avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 168 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... Bilete la ordin refuzate
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

Bilete la ordin refuzate

Cum trebuie procedat in cazul in care unul dintre clientii mei imi refuza biletele la ordin date in nenumerate randuri? Cum procedez sa-mi recuperez banii?
Cel mai recent răspuns: Dan Cozma , Consilier juridic 14:23, 4 August 2009
Direct la executor! Nu mai este obligatorie investirea cu formula executorie a B.O.!
refuzul neplatii unui BO poate fi considerat inselaciune DACA sunt intrunite elementele constitutive ale acestei infractiuni.
Nu confundati faptul ca doar CEC-ul este reglementat expres de legea penala ca fiind elemnet material al infractiunii de inselaciune. B.O poate fi element material DACA se considera ca prin acest mijloc de plata s-a indus in eroare partea cocontractanta si s-a obtinut un folos material prin prezentarea faptei mincinoase ca adevarate ori fapta adevarata ca mincinoasa.
Este de preferat sa aveti totusi o cerere de investire pentru BO, pentru ca, desi este evident, potrivit modificarilor recemte ale proc. civ. ca este titlu executoriu, sunt inca instante care .... nu au ajuns la zi cu legea, sau refuza sa o inteleaga. In aceste circumstante, incheierea prin care se respinge cererea de investire va va feri de eventuala contestatie la executare.

Infractiunea de inselaciune cu BO poate fi incadrata la 215 alin. 1 si 3, daca prin emiterea BO a fost convins contractantul sa incheie conventia.
Eu nu am inteles un lucru: cum adica un client va refuza biletele la ordin? Caci din exprimarea dv. inteleg ca biletele la ordin sunt ale dv. si el le refuza. Refuza sa ce? Sa le ia, sa le incaseze, sa ce?
Un act care constituie titlu executoriu presupune ca nu mai trebuie mers cu el la instanta ca aceasta sa determine sumele ce urmeaza sa se execute, acel act continand, prin forta legii sau vointa partilor, toate datele necesare executarii, precum si forta respectiva.
Asa incat, un om cu un astfek de act merge la instanta sa-l investeasca pe act cu formula executorie; formula executorie este o constatare de catre instanta ca este un titlu executoriu, aceasta facandu-se printr-o formalitate, prin formula "noi, presedintele...".
Asa incat, un titlu care nu e executoriu se duce pe pretentii in instanta; un titlu executoriu se duce la investire si executor. Un BO trebuie investit. Eu nu cunosc documente care sa poate fi executate fara o investire in instanta, pana si hotararile judecatpresti sunt supuse acestei proceduri.
Asta este o asigurare ca eu si executorul meu nu vom considera executoriu un contract civil standard. este o pronuntare a unei instante impartiale asupra puterii executoare a actului.
Am investit BO.
In tara noastra nu poate fi executat niciun act care nu este investiot cu formula executorie. Sau nu stiu eu, ma puteti corecta daca azi, in mijloc de duminica, mi-am pierdut partial cunostintele de drept.
dara2 a scris:

Cum trebuie procedat in cazul in care unul dintre clientii mei imi refuza biletele la ordin date in nenumerate randuri? Cum procedez sa-mi recuperez banii?


Nu inteleg de ce dati un bilet la ordin unui client, daca aveti de primit bani? :foottap: BO trebuiau sa emita clentii si astfel va recuperati banii introducandule spre decontare in banca.:-/ BO se emit de catre cei care au de plata.
Ultima modificare: Duminică, 11 Mai 2008
ContSters42967, utilizator

Alte discuții în legătură

Bilet la ordin VILISOR VILISOR am avut un bilet la ordin pe care nu l-am introdus la data scadentei deoarece am fost rugata de administrator sa nu-l depun ,nu avea bani in cont, urmand ca ... (vezi toată discuția)
Bilete la ordin refuzate ContSters6135 ContSters6135 Am si eu o problema, daca ma poate ajuta cineva. Am niste bilete la ordin refuzate de banca din cauza lipsei de disponibil. Ce fac, ii dau in judecata sau ma ... (vezi toată discuția)
Bilet la ordin depus dupa scadenta pneuros pneuros Se poate investi cu putere executorie un bilet la ordin depus dupa scdenta cu 4 zile? (vezi toată discuția)