avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 435 soluții astăzi

Rămâi informat cu avocatnet.ro, acum și pe Google News. Click aici și apasă pe urmărește-ne (follow sau steluță)!

Forum Discuţii juridice Magistraţi şi Admitere în ... Admitere magistratura noiembrie 2010
Discuție deschisă în Magistraţi şi Admitere în magistratură

Admitere magistratura noiembrie 2010

salut, m-am hotarât să învaţ şi eu pentru examenul din toamnă....... sper să fac faţă efortului intelectual........FELICITARI TUTUROR CELOR CARE AU PARTICIPAT.....ªI SUCCES ÎN CONTINUARE CELOR CARE AU TRECUT ACEASTÃ ETAPA.
fluturas1980 a scris:

camicris a scris:

:(
eu azi nu am invatat nimic...treburi casnice:spalat, calcat, curatenie...si nu in ultimul rand, COPIL.
Asa m-am enervat pe procedura asta penala, ca-mi vine sa arunc cartea...dar am dat o gramada de bani pe ea#-o
Din ce carte inveti?

Neaguuuuuuuuuuuuu#-o#-oX-(:((
cip3118 a scris:

De ce zici ca te-ai patit cu Mitrache, ce s-a intamplat ?

pentru concursul din martie am invatat dupa Al. Boroi, nu dupa Mitrache si la intrebarea nr. 25 G1, numai Mitrache sustine ca anularea susp suprav. nu are loc daca pedeapsa aplicata pt infr sav anterior este amenda penala.
La fel si la intrebarea 24, doar el trateaza aspectul asta.
:((
Punctajul obtinut la testele lui Voineag este de 98%.
Deci am un puntaj foarte bun , spun eu.
Dar eu am facut testele lui Voineag de 3 ori pana acum asa ca, pot sa spun ca m-am obisnuit.
In rest, eu spun ca merge bine invatatul.
Am inceput cu Civilul pt. ca am zis sa invat in ordine, sa nu ma ameteasca :D.
Incerc sa-mi fac timp mai mult sa comunic si cu voi.
Este foarte important pentru ca aflu tot felul de noutati de la voi.
Asa ca multumesc si spor la invatat.
A sosit timpul să dau şi eu o mână de ajutor colegilor noştri informându-i despre cum m-am pregătit eu şi punându-le de asemenea la dispoziţie nişte materiale pe care le-am cules. În primul rând trebuie să precizez că m-am inspirat din metodele de pregătire ale lui @iarinares, pe care le-am găsit foarte utile grefându-mi stilul pe aceste considerente. Mulţi dintre cei intraţi, din ce am citit şi eu, s-au pregătit după metodele clasice, luând o căruţă de cărţi şi studiindu-le una câte una. Am folosit şi eu această tactică mai mulţi ani şi cu toate că eram mai mereu oarecum pe aproape de a intra, totuşi acest lucru nu s-a întâmplat. Prin urmare am zis că e timpul pentru a schimba ceva în concepţie. Am observat că @iarinares nu a pus un accent deosebit pe doctrină ci şi-a dezvoltat paleta materialelor de pregătire şi pe alte domenii. În principiu ea a citit atent şi jurisprudenţa ÎCCJ pe secţiile civilă şi penală din 2006 până la data examenului precum şi subiectele date la grilele magistraţilor pentru promovare în funcţii.
Mergând pe aceste idei, am preluat această filosofie de organizare şi am dus-o la extrem aş putea spune. Prima problemă pe care mi-am pus-o a fost cea referitoare la jurisprudenţă şi am mers mai departe de anul 2006, până în 2002, atât la secţia civilă cât şi la cea penală. M-am gândit cum ar fi mai bine să citesc aşa multă materie într-un timp atât de scurt şi am ajuns la concluzia că cel mai bine este ca să îmi alcătuiesc propriile materiale şi nu să caut prin comerţ. Prin urmare am intrat pe situl ÎCCJ şi am scos pe fiecare an şi secţie în parte cam câte 1 – 4 fraze din fiecare hotărâre, alcătuind o culegere de jurisprudenţă concentrată, în sinteză şi nu prin hotărâri integrale. Dar dacă nu este suficient? mi-am spus. În concluzie am extins culegerea şi la secţia comercială, întrucât de multe ori hotărârile acolo date se bazau pe texte din civil. Evident, nu puteau lipsi ril-urile. După vreo 2 săptămâni de cercetare, copy/paste, editare etc. în sfârşit a fost gata. Deşi mă obosise foarte mult, eram bucuros de ce am alcătuit şi simţeam că mutarea asta este posibil să se fi dovedit decisivă în economia examenului. ªi aşa a şi fost. Mai mult de 50% din timpul de pregătire pentru examen a constat în cercetarea jurisprudenţei pe care am alcătuit-o. Am trecut cam de vreo 7 ori prin ea.
