avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1088 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Succesiune - Unul din frati,inainte de a deceda [2023] ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Succesiune - Unul din frati,inainte de a deceda [2023] a construit la casa parinteasca etaj, fara autorizatie ...

Succesiune. Buna ziua forum,as avea rugamintea daca cineva stie sa -mi raspunda la o intrebare, care ma macina.Unul din frati,inainte de a deceda [2023] a construit la casa parinteasca etaj, fara autorizatie, Asta ,,deoarece casa la fel, a fost trecuta fraudulos de el la notar pe numele lui.Eu si trei nepoti nu am fost anuntati. Sunt in proces de anulare certificat mostenitor al lui,si vreau sa stiu daca eu si ceilalti mostenitori (nepoti) o sa fim obligati sa intoarcem cheltuielile facute la imobil,catre succesorii fratelui ( sotie si copil) deoarece au cerut asta in instanta.Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: bramen , utilizator 16:54, 19 Octombrie 2025
Da, complicat caz, dar daca actele au dat de inteles la cei care au construit casa ca le ramane lor atunci e normal sa fie despagubiti ei daca mostenirea lor e pusa la instanta.

Desi nu exista expirare la succesiune, nu exista nici la impozite si deci si dvs o sa aveti cota parte de plata 2011-prezent la tot ce tine ingrijirea casei: gunoi si impozite si PAD. Calculati si dvs cam cat e asta ca daca e casa, e mai mult.

Chiar daca nu exista expirare la succesiune si nu aveti cunostiinte juridice, banuiesc ca de impozite de plata stiti si daca nu plateau ei, casa era de mult executata pentru impozite si taxe.

Eu daca as fi in locul dvs, as cere o suma de bani si ne-am intelege in afara instantei
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Să nu dăm opinii greșite: impozitele neplătite se prescriu în 5 ani dacă DITL sau ANAF (după categoria de taxe) nu face demersuri care să întrerupă cursul prescrupției.

Cât privește pe domnul cu problema, încă o dată se confirmă că unde nu e cap, vai de picioare. De vină e mama, că nu a deschis ea succesiunea după tată, e fratele mai șmecher că a făcut succesiunea fără să-și citeze fratele viu și nepoții de la fratele predecedat, dar domnul care acum se judecă nu are nicio vină, de parcă nu putea să deschidă el însuși succesiunea, să dea la notar o declarație de acceptare a moștenirii, care ar fi rămas în sistem și ar fi oprit orice tentativă de succesiunea fâră el sau măcar să fi făcut un gest calificabil drept acceptare tacită. Nu a făcut de fapt nimic mulți ani, nici măcar minimul de a se informa, s-a lăsat dus cu zăhărelul de fratele cel șmecher până când ăla a murit.

Iar acum, asemenea și altor justițiabili cu același tipar de gândire, are impresia profund greșită că ar trebui să câștige procesul pentru că el crede că are dreptate. Ce să zic, baftă!
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Nu știu cât de complicat este procesul, poate este dificil de clarificat cine ce vreea... așa pare și după durata aia de 2 ani și un singur termen... Dar rezultatul e destul de clar dacă userul nu începe să se informeze. În aceste cazuri, în care justițiabilul gândește „eu am sigur dreptate, nu contează de ce”, sunt și șanse ca unii să plătească mai mult decât obțin. Tare greu e cu dosarele astea și tare scumpe ajung!
Domnule draga,nu e greu de inteles. Am fost trei frati,eu fiind cel mic si utimul in viata. Locuiesc in Olanda de zeci de ani si la fel a locuit si fratele meu care ,dupa decesul mamei, 2011) la termen de 6 luni,a facut succesiune si nu m-a anuntat.El a declarat ca e unic mostenitor ,pe mine m-a dat la oparte.Mai sunt si trei nepoti din partea altui frate,care nici ei nu au fost anuntati. Eu am descoperit dupa decesul lui (2023) ca a facut chestia asta.. Se pare ca tot eu as avea vina ca am asteptat prea multi ani.Vin si intreb ? Ce as fi putut rezolva daca eu prin absurd ,ma duceam la aproape un an de la decesul mamei sa fac succesiune ,si cu stupoare sa aflu ca deja fratele a facut falsul la jumatate de an inaintea mea. Va spun eu ; nu rezolvam nimic,decat ca ajungeam sa ma dusmanesc cu fratele pt ce a facut. Poate a fost mai bine,ca am aflat dupa moartea lui. Ca ,cu siguranta nu-i convenea sa-i stric actul si se ajungea la scandal,poate. Sa nu uit ; impozitul a fost platit de el, deoarece evita sa ma lase si pe mine sa platesc ,asta ca sa nu aflu ce a facut.Probabil ca s-a gandit ca mor eu inaintea lui si ramane cu casa. Ozi buna.

