Succesiune. Buna ziua forum,as avea rugamintea daca cineva stie sa -mi raspunda la o intrebare, care ma macina.Unul din frati,inainte de a deceda [2023] a construit la casa parinteasca etaj, fara autorizatie, Asta ,,deoarece casa la fel, a fost trecuta fraudulos de el la notar pe numele lui.Eu si trei nepoti nu am fost anuntati. Sunt in proces de anulare certificat mostenitor al lui,si vreau sa stiu daca eu si ceilalti mostenitori (nepoti) o sa fim obligati sa intoarcem cheltuielile facute la imobil,catre succesorii fratelui ( sotie si copil) deoarece au cerut asta in instanta.Va multumesc.
Domnul avocat,asta se intampla cand esti om bun si nu esti calic, sau hot .Eu sunt ala care a avut incredere in frate si a sfarsit pacalit. Nu conteaza,sa fiu eu sanatos..Fratele meu a sfarsit prost ,nu a putut sa se bucure de casa,asa smecher cum a fost, ca nu a vrutDumnezeu. Dupa mine,mama mea trebuia sa decida daca facem sau nu succesiune,nu vad nimic gresit. Fac altii succesiuni dupa strabunici si nu-i mai judeca nimeni ca au facut asta prea tarziu. Dvs. nu aveti de unde sa stiti ce am facut eu sau nu.,ca nu ati fost acolo. De unde stiti ca nu am acceptat macar tacit ?Poate vreodata in cariera dvs,de avocat aveti un caz ca al meu si dvs.sa gasiti vinovat clientul, ca s- a trezit tarziu sau a fost unul din famile mai smecher. Nu o spun din rautate,asa ca fapt divers. Daca e sa pierd procesul,nu e problema,viata sa nu mi-o pierd ,asta e important. Seara buna ,multumesc pt raspuns indiferent de rezultat.
Consider ca nu merita ,de aceea nu sunt de acord..Normal ca au stiut,mai ales alcoolica de cumnata l-a indemnat pe frate 100/100,sa faca asta. Nu spun,ca -l jignea de fata cu mine ,nu s-a ingrijit de el.,mai concret. Dar acum sunt buni banii de pe urma averii lui. In fine,nu are rost sa mai despic firul in patru. Ce sa accept domnule daca el la notar a spus ca e unic mostenitor? Notarul si primaria ,nu avea cum sa nu stie ca mai sunt mostenitori .De aceea este anexa 24 si declaratii cu martori,dar notarul care are 2 hoteluri in oras ,normal ca nu a cerut sa vina fratele cu martori cum ca este singur mostenitor. Stiu si eu cum merg lucrurile in tara,nu sunt singurul pacalit de frati ,surori.etc. Seara buna.
raluk0207
Utilizator 2din 2 utilizatori consideră acest răspuns util
Puteați sa dati o declarație de acceptare a moștenirii la Ambasada sau Consulat.
Sigur ați venit in țară, la înmormântare. Ați fi putut intra la un birou de avocat sau de notar sa luați niște informații.
Păreți absolut major si vaccinat. Să lăsăm asta cu increderea...Că vă mâncau câinii din traistă prin Olanda, daca erati asa sărac cu duhul si increzator pana la Dumnezeu.
Si aveți niște convingeri proprii despre ce vi se pare dvs normal, total in opoziție cu ceea ce prevede legea de fapt.
Ați așteptat sa inițieze mama, ați așteptat sa inițieze fratele, tot timpul sa fie altul care începe. Important era ca in viziunea dvs, discutand direct si interesandu-vă de dezbatere, să nu păreți dvs in ochii celorlalți moștenitorul avid dupa avere.
Si ar fi fost perfect, daca eventual, erați chemat din Olanda sa veniți sa vi se dea dreptul succesoral.
Tot pe ideea "Eu nu am vrut, ca mie nu îmi trebuie. Voi m-ati chemat si mi-ati dat"
Va spun din experienta: sunteți moștenitorul care pus in fata discuției si întrebat direct daca are pretenții sau nu la moștenire evită un răspuns cu da sau nu.
