mike11 a scris:
Mie mi se pare aiurea toata treaba asta ( scuze pentru limbajul neacademic).
Daca partile sunt cele care stabilesc daunele, atunci vorbim despre o clauza penala, nu? Cand clauza penala este stabilita pentru neexecutare, ea nu va putea fi cumulata cu executarea in natura. Creditorul poate pretinde doar clauza penala.
In exemplul cu telefonia mobila, daca refuzul debitorului de a-si executa obligatia este clar exprimat, pana cand vor curge daunele moratorii? Imi vei raspunde, probabil, ca vor curge pana cand isi va executa obligatia, numai ca debitorul nu vrea s-o execute deloc, nici acum, nici peste 5 ani. Nu ar fi normal, ca in acest caz, prejudiciul suferit de creditor sa se transforme in daune compensatorii?
Intreb si eu asa...
Imi imaginez ca exista in practica fel de fel de spete, insa e legal ca partile sa prevada daune moratorii pentru neexecutare, iar apoi sa pretinda si daunele moratorii si executarea obligatiei, cumulate? Ce articol acopera situatia asta?
Scuze ca insist pe treaba asta, insa nu reusesc sa "procesez" expresia " daune moratorii pentru neexecutare".
Nu e chiar asa de dramatica situatia. S-o luam pe rand. Nu poti cumula clauza penala cu daunele moratorii, pentru ca ambele au aceeasi natura juridica. Asta e adevarat. Nu e nimic ilegal insa in a stabili "clauza penala" sub forma de penalitati pe zi de intarziere la debitul principal (de altfel, de acolo vine etimologia cuvantului penalitati...). In acest caz, debitul principal + penalitatile de intarziere se transforma intr-o veritabila clauza penala, stabilita prin vointa partilor atunci cand a fost semnat contractul. Cati dintre noi citim cu atentie contractele de furnizare servicii telefonice, mai ales clauzele alea scrise marunt, in josul paginii? Temeiul juridic?Unul banal de simplu: art. 969 C.civ coroborat cu 1066 C.civ.
In ceea ce priveste durata pentru care se calculeaza daunele moratorii sub forma de penalitati, aceasta nu poate fi infinita. Astfel, penalitatile se pot cumula cel mai tarziu pana la data implinirii termenului general de prescriptie pentru solicitarea debitului principal, respectiv soldul ultimei facturi neachitate. Daca se prescrie dreptul de a obtine obligarea paratului la plata obligatiei principala, in mod evident se prescriu si accesoriile acestei obligatii...Ulterior, dupa introducerea cererii de chemare in judecata, acestea trebuie cuantificate alaturi de debitul principal (x lei, din care y lei debit factura neachitata si z lei penalitati de intarziere).