Întrebat într-o conferinţă de presă dacă este permis ca restaurantele să ceară în continuare numerele de telefon clienţilor la intrarea în incintă, Raed Arafat, secretar de stat în Ministerului Afacerilor Interne, a răspuns că, dacă ordinul care prevede obligația firmelor să procedeze în acest fel este în vigoare, respectivele unităţi acţionează legal. Citește articolul
Scutirea de impozit specific pentru firmele din domeniul HoReCa se aplică până la 29 iunie 2021. Deși premierul Florin Cîțu a declarat azi că facilitatea se va prelungi până la finalul anului, măsura trebuie inclusă într-un act normativ oficial pentru a se aplica. Citește articolul
Schema de ajutor de stat pentru firmele din sectorul HoReCa urmează să devină operațională efectiv în săptămânile ce vin, conform unui anunț de joi al Ministerului Economiei, Antreprenoriatului și Turismului (MEAT), după ce anterior se vehiculase data de 1 iunie pentru startul înscrierilor. Practic, autoritățile așteaptă oficializarea unor modificări la schemă pe care le-au adoptat recent parlamentarii, după care va fi modificată și oficializată procedura de accesare a banilor. Iată care sunt principalele elemente ale schemei de finanțare. Citește articolul
Firmele și operatorii economici din sectorul HoReCa vor trebui să completeze, în scopul accesării granturilor oferite de Guvern, care să le acopere, parțial, pierderile suferite în 2020, din cauza pandemiei, atât un raport de expertiză contabilă ori un raport de audit, în funcție de situație, cât și un raport sinteză, ca anexă la raportul inițial. Ambele vor trebui certificate de un expert contabil sau un auditor financiar. Vă prezentăm, concret, toate aspectele importante, disponibile la acest moment, legate de documentele menționate, esențiale în cadrul procedurii de implementare a schemei de ajutor de stat pentru HoReCa. Citește articolul
În curând, firmele și operatorii economici din sectorul HoReCa, precum agențiile de turism, hotelurile ori restaurantele, vor avea acces la granturi oferite de Guvern, care să le acopere, parțial, pierderile suferite în 2020, din cauza pandemiei, potrivit unui comunicat de presă recent al Ministerului Economiei, Antreprenoriatului și Turismului (MEAT). În acest sens, MEAT a publicat inclusiv raportul sinteză pe care cei interesați de aceste granturi trebuie să îl completeze, ca anexă la raportul de expertiză contabilă ori la raportul de audit, în funcție de situație. Ambele rapoarte vor trebui certificate de un expert contabil sau un auditor financiar. Citește articolul
La doar două săptămâni după prima etapă de relaxare a restricțiilor pentru funcționarea firmelor, Guvernul a stabilit la 1 iunie 2021 o nouă etapă de relaxare. În acest context, iată cum arată mai nou scenariile în care se poate găsi o localitate și restricțiile asociate pentru companii. Citește articolul
Începând cu 1 iunie, cluburile și discotecile se redeschid, în anumite condiții, potrivit unei hotărâri publicate recent în Monitorul Oficial. În plus, crește gradul de ocupare a meselor din restaurantele și cafenelele de interior, de la 50% la 70% din capacitatea spaţiului, valoare ce poate fi depășită doar cu condiția vaccinării, iar barurile și sălile de jocuri vor funcționa după noi reguli. Citește articolul
De la începutul lunii aprilie, producătorii și comercianții de alimente mai pot pune pe piață doar alimente procesate cu un conținut scăzut de acizi grași trans industriali, altfel riscă amenzi de zeci de mii de lei. În acest context, Autoritatea Națională Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) a clarificat, într-un răspuns dat redacției noastre, ce trebuie să facă restaurantele sau localurile de tip fast-food pentru a se conforma noilor reguli privind conținutul de acizi grași trans din preparatele comercializate. Astfel, dacă se înregistrează depășiri ale valorilor de acizi grași trans stabilite în aprilie, restaurantele sau fast-food-urile trebuie să ia mai multe măsuri, inclusiv să ajusteze rețetele produselor alimentare vândute sau să modifice procesul acestora de producție. Citește articolul
În spațiul public există o neclaritate legată de programul de funcționare al teraselor în localitățile în care incidența cazurilor de coronavirus înregistrate într-o perioadă anterioară de 14 zile trece de 4 la mia de locuitori sau de 7,5 la mia de locuitori. Astfel, redacția noastră a cerut o clarificare oficială de la autorități. Citește articolul
De peste un an, în contextul epidemiei de coronavirus, o parte dintre firmele din țara noastră, cu precădere cele din sectorul HoReCa (hoteluri, restaurante, cafenele), au fost nevoite să-și suspende, pe perioade mai scurte sau mai lungi, activitatea. Pentru a le ajuta să treacă mai ușor peste problemele aduse de pandemia de COVID-19, la Senat a fost înregistrat joi un proiect de lege prin care aceste firme ar urma să fie scutite de plata drepturilor de autor pentru muzica ambientală. Citește articolul