avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1088 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Succesiune - Unul din frati,inainte de a deceda [2023] ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Succesiune - Unul din frati,inainte de a deceda [2023] a construit la casa parinteasca etaj, fara autorizatie ...

Succesiune. Buna ziua forum,as avea rugamintea daca cineva stie sa -mi raspunda la o intrebare, care ma macina.Unul din frati,inainte de a deceda [2023] a construit la casa parinteasca etaj, fara autorizatie, Asta ,,deoarece casa la fel, a fost trecuta fraudulos de el la notar pe numele lui.Eu si trei nepoti nu am fost anuntati. Sunt in proces de anulare certificat mostenitor al lui,si vreau sa stiu daca eu si ceilalti mostenitori (nepoti) o sa fim obligati sa intoarcem cheltuielile facute la imobil,catre succesorii fratelui ( sotie si copil) deoarece au cerut asta in instanta.Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: bramen , utilizator 16:54, 19 Octombrie 2025
Doamna draga,nu stiu ce ati inteles dvs.? Amandoi am locuit in Olanda,deci nu s -a ocupat el mai mult decat mine, de casa. El a locuit primul in Olanda ,de la 18 ani iar eu m-am dus acolo la 28 de ani. Dupa decesul mamei ,la 6 luni ,a fost la notar si s a declarat unic mostenitor,deci am fost dat la o parte ,si nepotii mei la fel. Din 2011 cand a facut falsul la notar si pana in 2023, nu a renovat,varuit etc etc .nimic la casa.pentru ca ,inca odata eram amandoi plecati in strainatate. Nimeni nu a mai locuit in casa parinteasca. Eu cu el m-am avut foarte bine,ne vizitam ,faceam sarbatorile impreuna ,dat fiind faptul ca eram amandoi in aceeasi tara si la 37 km unul de altul.Poate,el ,s a gandit ca mor eu inainte si nu aflu,de acest fals facut de el .Nu stiu ce a fost in capul lui. Nu era mai bine sa ma ia de mana sa facem amandoi succesiunea,daca a deschis-o? Intelegeam asta cu falsul,daca trecea 15 ani de la decesul mamei si vezi doamne,pe mine ,nu m a interesat nimic .Eu i-am pus intrebarea ce facem cu casa,dar el o tinea intr-una ca nu se vinde ''casa parinteasca''. Normal,el si-a insusit-o singur..Daca vi se pare normal asta,atunci nu mai e nimic de spus.Daca ati fi in cauza ,sa fiti inselati de frati,surori,poate ati vedea lucrurile altfel. Nu e obligatoriu sa mi dati dreptate mie. Din toate raspunsurile pe care le-am primit,,nu a fost nimeni sa spuna ca ( fratele nu trebuia sa te insele pe tine si nepoti'). Si in final, nu prea sunt de acord sa platesc deoarece cumnata nu a avut grija de el,il jignea fata de mine,ea fiind o alcoolica..Asta ma doare cel mai tare ,mai mult decat ca m-a inselat el pe mine.O zi buna.
Buna ziua domnule.Dumneata ,nu ai inteles ce am spus eu,clar.Amandoi am fost plecati in strainatate,atat eu cat si fratele care m-a pacalit.Deci,nu a contribuit cu nimic mai mult decat mine.Nici la intretinerea parintilor si nici la casa.Tata a fost omorat chiar de ziua nuntii lui,asa ca nu puteti spune ca s-a ingrijit de el. In 2011 a facut falsul la notariat dupa decesul mamei. Anul 2023 ,inainte de a muri el, a construit etajul la casa parinteasca.Nu zic ca e lucru rau ce a facut,problema e ca am fost mintit atatia ani. Daca eram unul int-o tara,iar altul int-alta,mai spuneam.Dar noi ne vizitam,faceam sarbatorile impreuna,deci putea sa-mi spuna ca face succesiune. A preferat sa faca falsuri la notar declarand ca e unic mostenitor.. Dupa dta.este normal ce a facut? Daca ati fi in cauza,ar fi placut sa aflati ca v-a inselat fratele? Am ajuns la concluzia ca hotii au dreptate,simplu.Salutari si numai bine.
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Hm, hai să citim bine postările înainte să răspundem. Nu o zic cu aroganță, am fost și eu de vreo două ori în culpă.

Bun, moral aveți dreptate, Fratele dumneavoastră a fost un ipocrit mincinos și egoist și un hoț. Iar moștenitorii lui vor să profite de infracțiunile pe care el le-a comis.

