Retragerea autorizației de funcționare a Societății Euroins România Asigurare-Reasigurare, constatarea stării de insolvență și promovarea cererii privind deschiderea procedurii falimentului împotriva acesteia se regăsesc în Decizia ASF 262/2023, publicată tot vineri în Monitorul Oficial.
Decizia ASF de retragere a autorizației de funcționare în cazul Euroins e bazată, potrivit autorității, pe o amplă analiză a situației acestui asigurător. Astfel, din 2020 ASF desfășurat mai multe acțiuni de control la Euroins, iar între februarie 2020 și ianuarie 2023 a aplicat firmei de asigurări “26 de sancțiuni, soldate cu amenzi totale de peste 16 milioane de lei, rezultate din 17 acțiuni de control”.
Ulterior, sancțiunile aplicate Euroins de către ASF au fost confirmate de instanțele de judecată cărora asigurătorul li s-a adresat pentru a contesta măsurile stabilite de autoritate.
Potrivit datelor prezentate de ASF, la 30 septembrie 2022, Euroins era lider în ceea ce privește asigurările obligatorii de răspundere civilă auto (RCA), cu o cotă de piață de peste 31%.
Care sunt următorii pași
Primul pas a fost oficializarea retragerii autorizației de funcționare a Euroins. Apoi, FGA preia activitatea Euroins. FGA este un fond special de unde își pot acoperi pagubele cei care nu o mai pot face de la un asigurător în insolvență.
FGA nu poate acoperi integral daunele, ci doar până la o valoare maximă. E de amintit aici că, din 2021, asigurații pot obține mai mulți bani de la fondul de garantare în caz de insolvență a asigurătorului, deoarece cuantumul plafonului de garantare a fost majorat la 500.000 de lei.
Totodată, ASF cere în instanță falimentul. Ulterior, păgubiții Euroins vor putea vor putea depune cereri de plată, care se vor plăti în 60 de zile de la data oficializării retragerii autorizației.
Ce se întâmplă cu polițele RCA încheiate la Euroins
În primul rând, polițele RCA (și nu doar ele) rămân valabile, producându-și efectele în continuare. De asemenea, se pot încheia în continuare, în caz de accident, constatări de soluționare amiabilă. De ceva vreme, acestea se pot încheia și electronic.
Totuși, dacă doresc, șoferii asigurați la Euroins pot renunța oricând la asigurarea actuală și să încheie alta la un alt asigurător autorizat. Dacă nu există daune pe polița veche, șoferii vor putea să-și recupereze diferența de primă de la FGA.
Abia după ce se pronunță o hotărâre de deschidere a procedurii de faliment a Euroins, șoferii ce dețin polițe RCA la acest asigurător vor trebui să-și facă polițe la alt asigurător. Totuși, ei nu vor trebui să facă alte polițe chiar imedicat, ci vor avea la dispoziție pentru asta 90 de zile de la data pronunţării hotărârii de deschidere a procedurii de faliment.
De acum încolo, în funcție de fiecare etapă parcursă, FGA va face actualizări privind situația Euroins și a polițelor încheiate acolo, astfel că cei interesați, deținători de polițe la acest asigurător sau păgubiți ai acestora, ar trebui să urmărească comunicatele fondului (aici sau aici).
Comentarii articol (2)