vax a scris:
[Parerea mea este ca, in ipoteza de la art. 299 alin. 1, procesul verbal nu are valoarea de act de incepere a urmaririi penale, fiind eventual un mod de sesizare, conform art. 222 alin. 1 CPP. De altfel si referirea la autor ca fiind "faptuitor" tinde la aceasta concluzie.
In ipoteza de la alin. 2 insa, autorul are calitatea de invinuit, asa ca, in conformitate cu prevederile art. 229 CPP, fata de acesta se efectueaza urmarirea penala. As zice ca actul prin care se incepe urmarirea penala este incheierea de sedinta in care se mentioneaza luarea masurii preventive.
Aproximativ asa inteleg si eu:
1. in cazul in care nu se dispune arestarea, procesul verbal constituie doar actul de sisizare a organului ce UP, in speta a procurorului, care va dispune inceprea UP prin rezolutie
2. in cazul in care "invinuitul" este trmis in stare de arest procurorului, incheierea de sedinta poate sa fie documentul de incepere a UP.
Cert este ca procesul verbal nu este document de incepre a UP in nici un caz, rolul lui fiind doar de sesizare a organului de urmarire penala in vederea inceperii UP;
Totusi nu mi-e clar daca UP poate fi inceputa de instanta, in speta de presedinte prin incheierea de sedinta.
Alte pareri?