adriana1 a scris:
buna ziua. voi v-ati lamurit. eu nu . urmarirea penala poate fi inceputa de catre presedintele instantei?
cum? am urmarit argumentele voastre dar... art 228 cpp : inceperea up : organul de up sesizat in vreunul din modurile: denunt plangere , autosesizare , dispune prin rezolutie inceperea up. sunt organe de up procurorii si organele de cercetare penala.
chiar si in cazul infractiunilor de sedinta. presedintele instantei constata, i-a masura arestarii preventive eventual.. deci se trec peste niste etape inclusiv inceperea urmaririi penale,
Art. 228 Cpp prezinta regula. Evident, ca orice regula in drept, ea are si exceptii: in cazul infractiunilor de audienta si in cazul infractiunilor flagrante.
1. In cazul infractiunilor de audienta, inceperea urmaririi penale si arestarea preventiva se dispun prin incheierea de sedinta. Prin urmare, presedintele completului de judecata dispune inceperea urmaririi penale. (aici exceptia se refera la persoana care poate incepe urmarirea penala)
2. In cazul infractiunilor flagrante, procesul verbal intocmit de organele de urmarire penala prin care se constata aceste infractiuni este actul prin care se incepe urmarirea penala. Acest lucru reiese din art. 467 Cpp, care precizeaza ca in cuprinsul procesului verbal se consemneaza declaratia "invinuitului". (exceptia se refera deci la actul de incepe al urmaririi penale).
Aceste exceptii sunt explicate in cursul lui Anastasiu Crisu, care este formator INM si membru in comisia de redactare a grilelor.