Intrate în viața noastră ca jucării, trotinetele electrice au evoluat, atât tehnologic, cât și ca statut. Au căpătat propulsie, au devenit, pe nesimțite, vehicule. Despre consecințele acestei evoluții vorbim cu Avocata Liliana Grădinaru, membră a Baroului București.
1. avocatnet.ro: Trotinetele sunt peste tot. Le folosim pentru a ne deplasa, curierii ne livrează comenzile cu ajutorul lor. Frecvența de utilizare din ce în ce mai mare a acestor vehicule duce, inevitabil, la o proporțională implicare a lor în diverse incidente de trafic.
Liliana Grădinaru: Ca regulă generală, ar trebui să reținem faptul că tot ceea ce se aplică unui conducător auto se aplică și unui trotinetist. Prin urmare, conducătorii acestor vehicule sunt supuși sancțiunilor contravenționale. De exemplu, încălcarea legii se sancționează cu amendă din clasa a II-a (4-5 puncte amendă) sau din clasa a III-a (6-8 puncte amendă) pentru nerespectarea dotărilor obligatorii. Însă, din păcate, regulile actuale sunt depășite, în special cele privind viteza maximă admisă. Deși acestea urmăresc siguranța participanților la trafic, devin inutile dacă nu sunt adaptate modului în care a evoluat realitatea și dacă nu sunt bine însușite (de exemplu prin cursuri dedicate elevilor, incluse în curricula școlară sau prin alte metode), nu răspund nevoilor societății, care evoluează în același ritm. Responsabilizarea participanților la trafic este esențială pentru siguranța tuturor.
2. avocatnet.ro: Le folosim din ce în ce mai des, iar consecința este că riscul de a fi implicați în evenimente neplăcute crește. Cad cu trotineta. Ce trebuie să știu?
Liliana Grădinaru: În cazul unui accident rutier care a dus la vătămări corporale necesitând îngrijiri medicale, deschiderea unui dosar penal este o etapă procedurală standard pe care poliția o va urma. Investigația care urmează se va concentra pe stabilirea exactă a împrejurărilor în care s-a produs accidentul, cu o atenție specială acordată posibilității ca șoferul să fi condus sub influența alcoolului sau a altor substanțe interzise.
Inițial, poliția va încadra fapta, de regulă, ca vătămare corporală din culpă, conform articolului 196 din Codul penal. Această încadrare se bazează pe existența vătămării fizice și pe suspiciunea că accidentul ar putea fi legat de săvârșirea altor infracțiuni rutiere, în special conducerea sub influența alcoolului sau a drogurilor. Este important să subliniem că această abordare se aplică chiar și în situații de autovătămare, dacă există indicii că aceasta a survenit în contextul comiterii unor astfel de infracțiuni la volan.
3. avocatnet.ro: Ce este o trotinetă? Mulți o percepem ca pe o jucărie, pe care nu trebuie să o luăm prea în serios.
Liliana Grădinaru: Întrebare bună, abordare greșită. Conform Codului rutier (OUG 195/2002), trotineta electrică este ”vehiculul cu două sau trei roți și ghidon, utilizat pentru transportul unei singure persoane, care nu este prevăzut cu loc șezând sau care este echipat cu un loc șezând pentru conducător [...] a cărui viteză maximă prin construcție este mai mare de 6 km/h, dar nu depășește 25 km/h și care este echipat cu motor electric”. Prin definiția de mai sus, legiuitorul a eliminat din categoria trotinetelor electrice mașinuțele pentru copii, vehiculele împinse sau trase de om (chiar motorizate) sau dispozitivele care ating viteze similare unui autovehicul.
De asemenea, din punct de vedere tehnic, trotineta electrică trebuie să aibă sistem funcțional de frânare și de direcție, precum și avertizare sonoră. În plus, în situația în care circulă noaptea sau în condiții de vizibilitate redusă, trotineta trebuie să aibă cel puțin o lumină albă sau galbenă pe față (similară farurilor) și una roșie pe spate (cu rol de poziție/frână). Dacă nu circulă noaptea, nu este necesar acest lucru (art. 14 lit. e din Regulamentul de punere în aplicare a OUG 195/2002), însă această regulă se aplică și în situația circulării în condiții de vizibilitate redusă. O dispoziție discutabilă este aceea că trotineta, tratată împreună cu bicicleta, trebuie să aibă ”elemente sau dispozitive fluorescent-reflectorizante, amplasate pe roți, care, în mișcare, formează un cerc continuu”; este discutabil dacă se pot aplica astfel de dispozitive sau dacă ele pot funcționa în acest mod.