Acum, că se pune problema cu subiect si predicat si sunteți strâns cu ușa ați pus cărțile pe masă că vreți. Si normal ca vine întrebarea fireasca: de ce nu ați vrut pana acum? Si daca știați ca vreți, de ce ați așteptat ca fratele sa termine etajul si sa extindă casa? De ce nu ați spus "frate, uite eu vreau X. Nu te apuca sa construiești ca noi n-am făcut moștenirea si eu îmi vreau partea. Îmi dai ce e al meu si faci ce vrei: etaj, gard, etc."
Si chiar daca nu murea fratele: cat ați mai fi stat? Încă niște ani, așteptând sa înceapă alții, nu dvs. Sa ajungeți bătrâni si nedeplasabili sau sa moara careva?
Pana una alta, exista prezumția de renunțare la moștenire, care operează în favoarea fratelui.
Tebuie sa faceți dovada că ați acceptat tacit succesiunea, prin acte de conservare, administrare, dispoziție si folosință a bunurilor din masa succesorală. Adică sa veniți cu "proba contrară" care răstoarnă această prezumția.
bramen
Utilizator 1din 1 utilizatori consideră acest răspuns util
Doamna draga,am mai spus ,eu nu am stiut de aceste legi in legatura cu succesiunile..Am plecat de tanar in strainatate si jur ,nu am stiut ca trebuie sa merg imediat la notar sa accept mostenirea.Nu am nici o vina pt asta,zic eu. Nici in familie nu s-a vorbit vreodata de asta.,asa poate aflam si eu.Fratele,daca a fost mai mare si a stiut, a tacut din gura se pare. Iata ,ca mai sunt si naivi si increzatori pe lumea asta.,ce vreti sa fac eu sa va conving ? Nu am asteptat sa faca mama, ca v-am spus ,nu stiam nimic despre succesiuni.Am spus in sensul ca printre comentarii, s -a adus vorba de succesiunea dupa tata. Daca mama ar fi spus de succesiune,din nou ,iar aflam si eu acest lucru si pe viitor stiam si eu ce e de facut. Eu doar am platit inmormantarile parintilor si pomeni ,chiar si inmormantarea fratelui din Romania,am platit-o doar eu, deoarece era despartit. Copiii lui erau amarati ,mama saraca in varsta ,si la fel nu avea pensie mare. Mama a decedat la 6 luni dupa el. Sincer,despre succesiuni am aflat de la sotie acum tarziu,la 62 de ani, dupa ce a murit soacra. M a intrebat daca am facut si eu dupa parinti .Normal,raspunsul a fost '',nu stiu nimic despre asta.'' Odata ,cand am mers la frate in vizita am adus vorba si a spus ,ca el nu stie ce inseamna succesiune. M- a mintit ,clar,apoi a schimbat subiectul. Deci nu aveam cum sa banui ce a facut el.La fel deschideam subiectul cu casa.Ca ar fi bine sa o vindem ca se ruineaza si daca noi nu locuim in Romania ,nu are rost sa o mai tinem. S-a opus,a spus ca ramane pt copiii nostri mai departe. Sa aibe si ei unde sa mearga in vacanta.Ce puteam eu sa fac? Am zis bine,sa fie cum zici tu.,si m -am gandit totusi ca poate vreodata ne mutam amandoi la pensie acolo.Asta a fost totul. De unde reiese ca nu vreau eu mostenire? Nu mai intrebam daca in instanta suntem obligati sa platim cheltuieli la etajul casei. Si inca ceva ; cand am sunat notarul sa intreb despre ce s-a intamplat ,nu a raspuns. Doar dupa ce am sesizat la Uniunea Notarilor mi-a trimis e-mail ca ii fac reputatia de ras..Dintr-0 simpla intrebare ,am ajuns sa fiu judecat ,de parca am facut vreo crima. Oricum multumesc pt raspuns ,nu conteaza cum este.Si daca instanta crede ca am gresit ca nu am luat atitudine, asta e,nu o sa ma pun sa mor . Asta sa fie pierderea mea. Iar daca vreti sa credeti ce am spus bine,daca nu nu.,nu e obligatoriu. Scuze,daca v-am dat mult de citit.Seara buna.
