Succesiune. Buna ziua forum,as avea rugamintea daca cineva stie sa -mi raspunda la o intrebare, care ma macina.Unul din frati,inainte de a deceda [2023] a construit la casa parinteasca etaj, fara autorizatie, Asta ,,deoarece casa la fel, a fost trecuta fraudulos de el la notar pe numele lui.Eu si trei nepoti nu am fost anuntati. Sunt in proces de anulare certificat mostenitor al lui,si vreau sa stiu daca eu si ceilalti mostenitori (nepoti) o sa fim obligati sa intoarcem cheltuielile facute la imobil,catre succesorii fratelui ( sotie si copil) deoarece au cerut asta in instanta.Va multumesc.
Domnule Bramen, cu tot respectul, chiar întrebați asta: „Vin si intreb ? Ce as fi putut rezolva daca eu prin absurd ,ma duceam la aproape un an de la decesul mamei sa fac succesiune ,si cu stupoare sa aflu ca deja fratele a facut falsul la jumatate de an inaintea mea.” Ați fi putut face următorul lucru: să-l chemați în judecată pe frate pentru anularea certificatului de moștenitor obținut fraudulos, cu mult mai multe șanse decât 14 ani mai târziu, și să-i faceți și plângere penală pentru fals în declarații, infracțiune pentru care răspunderea penală s-a prescris în cei 12 ani care au trecut între succesiunea frauduloasă și moartea fratelui.
Dar problema dumneavoastră nu a început în 2011, ci în 1992, la moartea tatălui. De atunci trebuia să faceți o succesiune cel puțin, cea după tată.
Iar necunoașterea legilor nu este o scuză. Bașca că în 33 de ani ați tot avut timp să călcați pragul unui avocat sau notar să vă informați ce zic legile din România. Că, apropo, succesiuni sunt și în Olanda, sigur ați văzut în jurul dumneavoastră astfel de situații. Bașca că în comunitatea de români, care nu e chiar de ignorat în Benelux, veți fi auzit vorbindu-se despre succesiuni din țară.
În fine, mult succes cu procesul. Dar să țineți minte că obgligația avocatului pe care l-ați angajat e de mijloace și nu de rezultat. Cu alte cuvinte el trebuie să depună toate diligențele pentru dumneavoastră, să-și folosească priceperea profesională ca să interpreteze legea în favoarea dumneavoastră. Dar, mai ales dacă și cumnata și nepotul au un avocat, rezultatul nu e garantat favorabil dumneavoastră. Sau nu în termenii în care vă doriți (adică să primiți cota din moștenire fără să aveți nimic de plătit din investițiile făcute de defunctul frate).
Domnul avocat,cu tot respectul ,si eu din nou repet ca nu am stiut ,mai ales in anii ;92 nici atat.Eu nu am putut veni in Romania la inmormantare macar,pentru ca in ;89 am fugit din tara si nu aveam acte.Dupa vreo 9 ani am putut veni legal in Romania..Deci oricum varianta cu succesiunea dupa tata,pica. Si nici nu as fi indraznit sa fac asta ,pt ca mama a intrat in spital ca a fost la un pas si ea de a fi omorata ,odata cu tata in ziua aceea.. Si daca faceam succesiune ii ceream bani mamei pe partea mea,ca vreau eu? Nu inteleg de ce ma gasiti vinovat doar pe mine.Nici fratele care a locuit in Romania,nici cel de aici ,nu a facut ,nici mama ..Cred ca normal era ,sa ma anunte fratele daca a fost mai destept decat mine . Cei trei nepoti,la fel,ar fi putut face succesiune. poate ma anuntau ei ,sa zicem .Sa presupunem ca erau mai cinstiti si ma anuntau. .Dar notarul, nu are nici o obligatie,sa cerceteze daca mai sunt rude? Nepotii au locuit in oras,deci chiar si primaria a stiut sigur ca sunt si alti mostenitori. .In fine ,eu am avut incredere oarba in frate si nu mai pot schimba nimic acum.. Ca avocat ,explicati-mi si mie va rog o problema. ; daca casa ar valora 40 sau 50.000 ,si ei au cerut 50.000 in instanta,inseamna ca eu si nepotii nu mai primim nimic? La inceput au spus ca a bagat 25.000 iar in instanta au cerut 50.000. Se pune vreun expert sa se constate valoarea?Sau merge instanta pe incredere ,cum am facut eu cu fratele? Si apropo de auzit in Olanda de mosteniri,nu am auzit vreodata la colegiI de lucru despre asa ceva. Astia nu discuta despre problemele lor in familie ,cum se face in Romania.Aici ,lumea este foarte secreta,nu barfesc unii despre altii ,nu intreaba ce salariu ai,etc etc, Nu ma duceam la lucru sa intreb de mosteniri,iar romani,acum in ultimii ani au aparut mai multi . Eu sunt la pensie ,nu am legatura cu ei. Nu am ce sa fac domnul avocat ca eu sunt mai naiv ,nu cred ca trebuie sa fiu pedepsit pt asta. Va multumesc frumos ca mi-ati raspuns .
