Operatorii din industria ospitalității vor avea, începând de joi, de implementat în mod obligatoriu măsuri pentru diminuarea risipei alimentare, potrivit unei legi publicate luni în Monitorul Oficial. Alături de ierarhia de măsuri impuse prin lege, legiuitorul a stabilit în sarcina operatorilor din industria ospitalității și o obligație specifică ce presupune completarea meniurilor cu privire la dreptul clienților de a lua mâncarea rămasă la pachet. Citește articolul
Așa cum se-ntâmplă acum în cazul băuturilor alcoolice, comercializarea sau oferirea cu titlu gratuit a băuturilor energizante către minori va fi interzisă din această săptămână, potrivit unei legi apărute marți în Monitorul Oficial. În cazul în care nu vor respecta această regulă, magazinele sau restaurantele vor risca inclusiv suspendarea activității timp de o lună. Citește articolul
După cum s-a stabilit acum câteva zile, din 15 martie, băuturile energizante nu mai pot fi vândute minorilor. Cei ce încalcă noile reguli riscă amenzi de zeci de mii de lei sau chiar suspendarea activității. Citește articolul
Una dintre situațiile problematice apărute în contextul trecerii, în 2024, la folosirea e-Factura pentru toate operațiunile B2B este cea a facturilor pentru deconturile salariaților. Practic, angajatorii trebuie să se asigure că facturile sunt emise pe numele firmei și transmise prin e-Factura, pentru a putea fi înregistrate în contabilitate. Totodată, este recomandabil ca furnizorii să știe să treacă anumite informații la comentariile facturilor XML, pentru a ușura reconcilierea la nivelul angajatorului. Citește articolul
În contextul introducerii în 2023 a impozitului pe bacșișurile încasate în localuri de la clienți, fiscaliștii au atras atenția că acesta trebuie declarat lunar prin formularul 100 și achitat tot lunar, iar apoi raportat anual prin formularul 205. Obligația lunară de raportare și plată a fost confirmată în februarie 2023, iar obligația anuală de raportare a fost confirmată în februarie 2024. Citește articolul
În contextul în care băuturile nealcoolice îndulcite intră, din 2024, în sfera accizelor, Camera Consultanților Fiscali (CCF) atenționa că exista un risc foarte mare de neconformare în domeniul HoReCa. Asta deoarece restaurantele, barurile și cafenelele care prepară anumite băuturi (cocktail-uri, sucuri naturale, băuturi pe bază de cafea etc.) ar fi căpătat o serie de obligații foarte tehnice cu care nu ar fi fost obișnuite. Totuși, Guvernul a corectat lucrurile „din pix” cu doar câteva zile înainte de intrarea în noul an. Citește articolul
În privința condițiilor aplicării impozitului micro, firmele active în domeniul HoReCa sunt puse pe picior de egalitate cu restul firmelor, începând din 2024. Totodată, este eliminat impozitul mixt pe care firmele din HoReCa îl datorau dacă derulau și alte activități în paralel. Citește articolul
Directiva europeană de TVA permite statelor membre să aibă cote reduse diferite de TVA pentru alimentele compuse din același ingredient principal, care să se aplice în funcție de cum se face vânzarea acestora, însă numai în anumite condiții, a hotărât joi Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE). În speță era vorba despre o băutură lactată care era taxată cu 5% dacă era vândută la magazin și cu 8% dacă era vândută la cafenea. Citește articolul
La început de iunie, adică la șase luni de la intrarea în vigoare a unor modificări de cote de TVA prevăzute de OG 16/2022, Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) venea cu câteva clarificări importante pentru domeniul HoReCa, oferite în cadrul unui răspuns la o solicitare a Camerei Consultanților Fiscali (CCF), însă acestea nu răspundeau la toate nelămuririle din practică. CCF a solicitat ANAF lămuriri suplimentare în ceea ce privește limonada și unele produse eco, montane sau tradiționale, iar noile clarificări au fost trimise CCF acum câteva zile: Citește articolul
A trecut deja puțin peste o lună de când e în vigoare noua obligație a restaurantelor, fast-food-urilor, berăriilor, ceainăriilor, organizatorilor de evenimente ce servesc mâncare sau unităților de catering să informeze consumatorii cu privire la ce conțin preparatele pe care le servesc. Pentru ca operatorii economici vizați să aplice cât mai corect noile norme, avem acum și un ghid orientativ. Printre altele, ghidul arată, de exemplu, că informațiile detaliate trebuie să se regăsească inclusiv pe panourile unităților de tip „drive-thru” sau cele afișate de fast-food-urile ce servesc mâncare la pachet. Citește articolul