Legea statului nu e însă legea lui Dumnezeu, pentru el mai sunt relevante și considerente precum menținerea fără perturbări majore a circuitului civil, protecția viitorilor dobânditori de bună credință (pentru că precis familia fratelui vrea să vândă) etc. Prin urmare, poate că sufletul fratelui își petrece deja eternitatea arzând în iad, dar pe pământ infracțiunile de fals în declarații de acum 14 ani s-au prescris, iar despre dumneavoastră s-ar putea la o adică considera că nu v-ați exercitat dreptul de opțiune succesorală în termenul legal. Nu spun că nu aveți șanse, dar din punct de vedere juridic treaba e mai complicată decât o simplă judecată morală.

Și-mi pare rău, dar aveți și dumneavoastră o vină. Cum să stai 33 de ani de la moartea tatălui și 14 ani de la moartea mamei și nici măcar să nu te interesezi ce dispune legea română cu privire la transmiterea bunurilor către moștenitori?! Să nu te pună în gardă când fratele îți repetă că nu se va vinde casa părintească, de o manieră care lasă să se înțeleagă că e decizia lui, ca proprietar?!? Apropo, când fratele îi prigonea pe copiii celui de-al treilea frate, cel mort înaintea mamei, că vezi Doamne nu mai fac parte din familie pentru că mama lor a divorțat de fratele respectiv, dumneavoastră vi s-a părut o atitudine justă, ați susținut?
Ultima modificare: Vineri, 17 Octombrie 2025
Alexandru Surcel, Avocat
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Da, interesantă întrebarea colegului.
Nu mă mai chinui să vă explic pentru că nu pare să vă intereseze legea română nici acum. Eu nu știu dacă acolo a fost un fals și nu știu în ce bază susțineți asta. Miroase a dezbaterea moștenirii după mamă imediat după termenul legal. Sigur, nu am date să le coroborez, dar așa pare.
Dv. din păcate, aveți o singură variantă ce pare plauzibilă: veți fi frustrat de orice decizie va da instanțe pentru că nu înțelegeți și nici nu doriți să înțelegeți ce prevede legea. De asemenea, avocatul care vă ajută pare să aibă o muncă tare dificilă, peentru că este greu să ceri unui client care nu vrea să înțeleagă explicațiile să ia decizii. Sunteți supărat acum, veți fi supărat și după.
Nimeni nu are nevoie de acordul fratelui să plătească impozit. Toată lumea merge măcat odată pe la primărie să vază ce și cum a rămas după tata, după mama.
Vreți să înțelegeți? Reveniți. Până atunci poate ajutăm useri care chiar doresc să înțeleagă cum este legea.
Buna ziua domnul avocat,multumesc pt implicarea in poveste. Dvs. aveti dreptate doar in faptul ca s a prescris fapta,. Asta e clar,nu spun nu. Da ,falsul a fost acum 12 ani, de 2 ani sunt in proces,care in acest timp, s-a judecat doar odata.Asa merg lucrurile in Romania,mai greu.Urma sa am proces pe 7 luna aceasta ,dar fiind proteste s-a amanat prin februarie.O sa mai treaca probabil 5 ani pana se termina. De la moartea tatalui au trecut atatia ani,intr-adevar.Dar nici mama nu a venit cu propunerea sa se faca succesiune,plus ca celalat frate a locuit cu ea dupa despartirea lui. de sotie.Ce rost avea sa facem asta?.Doar nu i dadeam noi afara din casa pe ei, sau ceream despagubiri pt o mica parte.ca as fi vrut eu si cel care m-a inselat,avere. Familia celui care a facut falsul a recunoscut ca are 1/3 din imobil,si-au dat seama ca nu au castig de cauza. Bineinteles,ei cer dublu decat au bagat in acel etaj,asta nu-mi convine. De faptul ca a spus nepotilor ca au drept la cimitir,am aflat de la nepoti ,acum cu inceperea procesului. Din contra, ei au crezut ca sunt complice cu fratele din Olanda,si ca am construit amandoi la casa.Au ramas socati cand i am sunat, sa le spun ce am aflat. ( adica falsul). Noroc cu legile lui Dumnezeu cateodata,ca fiecare plateste in functie de relele pe care le fac. Pe pamant ,victima iese in pierdere si hotul castiga ,cam asa am observat eu..Multumesc,o zi faina va doresc.

Alte discuții în legătură

Renuntare drept de mostenire decs decs Buna ziua, Va rog frumos sa ma ajutati cu o solutie / sugestie. Este vorba despre casa parinteasca a mamei mele aflata este intr-un sat din Teleorman. Este ... (vezi toată discuția)
Casa parinteasca luiza44 luiza44 sunt un pachet de nervi am umblat din notar in notar si fiecare are varianta lui....... va rog frumos sa ma lamuriti in urmatoarea problema, tata a ... (vezi toată discuția)
Succesiune buna ziua, am următoarea situație: dupa moartea ... ela2008 ela2008 Succesiune Buna ziua, Am următoarea situație: Dupa moartea părinților mei și a fratelui meu (părinții doar pe noi ne a avut eu si fratele decedat), ... (vezi toată discuția)