salut, m-am hotarât să învaţ şi eu pentru examenul din toamnă....... sper să fac faţă efortului intelectual........FELICITARI TUTUROR CELOR CARE AU PARTICIPAT.....ªI SUCCES ÎN CONTINUARE CELOR CARE AU TRECUT ACEASTÃ ETAPA.
Daca ati fi realizati profesional, nu v-ar interesa un astfel de examen, dar cand foamea e mare.... Adevarat e ca nu am un glob in care sa vad viitorul, dar daca nu o sa mai fie locuri vacante, adio examen facil.
pff, bine ca sunteti dvs realizat profesional.....si in acelasi timp si frustrat
Carmen, am observat ca ai lucrat la reale din cartea mica a lui boroi. Imi spui si mie te rog, la intrebarea 10 de la cap. publicitate imobiliara, raspunsul este corect? eu am citit si am inteles ca actiunea in justificare este imprescriptibila extinctiv sub rezerva prescrierii dr material la actiunea de fond. Am luat varianta c, ca fiind corecta. este grila gresita, ce parere ai? Multumesc
Pentru a raspunde la intrebarea ta trebuie sa stii ce e actiunea in justificare, pe ce temei poate fi facuta inscrierea provizorie si in ce temei se poate cere actiunea in justificare.
Sa luam de exemplu A isolicita intabularea provizorie a dreptului sau de proprietate in temeiul unei hotarari judecatoresti care nu este irevocabila.
Prin actiunea in justificare, in momentul in care ste in posesia hotararii judecatoresti irevocabile solicita intabularea definitiva a dreptului sau de proprietate.
Mergand mai departe la definitia rectificarii legea zice ca "Prin rectificare se înţelege radierea, îndreptarea sau menţionarea înscrierii oricărei operaţiuni, susceptibilă a face obiectul unei înscrieri în cartea funciară"
Eu inteleg ca in cadrul "inscrierii oricarei operatiuni susceptibilă a face obiectul unei înscrieri în cartea funciară" intra si justificarea - resepctiv in exemplul dat obtinerea hot judecatoresti irevocabile.
De aici incolo totul e simplu pt ca actiunea in rectificare se prescrie fata de tertul dobanditor de buna credinta (e de buna credinta daca s-a bazat pe cuprinsul CF) si cu titlu oneros in 3 ani de la data inregistrarii cererii sale, respectiv in 10 ani fata de tertul dobanditor de buna credinta cu titlu gratuit.
Nu stiu daca am reusit sa ma fac inteleasa. :">
o intrebare cu privire la procedura cu minori.
eu stiam ca daca la data savarsirii infractiunii era minor, dar la data sesizarii instantei devenise major nu se mai aplica procedura speciala ci se judeca in sedinta publica, nu mai e obligatorie asistenta juridica, etc.
am obs. insa ca RIL 31/2008 spune ca indiferent de momentul intervenirii majoratului, daca a fost minor la data savarsirii faptei judecata va avea loc in sedinta nepublica.
deci se judeca in sedinta nepublica chiar si cand era major la data sesizarii instantei?