avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 572 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Magistraţi şi Admitere în ... Admitere INM 2011
Discuție deschisă în Magistraţi şi Admitere în magistratură

Admitere INM 2011

Stiu ca e cu o zi mai devreme, dar....;) hai sa-l demaram. Topicul, adica.
De postat, eu zic ca de maine:) , dupa afisarea baremului din inm 2010.
vax a scris:

[Parerea mea este ca, in ipoteza de la art. 299 alin. 1, procesul verbal nu are valoarea de act de incepere a urmaririi penale, fiind eventual un mod de sesizare, conform art. 222 alin. 1 CPP. De altfel si referirea la autor ca fiind "faptuitor" tinde la aceasta concluzie.

In ipoteza de la alin. 2 insa, autorul are calitatea de invinuit, asa ca, in conformitate cu prevederile art. 229 CPP, fata de acesta se efectueaza urmarirea penala. As zice ca actul prin care se incepe urmarirea penala este incheierea de sedinta in care se mentioneaza luarea masurii preventive.

Aproximativ asa inteleg si eu:
1. in cazul in care nu se dispune arestarea, procesul verbal constituie doar actul de sisizare a organului ce UP, in speta a procurorului, care va dispune inceprea UP prin rezolutie
2. in cazul in care "invinuitul" este trmis in stare de arest procurorului, incheierea de sedinta poate sa fie documentul de incepere a UP.

Cert este ca procesul verbal nu este document de incepre a UP in nici un caz, rolul lui fiind doar de sesizare a organului de urmarire penala in vederea inceperii UP;
Totusi nu mi-e clar daca UP poate fi inceputa de instanta, in speta de presedinte prin incheierea de sedinta.

Alte pareri?
~ Conținut șters la cerere ~
@VAX
Multumesc.
Acum mi-e clar. Acesta este cazul in care presedintele completului poate dispune inceperea UP.
Buna ziua tuturor! Ma alatur voua pe acest forum, intrucat si eu vreau sa sustin anul viitor examenul de admitere la INM.

In legatura cu intrebarea privind inceperea urmaririi penale, raspunsul corect este C. Varianta A este exclusa deoarece presedintele completului de judecata poate incepe urmarirea penala in cazul infractiunilor de audienta, conform art. 299 Cpp. Nici varianta B nu poate fi corecta, procurorul dispunand prin ordonanta inceperea urmaririi penale atunci cand solutioneaza un conflict de competente.

Spor la invatat!
Ultima modificare: Joi, 2 Septembrie 2010
Me_Sama, utilizator
buna ziua. voi v-ati lamurit. eu nu . urmarirea penala poate fi inceputa de catre presedintele instantei?
cum? am urmarit argumentele voastre dar... art 228 cpp : inceperea up : organul de up sesizat in vreunul din modurile: denunt plangere , autosesizare , dispune prin rezolutie inceperea up. sunt organe de up procurorii si organele de cercetare penala.

chiar si in cazul infractiunilor de sedinta. presedintele instantei constata, i-a masura arestarii preventive eventual.. deci se trec peste niste etape inclusiv inceperea urmaririi penale,

Alte discuții în legătură

Bibliografie admitere inm Iulian81 Iulian81 Buna ziua! Pentru admiterea la INM bibliografia de examen este aceasi in fiecare an? Sau macar asemantoare? Daca nu cum se pot oamenii pregati in doar 60 de ... (vezi toată discuția)
Admitere inm 2010 ENGFULL ENGFULL haideti sa ne apucam de treaba sa incepem cu cartile necesare pentru studiu poate dintre cei care au reusit anul acesta ne mai posteaza o data cartile de ... (vezi toată discuția)
Admitere magistratura / inm - cartile din care invatati CATALINA29 CATALINA29 Vă rog să-mi spuneti si mie care este bibliografia recomandată (preferată) pentru pregătirea examenului de admitere in magistratură/INM . Vă multumesc! (vezi toată discuția)