Stimata doamna avocat,.Durerea mea este ,ca m-a pacalit fratele meu in care am avut mare incredere si l- am iubit foarte mult,atat. Era normal sa deschid proces sa anulez prostia asta.Mai ales ca cumnata mea ,nu merita nimic de pe urma lui,la cum se purta cu el. Ba mai mult ,tot ea si nepotul au facut urat, ca vreau eu avere.,dupa ce ca eu am fost cel furat.Partea mea as putea sa o donez la un azil de animale in Romania ,dar in niciu caz nu le-as lasa-o lor. Daca ar fi venit cu scuze la mine,poate era altceva,dar asa ,nu . Bineinteles ca au recunoscut ca au cota de 1/3 in acel memoriu sau cum se numeste,,facut de avocatul lor. Sigur ca in 2 ani nu s-a judecat decat odata,deoarece sunt procese foarte multe. Acolo ,in fiecare zi sunt crime,accidente mortale ,hotiii etc etc,care trebuiesc luate urgent.Si de aici, ,aceste amanari. Ar mai fi problema numarului de judecatori ,care se spune ca sunt foarte putini.Acum depinde si de judet ,asta nu stiu. Asa mi s-a spus ,si oricum nu as avea alta varianta decat procesul acesta. Nu pot sa las totul altora pe acest motiv,adica ,ca dureaza prea mult.Nu mai vorbim de vacantele de vara,de iarna,de sarbatori ,proteste ale judecatorilor. Acesta iar este un motiv,nu trebuie sa spun eu asta,doar locuiti in Romania si sunteti si avocat. Oricum, pe mine nu ma intereseaza cat castig,dar demnitatea mea de a nu ma lasa pacalit nu ma lasa ,si apoi,este dreptul meu. Eu chiar ma bucur ca am aflat dupa ce a decedat,ca altfel am fi fost dusmani amandoi si nu mi ar fi placut asta. Nici acum nu l urasc,eu am ce am,cu succesorii lui.,O zi frumoasa si multumesc ,ca ati avut bunavointa de a raspunde.

Intervenție moderator: nu răspundeți în mesaje consecutive. Mulțumesc.
Ultima modificare: Luni, 20 Octombrie 2025
Cabinet de avocat Liliana Grădinaru, Avocat
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Cu tot respectul - de la “ nu vreau sa dau un cent cumnatei si nepotului “ , pana la “ pe mine nu ma intereseaza cat castig “ e … cale lunga … Oare de ce aveti ce aveti cu succesorii lui ? ca nu ei v-au inselat , nici nu au facut falsuri , ci fratele dvs.( daca a facut ) . Credeti ca e exclus ca ei sa nu fi stiut ca sotul/tatal lor nu se putea declara singur mostenitor ? Eu nu sunt jurist , dar exista in lege un termen in care se poate face optiunea succesorala , acum e 1 an , mai demult era de 6 luni . Probabil asa a considerat si fratele , daca nu ati acceptat succesiunea in termen , nu mai sunteti mostenitor . Daca a judecat bine sau nu , acum va decide instanta , de vreme ce este deschis proces ..
Ultima modificare: Vineri, 17 Octombrie 2025
CHKa, utilizator

Alte discuții în legătură

Renuntare drept de mostenire decs decs Buna ziua, Va rog frumos sa ma ajutati cu o solutie / sugestie. Este vorba despre casa parinteasca a mamei mele aflata este intr-un sat din Teleorman. Este ... (vezi toată discuția)
Casa parinteasca luiza44 luiza44 sunt un pachet de nervi am umblat din notar in notar si fiecare are varianta lui....... va rog frumos sa ma lamuriti in urmatoarea problema, tata a ... (vezi toată discuția)
Succesiune buna ziua, am următoarea situație: dupa moartea ... ela2008 ela2008 Succesiune Buna ziua, Am următoarea situație: Dupa moartea părinților mei și a fratelui meu (părinții doar pe noi ne a avut eu si fratele decedat), ... (vezi toată discuția)