a deceda [2023] a construit la casa parinteasca etaj, fara autorizatie ...

Succesiune. Buna ziua forum,as avea rugamintea daca cineva stie sa -mi raspunda la o intrebare, care ma macina.Unul din frati,inainte de a deceda [2023] a construit la casa parinteasca etaj, fara autorizatie, Asta ,,deoarece casa la fel, a fost trecuta fraudulos de el la notar pe numele lui.Eu si trei nepoti nu am fost anuntati. Sunt in proces de anulare certificat mostenitor al lui,si vreau sa stiu daca eu si ceilalti mostenitori (nepoti) o sa fim obligati sa intoarcem cheltuielile facute la imobil,catre succesorii fratelui ( sotie si copil) deoarece au cerut asta in instanta.Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: bramen , utilizator 16:54, 19 Octombrie 2025
Multumesc pt raspuns.In concluzie. de ce sa nu fiu mostenitor,ca mi a furat fratele dreptul? Asta ar fi bataie de joc din partea instantelor daca tot hotii au dreptate,simplu. Ce mostenire sa accept, daca el dupa decesul mamei la sase luni ,a facut fals la notar,desi am participat si eu la inmormantare si pomeni. Poate ca am fost prost si am avut incredere in el ,asta e vina mea .Acum, e tarziu sa- mi para rau ca am avut incredere. Nu ar fi problema nici de despagubit,dar daca imobilul ar costa 50.000 cat vor ei,atunci noi ceilalti patru nu mai avem nimic. Trebuie sa ne imprumutam noi sa le dam noi lor, adica hotilor. Asta da treaba,nu am ce zice. Autorizatiile de constructii pentru ce sunt, daca acum nu-i intreaba nimeni de ce au construit fara.? Nu ar trebui sa rezolve problema asta pe banii, lor daca tot au construit? Ozi buna va doresc.
5 din 6 utilizatori consideră
acest răspuns util
Haideți sa o luam si omenește...Mama a murit in 2011. Fratele in 2023.
Sunt 12 ani in care ați fi putut sa vă interesați de mostenire si sa o dezbateti. Mai ales, că din spusele dvs ați mai venit in țară in acest interval si ați fi putut rezolva. Era mai important decat socializarea.
Asta cu "încrederea " nu este o scuza pentru delăsare. Iată că a murit fratele, si pe lângă faptul că mai trebuie dezbătută o moștenire in plus (a fratelui), mai aveți si litigiul cu casa.
Nu ne-ati spus ce s-a întâmplat după decesul tatălui. A fost începută dezbaterea succesiunii după decesul lui?
Poate ca părinții i-au făcut acte fratelui, de pe vremea când trăiau.
Si nu ne-ati mai spus ce anume doriți: vreți împărțirea fizica a bunului sau o bani?
Va multumesc ca ati intrat in discutie. Sa incep cu unele explicatii.Am fost trei frati ,eu fiind cel mic.Tatal meu a decedat in 1992 si nu s -a facut succesiune . Sincer va spun , chiar daca o sa radeti , eu nu am stiut pana acum la anii pe care ii am , ca trebuie sa faci succesiune. Am crezut ca da,normal ,ramane la copii averea parintilor ,atat. Noi amandoi ,am locuit aproape 40 de ani in Olanda.( fratele decedat in 2023). Plus ca dupa decesul mamei ,eu l am intrebat ce facem cu casa parintilor,deoarece nu mai locuia nimeni acolo..Asta, din cauza ca celalat frate care a locuit cu mama mea,a decedat inaintea ei. cu jumatate de an. El a avut trei copii .Da,ar fi putut sa faca si ei succesiune,dar fratele si cumnata din Olanda, le a spus ca ei au dreptul la cimitir .Si erau sarmani,nu au avut bani pt asta. Ce succesiune sa fac eu, daca fratele s a declarat unic mostenitor, exact la 6 luni dupa decesul mamei?. Deci el este vinovat ca nu mi a spus ca face succesiunea ,locuind