Despre webinarii
Doar abonații premium au acces regulat la webinariile premium, realizate împreună cu specialiști de top, pe o multitudine de domenii - de la legislația muncii și fiscalitate până la cea de mediu sau GDPR.
Informațiile oferite de specialiști au o utilitate imediată și vin să rezolve probleme reale cu care orice companie se confruntă.
Recent, Ministerul Comunicațiilor și Societății Informaționale (MCSI) a publicat lista aplicațiilor de ridesharing avizate tehnic. Astfel, Yango se alătură celorlalte patru aplicații de transport care dețineau deja astfel de documente. Pentru că la finalul anului trecut, reglementările s-au modificat, ocazie cu care avizul de funcționare pentru aplicațiile de ridesharing și-a dubat valabilitatea, Yango a obținut autorizarea pe 2 ani, spre deosebire de Uber și Bolt, spre exemplu, care au primit aviz valabil un singur an, autorizarea lor făcându-se pe regulile dinainte de modificare.
Newsletter avocatnet.ro: 10 lucruri de știut astăzi! Primești gratuit, zilnic, în căsuța ta de email, sinteza zilei avocatnet.ro cu cele mai importante noutăți, știri și analize de context.
Potrivit informațiilor furnizate de Ministerul Comunicațiilor, în momentul de față, toate cele cinci aplicații de ridesharing ce operează în țara noastră au avize tehnice. Este vorba, mai exact, despre platformele Uber, Bolt, Free Now (fosta Clever) BlackCabși Yango.
PotrivitLegii nr. 204/2019 intrată în vigoare în noiembrie anul trecut, avizul de funcționare pentru aplicațiile de ridesharing este valabil 24 de luni, nu doar 12 luni cum era înainte, acesta fiind motivul pentru care Yango a obținut avizul tehnic cu o valabilitate de doi ani. Informația a fost confirmată și de reprezentanții Yango, într-un comunicat de presă remis redacției noastre.
Transportul alternativ a fost reglementat în țara noastră la începutul lunii iulie 2019, prin Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 49/2019.
Obținerea unui aviz tehnic le permite platformelor de ridesharing să funcționeze legal la noi în țară, iar șoferilor acestora să se autorizeze. Termenul inițial pentru autorizare a fost începutul lunii noiembrie anul trecut, dar la jumătatea aceleiași luni s-a decis prelungirea acestuia până în februarie 2020.
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi o solicitare pe adresa office@avocatnet.ro.
Începând cu data de 1 iulie 2022, sistemele e-Factură și e-Transport devin obligatorii pentru anumiți contribuabili. Cursul practic de implementare e-Factură / e-Transport va cartografia noile sisteme de raportare, fiind gândit ca un instrument de orientare care să ajute participanții să înțeleagă mai bine ce presupune lansarea acestora:
e-Factură: vom discuta subiecte ce detaliază termenele de raportare, obligațiile și opțiunile de raportare în relația B2G și B2B, precum și probleme practice: structura facturii electronice, validare și erori factură, obiecții și corecții factură, stornare, refuz factură, facturi către parteneri externi, declarații fiscale.
e-Transport: care este lista produselor cu risc pe care le vizează sistemul E-Transport, cât e valabil codul UIT, dacă se menționează codul UIT în CMR sau avizul de expediție, ce obligații au șoferii pe traseu, ce vehicule sunt vizate de reglementare, dacă se raportează și bunurile care doar tranzitează România.
Comentarii articol (0)