OG 37/2007 stabilește, la articolul 9, că, în măsura în care contravențiile referitoare la respectarea timpilor de conducere, odihnă sau pauze sunt constatate în trafic, precum și în toate celelalte situații în care conducătorul auto nu poate dovedi efectuarea pauzelor și/ sau perioadelor minime de odihnă prevăzute de legislația în vigoare, suplimentar față de sancțiunea cu amenda se aplică și sancțiunea imobilizării vehiculului până la îndeplinirea condițiilor de legalitate pentru continuarea transportului.
Odată cu aplicarea sancțiunii pentru existența în vehicul și/ sau utilizarea unui echipament fraudulos capabil să modifice înregistrările tahografului, refuzul de a permite, în cursul controlului, verificarea, reținerea sau copierea oricărei înregistrări privind perioadele de conducere, pauzele și perioadele de odihnă ale unui conducător auto, ale echipamentului/ aparaturii de înregistrare sau refuzul conducătorului auto de a deplasa vehiculul către atelierele autorizate pentru instalarea, repararea sau inspecția tahografelor ori a limitatoarelor de viteză, în vederea verificării integrității tahografului, vehiculul va fi imobilizat de către personalul cu atribuții de control, în condiții de siguranță și securitate a transportului, prin ridicarea plăcuțelor cu numărul de înmatriculare până la îndeplinirea condițiilor legale pentru continuarea transportului/ deplasării.
Procedura recentă prevede că imobilizarea vehiculelor poate fi făcută de către inspectorii din cadrul Inspectoratului de Stat pentru Controlul în Transportul Rutier sau, după caz, de către polițiștii rutieri din cadrul Poliției Române.
Inspectorul sau polițistul rutier stabilește imobilizarea vehiculului, prin luarea de către conducătorul auto a unei perioade de repaus zilnic sau a unei pauze, după caz, până la îndeplinirea condițiilor legale pentru continuare transportului/ deplasării.
Măsura de imobilizare se stabilește în cazul în care contravențiile referitoare la respectarea timpilor de conducere, odihnă sau pauze sunt constatate în trafic, precum și în toate celelalte situații în care conducătorul auto nu poate dovedi efectuarea pauzelor și/ sau perioadelor minime de odihnă, iar încălcările au implicații asupra timpilor de conducere, odihnei sau pauzei din data la care este efectuat controlul în trafic.
De asemenea, inspectorul sau polițistul rutier aplică imobilizarea vehiculului potrivit legii și în baza competențelor deținute, prin ridicarea plăcuțelor cu numărul de înmatriculare până la îndeplinirea condițiilor legale pentru continuarea transportului/ deplasării.
În situația amintită, plăcuțele cu numărul de înmatriculare se ridică în baza unui proces-verbal întocmit în două exemplare, pe care le semnează inspectorul/ polițistul rutier și conducătorul auto. În procesul-verbal se completează adresa, programul de funcționare și datele de contact ale inspectoratului teritorial/ unității de poliție.
Ordinul apărut recent conține, de altfel, și modelul procesului-verbal de ridicare a plăcuțelor cu numărul de înmatriculare (se poate descărca de la finalul articolului).
Potrivit procedurii, măsura imobilizării unui vehicul dispusă de către inspectori se menționează în scris pe următoarele documente, după caz:
- procesul-verbal de constatare și sancționare a contravenției;
- formularul de control în trafic;
- foaia de înregistrare sau raportul imprimat de către tahograful digital, după caz;
- procesul-verbal de ridicare a plăcuțelor cu numărul de înmatriculare eliberat conducătorului auto.
- procesul-verbal de constatare și sancționare a contravenției;
- foaia de înregistrare sau raportul imprimat de către tahograful digital, după caz;
- procesul-verbal de ridicare a plăcuțelor cu numărul de înmatriculare eliberat conducătorului auto.
Comentarii articol (0)