De asemenea, am luat de pe situl Consiliul Superior al Magistraturii grilele magistraţilor pentru promovare în funcţii de execuţie şi am trecut cam de 3 ori prin ele (aproximativ 15 seturi de subiecte am găsit eu, acum sunt mai multe). Pot spune că acestea sunt poate cele mai apropiate grile de cele ale subiectelor de examen, mai ales că au speţe precum şi CEDO.
Am citit şi codurile (cu excepţia celui civil), întrucât mereu am avut gândirea că un jurist trebuie să ştie în primul rând codurile.
Subiectele de teorie pe civil/procedură civilă în general sunt formulate de Boroi, prin urmare este foarte important să studiaţi grilele din comerţ pe care el le-a scos. Nu sunt multe – vreo 500 la civil şi în jur de 300 la procedură civilă.
În sfârşit am ajuns şi la doctrină – pentru această sesiune de concurs am eliminat doctrina aproape complet din pregătirea mea – în total nu cred că am citit mai mult de 10 zile doctrina. Totuşi, această metodă nu ştiu dacă este recomandată începătorilor. Ea ar putea avea un eventual succes la cei ce au susţinut acest examen de mai multe ori şi care se pregătesc an de an. Ar fi o ipocrizie din partea mea să neglijez importanţa doctrinei, întrucât îşi are locul ei de cinste în ştiinţele juridice şi un bun jurist/magistrat trebuie să facă apel la ea de multe ori. Indubitabil. Numai că, strict pentru acest examen, parcă nu trebuie cercetată aşa mult cum o fac unii.
În orice studiu, ca într-un joc de şah trebuie făcute şi anumite sacrificii. Prin urmare am considerat că CEDO trebuie sacrificat şi nu m-am concentrat prea mult asupra lui. La urma urmei are o pondere de doar 5% şi e păcat ca în loc să studiezi coduri/grile/jurisprudenţă ÎCCJ să te apuci de hotărârile CEDO.
De asemenea, nu mi s-a părut înţelept ca de data asta să folosesc grile din comerţ gen Voineag, Mihaela Ciobanu, etc. ci am luat numai materiale oficiale, folosite de magistraţi sau cele ale lui Boroi.
Sintetizând, iată cum m-am pregătit eu în cele 4 luni:
- jurisprudenţa ÎCCJ – de 7 ori citită;
- grilele magistraţilor de promovare în funcţii de execuţie – 3 ori;
- grilele lui Boroi pe civil/procedură civilă – 2 ori;
- codurile penal, procedură penală, procedură civilă – cam de 2 ori fiecare;
- doctrina – maxim 10 zile.
Să nu aveţi impresia că am pus răspunsurile „la plesneală”. Mă pregătesc de mulţi ani, fără pauză, iar codurile le-am citit în toată această perioadă de zeci de ori. Fără multă muncă şi perseverenţă e greu de reuşit.
Aşa cum spuneam anterior, metoda mea a fost una radicală, ce a presupus eliminarea aproape în totalitate a doctrinei şi înlocuirea ei cu altceva mult mai oficial şi eficient. Nu ştiu dacă e cea mai bună metodă de pregătire. Poate ceva mixt ar fi mai indicat. Cert este că pentru mine radicalizarea pregătirii a însemnat şi radicalizarea rezultatului, eficienţa crescând în doar patru luni cu 17,5%.
Ar fi o impoliteţe să descriu doar felul în care m-am pregătit. Prin urmare vă pun la dispoziţie şi jurisprudenţa ce am alcătuit-o pentru a vă fi şi vouă de folos. Am inclus acolo şi un document cu modelul colegei noastre ce a constituit pentru mine o importantă sursă de inspiraţie (am făcut upload din nou pe 2 situri diferite, ca să nu mai fie probleme):
[ link extern ]
[ link extern ] /
Vă urez mult succes şi să auzim de bine la toamnă!
Ultima modificare: Vineri, 7 Mai 2010
zz-man, utilizator
Zz-man multumim, eu deja am descarcat. Referitor la grilele lui Boroi, care mai exact?

Alte discuții în legătură

Carti pentru admitere in inm alisun alisun Buna. As dori sa dau examenul din august pentru INM...2011 :sorry:. Imi puteti recomanda niste carti dupa care sa invat? si niste carti pentru grile? Am una ... (vezi toată discuția)
Admitere inm 2011 ContSters89182 ContSters89182 Stiu ca e cu o zi mai devreme, dar....;) hai sa-l demaram. Topicul, adica. De postat, eu zic ca de maine:) , dupa afisarea baremului din inm 2010. (vezi toată discuția)
Carti admitere magistratura! djems304 djems304 Sunt nou pe acest forum, proaspat absolvent de drept, si m-ar interesa si pe mine ce carti as avea nevoie pentru a invata in vederea sustinerii examenului la ... (vezi toată discuția)