avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 912 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Magistraţi şi Admitere în ... Admitere magistratura noiembrie 2010
Discuție deschisă în Magistraţi şi Admitere în magistratură

Admitere magistratura noiembrie 2010

salut, m-am hotarât să învaţ şi eu pentru examenul din toamnă....... sper să fac faţă efortului intelectual........FELICITARI TUTUROR CELOR CARE AU PARTICIPAT.....ªI SUCCES ÎN CONTINUARE CELOR CARE AU TRECUT ACEASTÃ ETAPA.
daunele moratorii se pot cumula intodeauna cu daunele compensatorii. de exemplu daca obligatia trebiua indeplinita pina la 1 octombrie 2010 si nu a fost indeplinita, pentru prejudiciul creat prin neexecutare pana la 1 octombrie 2010 se poate pretinde daune compensatorii care poate fi valoarea actualizata a debitului cu rata inflatiei. De la data de 1 octombrie 2010 si pana azi de bitorul mi/a creat un prejudiciu prin intarziere si de la aceasta data pot sa/i pretind daune moratorii Deci pana la 1 octombrie -daune compensatorii si dupa 1 octombrie daune moratorii.
eu asa inteleg.
camicris a scris:

Daune interese compensatorii şi daune interese moratorii. Posibilitatea cumulului.

"Natura juridică a dobânzii este diferită de natura juridică a actualizării obligaţiei cu rata inflaţiei, prima reprezentând o sancţiune, (daune moratorii pentru neexecutarea obligaţiei de plată) iar a doua reprezintă valoarea reală a obligaţiei băneşti la data efectuării plăţii, (daune compensatorii), ceea ce conduce la concluzia că este admisibil cumulul acestora şi deci nu se ajunge la o dublă reparaţie, ceea ce ar reprezenta o îmbogăţire fără justă cauză a creditorului."
(Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie Secţia comercială decizia nr.304 din 4 februarie 2009)

Dr civ.curs selectiv....Boroi sa, pag 291"...daune moratorii pentru excutarea cu intarziere...daune compensatorii pentru neexecutare sau executare partiala...
cum e pana la urma

Daunele-interese moratorii se acorda pentru indeplinirea cu intirziere a obligatiei contractuale, de aceea se pot cumula cu executarea in natura a obligatiei, in timp ce daunele-interese compensatorii sunt pentru neexecutarea ( totala sau partiala) a obligatiei ( compenseaza / inlocuieste executarea in natura ). In acest caz , despagubirea reprezinta sanctiunea pentru neexecutare, dar nu se mai poate cumula cu inca o despagubire sub forma daunelor moratorii ( se poate in schimb cumula cu o eventuala clauza penala prevazuta in contract pentru intirziere).
Daunele pentru intarziere ( moratorii) nu s-ar putea cumula cu cele pentru neexecutare( compensatorii) , deoarece nu avem si neexecutare, si executare cu inirziere. Adica, daca nu a executat se va compensa prin echuvalent, ( total sau partial) , iar daca a executat cu intirziere , va executa voluntar sau silit, in natura, si va "plati" intirzierea prin daune moratorii.
=D> nu puteai sa o explici mai bine.
Copiile de pe diploma si CI trebuiesc legalizate?

Alte discuții în legătură

Carti pentru admitere in inm alisun alisun Buna. As dori sa dau examenul din august pentru INM...2011 :sorry:. Imi puteti recomanda niste carti dupa care sa invat? si niste carti pentru grile? Am una ... (vezi toată discuția)
Admitere inm 2011 ContSters89182 ContSters89182 Stiu ca e cu o zi mai devreme, dar....;) hai sa-l demaram. Topicul, adica. De postat, eu zic ca de maine:) , dupa afisarea baremului din inm 2010. (vezi toată discuția)
Carti admitere magistratura! djems304 djems304 Sunt nou pe acest forum, proaspat absolvent de drept, si m-ar interesa si pe mine ce carti as avea nevoie pentru a invata in vederea sustinerii examenului la ... (vezi toată discuția)