AVLIL a scris:
Eu nu am inteles un lucru: cum adica un client va refuza biletele la ordin? Caci din exprimarea dv. inteleg ca biletele la ordin sunt ale dv. si el le refuza. Refuza sa ce? Sa le ia, sa le incaseze, sa ce?
Un act care constituie titlu executoriu presupune ca nu mai trebuie mers cu el la instanta ca aceasta sa determine sumele ce urmeaza sa se execute, acel act continand, prin forta legii sau vointa partilor, toate datele necesare executarii, precum si forta respectiva.
Asa incat, un om cu un astfek de act merge la instanta sa-l investeasca pe act cu formula executorie; formula executorie este o constatare de catre instanta ca este un titlu executoriu, aceasta facandu-se printr-o formalitate, prin formula "noi, presedintele...".
Asa incat, un titlu care nu e executoriu se duce pe pretentii in instanta; un titlu executoriu se duce la investire si executor. Un BO trebuie investit. Eu nu cunosc documente care sa poate fi executate fara o investire in instanta, pana si hotararile judecatpresti sunt supuse acestei proceduri.
Asta este o asigurare ca eu si executorul meu nu vom considera executoriu un contract civil standard. este o pronuntare a unei instante impartiale asupra puterii executoare a actului.
Am investit BO.
In tara noastra nu poate fi executat niciun act care nu este investiot cu formula executorie. Sau nu stiu eu, ma puteti corecta daca azi, in mijloc de duminica, mi-am pierdut partial cunostintele de drept.
Exprimarea nu este intrutotul riguroasa: tertul refuza sa faca plata beneficiarului la ordinul cuprins in BO emis de tragator (mai simplu, si in anumite situatii, cel mai des intalnite, in momentul in care cel care a primit un BO ca garantie a platii creantei dintr-un contract i-l depune la banca, pentru a primi suma cuprinsa, banca nu face plata - i-l refuza la plata - pentru ca in contul celui care l-a emis nu sunt banii necesari pentru a fi platit).
In privinta investirii BO, c. proc. civ., art. 374 ind. 1,"inscrisurile carora legea le recunoaste caracterul de titlu executoriu sunt puse in executare fara investire cu formula executorie. In Legea 58/1934 - a Cambiei si BO se recunoaste caracterul de titlu executoriu al BO, asa ca procedura ar trebui sa se deruleze asa: BO, impreuna cu refuzul bancii de plata al acestuia se depun la executorul judecatoresc, fara alta formalitate, care va demara procedurile executionale - somatia cambiala, intai, apoi executarea silita propriu - zisa.
Am avut cazuri in care BEJ a refuzat sa porneasca executarea pe BO neinvestite, situatie in care am formulat cererea de investire la instanta, si, spre surprinderea mea, a fost admisa, in ciuda prevederilor legale mai sus citate.
Art. 374 ind. 1 din c. proc. civ. a fost introdus prin Legea 459/2006, aviz amatorilor.