Media Intră în comunitate
avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 6162 soluții astăzi

Anul acesta, avocatnet.ro împlinește 20 de ani și, pentru că ne citești, îți oferim un voucher aniversar pe care îl poți utiliza la serviciile noastre. Descarcă voucherul

Forum Activitate Corina Capotã

Activitate Corina Capotã

Actiune civila in instanta. Politia nu va poate ajuta.
2) Operatiuni imobiliare realizate de persoane fizice, pot fi clasificate in trei categorii:
a) Operatiuni care nu intra in sfera de aplicare a TVA
- Prima categorie de operatiuni pentru care persoana fizica nu devine persoana impozabila, si prin urmare operatiunea nu se cuprinde in sfera de aplicare a TVA, este vanzarea de constructii si de terenuri daca persoanele fizice vand bunuri pe care le-au utilizat in scopuri personale. Indiferent de valoarea cladirilor sau terenurilor care apartin persoanei fizice, si nu au fost cumparate in vederea revanzarii, ci se poate demonstra ca au fost utilizate in scopuri personale (locuinte proprietate personala, case de vacanta, suprafete de terenuri mostenite sau aferente cladirilor), tranzactiile privind vanzarea acestora nu intra in sfera de aplicare a TVA.
- A doua categorie de operatiuni pentru care persoana fizica nu devine persoana impozabila sunt operatiunile imobiliare realizate ocazional.
Conform prevederilor pct. 3 alin. (1) din Normele metodologice de aplicare a Titlului VI din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, aprobate prin Hotararea Guvernului nr. 44/2004, cu modificarile si completarile ulterioare, pentru alte operatiuni decat vanzarea de bunuri utilizate in scopuri personale, persoana fizica devine persoana impozabila daca activitatea desfasurata are caracter de continuitate.

Din punct de vedere fiscal operatiunile au caracter de continuitate atunci cand nu pot fi considerate operatiuni ocazionale. Totusi, avand in vedere complexitatea operatiunilor imobiliare, trebuie analizat cu atentie contextul pentru a stabili cu certitudine daca operatiunea este sau nu ocazionala. Trebuie avut in vedere ca la pct. 66 alin. (2) din Normele metodologice se prevede ca activitatea economica se considera ca fiind inceputa din momentul in care o persoana intentioneaza sa efectueze o astfel de activitate, iar intentia persoanei trebuie apreciata in baza elementelor obiective ca, de exemplu, faptul ca aceasta incepe sa angajeze costuri si/sau sa faca investitii pregatitoare necesare pentru initierea unei activitati economice.

Daca, de exemplu, o persoana fizica construieste un bloc de locuinte sau de birouri, chiar daca va realiza vanzarea printr-o singura tranzactie, operatiunea nu va putea fi considerata ocazionala, chiar daca in anul respectiv nu va mai efectua alte operatiuni imobiliare, intrucat activitatea sa economica se considera a fi inceputa in momentul in care a angajat costuri pentru investitia respectiva. Daca, insa, o persoana fizica cumpara sau construieste o locuinta noua, dar din diverse motive o revinde si rezulta cu certitudine ca nu a realizat in anul respectiv, sau in anii precedenti, mai multe operatiuni imobiliare, atunci operatiunea poate fi considerata ocazionala. Astfel, daca o familie construieste o casa noua, pe care ulterior o vinde fiindca nu corespunde cerintelor, operatiunea poate fi considerata ocazionala, daca in anul curent si in anii precedenti persoana nu a mai realizat astfel de operatiuni “intamplatoare”.

Parerea mea este ca da, deoarece nu este o operatiune ocazionala, in sensul legii.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Gasiti informatiile necesare in dispozitiile art. 44-47 NCPC.
Cititi cu atentie clauzele contractuale. Daca nu intelegeti, consultati cat mai repede un avocat pentru a constata daca rezilierea unilaterala a contractului presupune sanctiuni pentru dv.
Prescriptia datoriei intervine dupa 5 ani. Daca debitul are o vechime mai mare de 5 ani atunci nu veti mai putea fi executat silit.
Da. Daca va afecteaza, puteti depune actiune in instanta pentru anularea acestora.
Garajul este intabulat? Trebuie sa mergeti cu contractul de vanzare (in copie) la Asociatia de proprietari unde veti fi inscris in cartea de imobil si vi se vor stabili cheltuielile lunare de plata pentru partile de uz comun in cota aferenta garajului.
Răspuns la discuția Antecontract achizitie imobil
De obicei se achita un avans la semnarea antecontractului. Este corecta abordarea dv. in aceasta privinta.
Ipoteca legala si notarea in cf a antecontractului este o garantie a vanzatorului ca va primi diferenta de bani in termenul stabilit prin antecontract la care se va incheia si contractul, dupa care aceste mentiuni se vor radia din cf. Dv. nu aveti niciun risc prin notarea in cf doar ca nu puteti vinde imobilul pana nu achitati diferenta.
Depinde de la notar la notar. Trebuie sa mergeti cu actele imobilului la doi-trei notari si veti afla costurile solicitate de fiecare. Ramane ca dv. sa il alegeti pe notarul dorit.