Domnul avocat,cu tot respectul ,si eu din nou repet ca nu am stiut ,mai ales in anii ;92 nici atat.Eu nu am putut veni in Romania la inmormantare macar,pentru ca in ;89 am fugit din tara si nu aveam acte.Dupa vreo 9 ani am putut veni legal in Romania..Deci oricum varianta cu succesiunea dupa tata,pica. Si nici nu as fi indraznit sa fac asta ,pt ca mama a intrat in spital ca a fost la un pas si ea de a fi omorata ,odata cu tata in ziua aceea.. Si daca faceam succesiune ii ceream bani mamei pe partea mea,ca vreau eu? Nu inteleg de ce ma gasiti vinovat doar pe mine.Nici fratele care a locuit in Romania,nici cel de aici ,nu a facut ,nici mama ..Cred ca normal era ,sa ma anunte fratele daca a fost mai destept decat mine . Cei trei nepoti,la fel,ar fi putut face succesiune. poate ma anuntau ei ,sa zicem .Sa presupunem ca erau mai cinstiti si ma anuntau. .Dar notarul, nu are nici o obligatie,sa cerceteze daca mai sunt rude? Nepotii au locuit in oras,deci chiar si primaria a stiut sigur ca sunt si alti mostenitori. .In fine ,eu am avut incredere oarba in frate si nu mai pot schimba nimic acum.. Ca avocat ,explicati-mi si mie va rog o problema. ; daca casa ar valora 40 sau 50.000 ,si ei au cerut 50.000 in instanta,inseamna ca eu si nepotii nu mai primim nimic? La inceput au spus ca a bagat 25.000 iar in instanta au cerut 50.000. Se pune vreun expert sa se constate valoarea?Sau merge instanta pe incredere ,cum am facut eu cu fratele? Si apropo de auzit in Olanda de mosteniri,nu am auzit vreodata la colegiI de lucru despre asa ceva. Astia nu discuta despre problemele lor in familie ,cum se face in Romania.Aici ,lumea este foarte secreta,nu barfesc unii despre altii ,nu intreaba ce salariu ai,etc etc, Nu ma duceam la lucru sa intreb de mosteniri,iar romani,acum in ultimii ani au aparut mai multi . Eu sunt la pensie ,nu am legatura cu ei. Nu am ce sa fac domnul avocat ca eu sunt mai naiv ,nu cred ca trebuie sa fiu pedepsit pt asta. Va multumesc frumos ca mi-ati raspuns .
Nu, notarul nu are nicio obligație sa cerceteze nimic.
El instrumenteaza procedura succesorala pe baza documentelor prezentate, a declarațiilor mostenitorilor si a declarațiilor martorilor.
Notarul nu face anchete, câți copii a avut Gheorghe Popescu din comuna X.
Daca au fost 7 copii si nu au fost declarați decât 5, este problema lor. Ii privește.
Bun,atunci de ce, cand am facut sesizare la Uniunea Notarilor din Timisoara ne-a spus ca nu poate sa i faca nimic ,decat o mustrare ,deoarece au trecut multi ani. Daca stiau ca ,notarul nu are nici o obligatie ,si nu e vinovat, atunci nu trebuia nici acea mustrare sa-i mai faca. Din contra,mi-au spus sa deschid procesul sa-mi castig cota mea si anularea a falsului facut de notar. De ce notarul nu a cerut martori si anexa 24 de la primarie? Va spun eu,a platit fratele bine. Nu trebuie sa luati apararea notarului ,stiu cum merge in tara ,de cand si cu politicienii ,marii hoti ai Romaniei. Toti ies basma curata. Si in final,nu sunteti obligat sa-mi dati mie dreptate.
raluk0207
Utilizator 1din 1 utilizatori consideră acest răspuns util
Pai si ce sa va spună? Mai ales, asa prin telefon/la distanță?
"Da, o sa-l mustram".
De aia si exista procedura audieri a 2 martori care l-au cunoscut bine pe defunct si care sa declare câți copii a avut.
De unde știți ca nu au fost audiați martori?
Iar anexa 24 nu e obligatorie. Procedura succesorala se poate deschide la cererea oricărui moștenitor.
N-are ce bani sa fi plătit fratele dvs, pentru ca un notar sa isi riște profesia.
Dar din nou..."nu e vina dvs. Alții sunt de vină"
Parca nu știați legile ca sunteți in Olanda. Acum știți cum merg lucrurile in țară?
Casa parinteasca
luiza44
sunt un pachet de nervi am umblat din notar in notar si fiecare are varianta lui.......
va rog frumos sa ma lamuriti in urmatoarea problema, tata a ... (vezi toată discuția)