avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 399 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... Bilete la ordin refuzate
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

Bilete la ordin refuzate

Cum trebuie procedat in cazul in care unul dintre clientii mei imi refuza biletele la ordin date in nenumerate randuri? Cum procedez sa-mi recuperez banii?
Cel mai recent răspuns: Dan Cozma , Consilier juridic 14:23, 4 August 2009
Da, e o mare tampenie dupa mine! Adica de ce BO este titlu executoriu fara investire si contractul de imprumut autentic nu? :-/
Daca legea speciala spune care e instanta care investeste aceste titluri, noi venim si spunem: instanta e judecatoria, da' trecem pe langa ea! :rofl: Un fel de: hai sa vedem cate chestii inutile bagam in legi.
Sunt trista de ultimele RILuri... si ala cu legea 10 si asta... :thumbdown:
Citeste cu atentie recursul, acolo, in ultimele paragrafe, se mentioneaza si inscrisurile autentice care constata creante, si se motiveaza similar si opinia ca nu trebuiesc investite. oricum, sper sa fie admis rec., m-am saturat de arhiva Jud. Ploiesti, unde se pierd bilete la ordin din cauza arhivarelor!
Ok, imi spui atunci si mie ce alte inscrisuri mai pot fi, in aceste cazuri, investite? Care mai sunt cele care raman sa fie supuse acestei proceduri?

Scuze, nu am citit intreg RILul, sa-mi fie rusine ca m-am pronuntat asa pe el. :"> Din pacate, tot nu sunt de acord, consider ca va creste numarul contestatiilor, fapt ce va fi deranjant in principal pentru creditor...
Pai, sunt inscrisuri care sunt titluri executorii in virtutea prevederilor legale, cum sunt inscrisurile autentificate de notarul public care constata o creanta certa, lichida si exigibila (chiar si la un termen ulterior), contractul de asistenta juridica al avocatilor, orice alt inscris care este prevazut de lege ca fiind titlu executoriu.

Investirea cu formula executorie este o procedura care asigura verificarea caracterului de titlu executoriu al hotararii judecatoresti sau a acelui inscris ale carui prevederi urmeaza a fi puse in executare (de exemplu, se poate respinge o cerere de investire a unui act autentic - intocmit de notarul public - daca creanta mentionata in cadrul sau nu implineste una dintre cele conditii pentru a putea fi recuperata prin "forta coercitiva" a statului - executare silita; ex.: nu este exigibila, termenul de plata al creantei este ulterior cererii de investire.)

In opinia mea, inlaturarea obligativitatii investirii pentru anumite inscrisuri susceptibile de a fi puse in executare direct trebuie tratata cu mare atentie de catre legiuitor; este normal sa nu mai fie necesara investirea in cazurile in care organul emitent sau care autentifica inscrisul are obligatia legala sa verifice caracterul executoriu al acestuia, insa aceasta procedura opreste o serie de demersuri care pot capata un caracter de abuz de drept procesual.
koddi, imi spui ce inscrisuri sunt executorii in virtutea legilor, ce inseamna procedura investirii la care s-ar renunta...
Eu as fi vrut exemplu de act, inscris care sa fie supus investirii dupa intrarea in voigoare (eventuala) a acestor prevederi privind faptul ca BO etc. nu trebuie investite.

Adica, stiu ce inscrisuri sunt aratate prin legi ca fiind executorii, intreb care ar mai ramane supuse investirii (cu titlu de exemplu, nu enumerare exhaustiva)...

Alte discuții în legătură

Bilet la ordin VILISOR VILISOR am avut un bilet la ordin pe care nu l-am introdus la data scadentei deoarece am fost rugata de administrator sa nu-l depun ,nu avea bani in cont, urmand ca ... (vezi toată discuția)
Bilete la ordin refuzate ContSters6135 ContSters6135 Am si eu o problema, daca ma poate ajuta cineva. Am niste bilete la ordin refuzate de banca din cauza lipsei de disponibil. Ce fac, ii dau in judecata sau ma ... (vezi toată discuția)
Bilet la ordin depus dupa scadenta pneuros pneuros Se poate investi cu putere executorie un bilet la ordin depus dupa scdenta cu 4 zile? (vezi toată discuția)