4. avocatnet.ro: Oricine poate folosi o trotinetă?
Liliana Grădinaru: Pentru a circula pe drumurile publice, conducătorul unei trotinete electrice trebuie să aibă vârsta minimă de 14 ani. De asemenea, până la vârsta de 16 ani, casca este obligatorie atunci când se circulă pe partea carosabilă. În incinta proprietăților private ne putem plimba cu trotineta electrică fără respectarea acestor condiții, însă atenție: majoritatea parcărilor private menționează că se aplică regulile circulației pe drumurile publice. Dar, să fie foarte limpede: Conducătorul trotinetei trebuie să respecte regulile de circulație, inclusiv cele referitoare la interdicția consumului de substanțe psihoactive și alcool.
5. avocatnet.ro: Unde putem folosi o trotinetă electrică?
Liliana Grădinaru: Trotinetele circulă pe pistele de biciclete atunci când acestea există. Ca o consecință, este interzis să circulăm pe drumul public dacă avem la dispoziție o pistă de biciclete. În lipsa pistelor, trotinetele circulă pe marginea drumului, însă numai dacă limita de viteză pentru acel sector de drum este de maximum 50 km/h. Este absolut interzisă circulația trotinetelor pe autostrăzi sau drumuri expres.
6. avocatnet.ro: Am decis să îmi iau o trotinetă electrică. Ce trebuie să știu?
Liliana Grădinaru: Mare atenție la vehiculele electrice care ating viteze de peste 25 km/h și au aspectul unor trotinete: acestea nu se supun regulilor trotinetelor, ci altor vehicule participante la trafic, iar alte reguli trebuie respectate. În ceea ce privește vehiculele cu două roți care depășesc viteza de 25 km/h, legislația nu prevede existența unei trotinete care să atingă astfel de viteze. Deși există tendința de a le categorisi drept mopede, acestea sunt definite de OUG 195/2002 actualizată ca fiind ”autovehicul care face parte din categoria mopedelor potrivit Regulamentului (UE) nr. 168/2013 al Parlamentului European și al Consiliului din 15 ianuarie 2013”. Regulamentul menționat precizează însă că nu se aplică pentru ”vehiculele neprevăzute cu cel puțin un loc șezând”. Cum alte tipuri de mopede nu sunt reglementate, trotinetele sunt considerate vehicule ce ating o viteză maximă de 25 km/h.
Deși legislația română nu menționează explicit acest fapt, trebuie să fim conștienți că utilizarea pe drumurile publice a unui vehicul asemănător cu o trotinetă, dar care depășește 25 km/h, ne poate expune amenzilor. În Franța și Spania, spre exemplu, viteza maximă de deplasare pentru o trotinetă este de 25 km/h, iar în Germania de 20 km/h; în aceste țări legislația este clară, iar viteza a fost restricționată încă din 2019. Circulația unei trotinete se face ”în aliniament”, adică în linie dreaptă. Schimbarea direcției de mers (luarea unei curbe) se face mergând pe lângă trotinetă, ca la vehiculele împinse cu mâna. Totuși, trebuie semnalizată schimbarea direcției de mers prin întinderea orizontală a brațului, iar oprirea se semnalizează prin balansarea brațului drept întins.
Semaforul pentru biciclete, în două culori, se aplică și trotinetelor, la fel și marcajele rutiere pentru biciclete. Regulamentul stabilește o protecție specială la depășirea trotinetelor: astfel, dacă vehiculul care efectuează depășirea are sub 50 km/h, acesta trebuie să încalce marcajul de pe banda alăturată; iar dacă are peste 50 km/h, trebuie să treacă de această bandă cu cel puțin jumătate de autovehicul.
Comentarii articol (0)