Media Intră în comunitate
avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1205 soluții astăzi
Forum Activitate Corina Capotã

Activitate Corina Capotã

Răspuns la discuția Abuzuri administratie
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
O plangere penala pentru abuz in serviciu depusa la Parchetul de pe langa Curtea de Apel. ;)
Răspuns la discuția medierea in divort
Medierea este o modalitate de solutionare a oricarui litigiu.
Procedura de informare privind avantajele medierii nu mai este o procedura obligatorie pentru initierea unui proces civil din anul 2014.
Astfel, faptul ca vi s-a facut o invitatie pentru medierea litigiului in ceea ce priveste divortul nu este nici ilegala, dar nici obligatorie.
Partea adversa incearca, pe aceasta cale, sa obtina un punct de vedere de la dv. cu privire la posibilitatea incheierii unui divort pe cale amiabila, care sa aiba loc fie prin intermediul instantei, fie prin intermediul ofiterului de stare civila, fie prin intermediul notarului. ;)
Răspuns la discuția Custodia unui copil
In primul rand, termenul "custodie" nu este reglementat de legea romana. Exista insa termenul de "autoritate parinteasca".
Parintii copilului nu sunt casatoriti, dar copilul nascut dintr-o relatie de concubinaj se bucura de aceleasi drepturi ca si cel nascut din casatorie.
Regula prevazuta de legiuitorul roman este ca autoritatea parinteasca sa fie exercitata in comun de ambii parinti.
Daca parintii copilului nu se inteleg cu privire la exercitarea autoritatii parintesti, singura solutie este doar instanta. ;)
Răspuns la discuția Copii dosar politie
Mergeti in audienta la Seful sectiei de Politie unde ati fost cercetat si solicitati sa vi se solutioneze cererea. Trebuie sa aveti numarul dosarului penal (il aveti scris in citatia pe care ati primit-o in vederea audierii). ;)
Răspuns la discuția Taxa de reziliere contract
Daca ati fi avut abonamentele incheiate pe persoana fizica, iar operatorul de telefonie refuza rezilierea contractului fara plata taxei de reziliere, pe baza contractului de telefonie si a art. 84 din Legea nr. 296/2004 privind Codul consumului, puteati sa notificati in scris operatorul de telefonie ca doriti rezilierea unilaterala a contractului de telefonie cu mentiunea ca, in caz de refuz, le puteti solicita daune.
Daca operatorul nu va raspundea in scris in maxim 10 zile, va puteati adresa in scris ANPC si ANCOM reclamand faptul ca operatorul de telefonie va incalca drepturile consumatorului.
Daca operatorul continua sa va trimita facturi ulterior denuntarii uinilaterale a contractului, aveati posibilitatea de a-l actiona in judecata si de a solicita daune. ;)
Răspuns la discuția Renuntare la succesiune
Mama vrea sa dezbata taxa de sucesiune in urma decesului parintilor si al fratelui. Taxa se va dezbate impreuna cu matusa si cei 2 fii ai sai.

Revin cu urmatoarele precizari/completari:bineinteles ca ,mama poate renunta la mostenire conf.art.1.120 NCC.Conf.art.1.121(2)NCC"Partea renuntatorului profita mostenitorilor pe care i-ar fi inlaturat de la mostenire sau celor a caror parte ar fi diminuat-o daca ar fi acceptat mostenirea."Concret, partea care ar fi revenit mamei dvs.,prin renuntarea ei ,va revine dvs.

Art. 1121 alin. 1 NCC prevede ca
succesibilul care renunta este considerat ca nu a fost niciodata mostenitor.

Dupa parinti, dreptul la mostenire il au copiii (art. 975 NCC).
In speta, daca fratele mamei predecedat, are copii:
- dezbaterea succesorala a averii bunicilor : dreptul la mostenire il au 1/3 mama dv., 1/3 matusa dv. si 1/3 copiii fratelui decedat care culeg mostenirea in numele tatalui lor.
- dezbaterea succesorala a averii unchiului dv.: dreptul la mostenire il au doar copiii unchiului.
Daca fratele mamei predecedat, nu are copii:
- dezbaterea succesorala a averii bunicilor : dreptul la mostenire il are doar mama dv. si sora acesteia, in cote egale, de 1/2 parte. Daca mama renunta la dreptul la mostenire, intreaga avere succesorala a bunicilor va fi culeasa de matusa dv.
- dezbaterea succesorala a averii unchiului dv.: dreptul la mostenire il are doar mama dv. si matusa dv., in cote egale, de 1/2 parte (art. 976 alin. 2 si art. 981 alin. 1 NCC). Daca mama renunta la dreptul la mostenire, intreaga avere succesorala a fratelui va fi culeasa de matusa dv. ;)
Răspuns la discuția Divort din strainatate. Custodie
Daca nu mai aveti pasaport pentru minor, faceti-i altul.
Cum minorul este cetatean roman, chiar daca este nascut in Germania, puteti lua copilul si veni in tara, fiind mama lui.
Iesirea din Romania a copilului nu va mai fi posibila fara acordul tatalui. ;)
Răspuns la discuția Renuntare la succesiune
Opinia mea este diferita de a colegului avocat.
Mama poate renunta la mostenire dar nu pentru a fi acordata unei persoane anume. Renuntarea este totala si neconditionata. Odata ce a renuntat, a pierdut dreptul de mostenire, urmand ca mostenirea sa fie culeasa de catre alte clase de mostenitori ai defunctului, in ordinea prevazuta de lege, nu de persoana desemnata de mama.
Daca cineva renunta la un bun, nu devine proprietarul acestuia si nu-l poate da altcuiva. Nimeni nu poate transmite ceea ce nu are. Este un principiu de drept.
Solutia este doar una: mama accepta succesiunea si, dupa ce devine proprietar asupra unor bunuri dobandite prin mostenire, vi le transmite prin donatie sau, la moartea acesteia, prin mostenire. ;)
Din pacate, nu. Ceea ce puteti face este sa incepeti executarea silita a hotararii ramase definitiva, si orice venituri ale acestuia sau orice bunuri mobile si imobile pot fi valorificate prin executare silita. ;)
Răspuns la discuția Titlu de proprietate
Avand in vedere faptul ca terenul apartine Statului, dv. aveti doar un drept de folosinta...nu vesnica, ci pe durata constructiei...
Daca nu mai doriti sa platiti taxa anuala pentru folosinta terenului, trebuie sa depuneti la Prefectura o cerere de atribuire teren, insotita de extras cf si copie CI, pentru a se emite Ordinul Prefectului in vederea atribuirii terenului. Cu acel Ordin mergeti la Biroul de cf si va intabulati si dreptul de proprietate pe teren, moment din care veti plati impozit si pe teren. Astfel, veti putea sa instrainati si casa si terenul, daca veti dori candva. ;)