in aceeasi tara cu mine. Parintii mei nu a dat la niciunul nimic inainte de a muri. Si daca nu murea el,,mai trecea zeci de ani sa aflu pt ca el spunea mereu ca nu se vinde casa parinteasca.Normal ca spunea asta pt ca el a trecut-o pe numele lui prin fals.La fel, mi am dat seama de ce nu ma lasa sa platesc impozit la casa parinteasca. Este simplu,sa nu aflu ce a facut.Dar dumnezeu probabil nu doarme si mi a scos in cale adevarul ,dupa ce a decedat. Succesiunea dupa frate,e problema cumnatei si a fiului lui,nu a mea. De aceea nu vreau sa platesc ce au investit ei la etajul casei,mai ales ca nu are nici autorizatie.Din partea mea,daca-si doreste casa ,sa mi plateasca partea mea si a celor trei nepoti. O zi buna si multumesc inca odata.
7 din 9 utilizatori consideră
acest răspuns util
Întrebarea e din ce? Că daca dvs doriți readucerea casei la stadiul inițial, partea dvs nu o sa fie foarte mare.
Apoi, trebuie sa fiți sincer cu dvs si sa le recunoașteți si contributia/aportul din toți acești ani, la întreținerea si conservarea casei.
Cat timp dvs erați in Olanda, s-a întreținut gospodăria, s-au reparat lucruri, s-au renovat, s-a văruit etc. S-a adus un spor de valoare imobilului.
Sunt 40 de ani in care nu v-ati interesat. Probabil fratele dvs a considerat (si nu îl puteți acuza) ca din moment ce atâția ani nu ați inițiat nimic, nu vă interesează imobilul. Acum brusc, vă pretindeti dreptul.
Cu sau fără autorizație, casa nu mai este cum era, ci valorează mai mult.
3 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
Scriu ca un simplu om, de la țară. Ați trimis bani de-a lungul anilor pentru întreținerea părinților și a casei părintești? Știți, la țară locuiesc oameni simplii, de obicei nu gândesc pe limbajul judiciar. Un frate plecat în străinătate, la ei înseamnă unul, care și-a luat zborul, a lăsat cuibul în urmă, cu toate grijile legate de întreținerea lui și a părinților. Se înțelege, că și-a asumat să renunțe la aceste lucruri, odată ce a făcut pasul de a pleca în lumea mare. Probabil ați dus mai bine, decât cei rămași acasă, nu ați fost nevoit să vă întoarceți, nu ați avut parte de o traumă, care să vă determine să reveniți la sânul părinților, care cu siguranță vă primea cu brațele deschise, v-ar fi ajutat să vă ridicați din nou, ați fi primit refugiu oricând la o revenire. Gândiți-vă din perspectiva lor, celor, care s-au zbătut pentru întreținerea și dezvoltarea moșiei, care nu au abandonat la rândul lor să ajungă casa părintească o dărâmătură. Împăcați-vă fără să cheltuiți banii degeaba, să vă bucurați de întrevederile anuale, când aveți unde să reveniți în comunitatea, de care vă leagă amintirile din copilărie.

Alte discuții în legătură

Renuntare drept de mostenire decs decs Buna ziua, Va rog frumos sa ma ajutati cu o solutie / sugestie. Este vorba despre casa parinteasca a mamei mele aflata este intr-un sat din Teleorman. Este ... (vezi toată discuția)
Casa parinteasca luiza44 luiza44 sunt un pachet de nervi am umblat din notar in notar si fiecare are varianta lui....... va rog frumos sa ma lamuriti in urmatoarea problema, tata a ... (vezi toată discuția)
Buna ziua, am o mostenire (casa+teren) pt care nu s-a facut taxa ... fetita fetita Buna ziua, Am o mostenire (casa+teren) pt care nu s-a facut taxa de succesiune de mai bine de 30 de ani. Cum se poate vinde aceasta casa stiind ca am fost ... (vezi toată discuția)