Din experienta mea nu prea sunt lasate sa se prescrie impozitele neplatite. Ba chiar se executa asa de repede ca ar fi frumos daca am putea si noi executa statul cand intarzie sumele de rambursat. Ceva nu se leaga in povestea domnului totusi, sunt prea multi ani si este totusi legatura mama-fiu. Daca era sa fie mama- nepot mai intelegeam pierderea legaturii asa de multi ani. Odata emis un certificat de mostenitor e ca si cum ai acuza notarul ca nu a facut verificarile, dar in 2011 era deja destul de strict sistemul la notari. Nu stiu daca nu vorbim aici de o schimbare de parere/ declaratie cel putin verbala spre frate si de asta a si asteptat pana dupa moartea fratelui ca sa execute certificatul.
Domnul utilizator.,Eu nu am pierdut nici o legatura cu nimeni,nu stiu cum ati inteles asta. In 1992 a fost omorat tatal meu exact la nunta fratelui din Olanda care m-a pacalit pe mine,Asta s-a intamplat dupa ce a murit si mama, in 2011.,El a fost la notar si s - a declarat unic mostenitor.Eu stiu ca se cere martori care cunosc rude ale mostenitorilor.Asta, stiu acum de cand am aflat inselaciunea facuta ,ca de altfel nu stiam ce inseamna succesiune,cand se face etc .De tanar am plecat in strainatate si legile din Romania nu aveam de unde sa le mai stiu.Nici in familie nu s-a vorbit de asa ceva.Nici dupa moartea tatalui ,nici dupa mama,nici dupa celalalt frate care a avut trei copii.Eu ,de-abia dupa ce a murit si fratele, ( in 2023 ) care a facut falsul la notar m-am interesat mai bine despre ce e vorba. Impozitele au fost platite de el,asta ca sa nu descopar falsul.Cand am spus ca vreau sa platesc si eu ,a spus ca e o suma infima si plateste el ca tot trebuie sa plateasca pt apartament( tot in Romania) . Ai dreptate,primaria te cauta imediat daca esti dator,deci primaria stie tot de tine. L a primaria din oras am cerut sa aflu daca a avut fratele autorizatie pt ce a construit.Pana nu am sesizat la judet,nu au vrut sa-mi spuna. . Nu inteleg de ce se spune ca e tarziu ,ca n-am facut aceste succesiuni la timp.Nici fratele nu a facut dupa ce a murit tata .Pentru el, nu a fost tarziu ca au trecut 33 de ani si nu a facut? Mi se pare ciudat asta.In tot cazul,eu acum sunt in proces pt a anula falsul facut la notar ,Am fost pus sa platesc acea suma de intarziere succesiune 1000 de euro.Daca ar fi fost tarziu ,instanta nu trebuia sa ma puna sa platesc si imi respingea din start procesul. ca m-am trezit eu tarziu.Nu cred ca un avocat ia 1500 de euro pt un caz pierdut.Adica sa-ti spuna la sfarsit ca te-ai trezit tarziu.Notarul care a facut actele fratelui nu mi -a raspuns la telefon.Doar dupa ce am sesizat Uniunea Notarilor din Timisoara .Sigur ca nu a facut verificari,,acest notar, el s-a uitat la altceva. Unii au dat sate pe bani,daramite o casa.Va multumesc ca ati intrat in discutie.
Casa parinteasca
luiza44
sunt un pachet de nervi am umblat din notar in notar si fiecare are varianta lui.......
va rog frumos sa ma lamuriti in urmatoarea problema, tata a ... (vezi toată discuția)