avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 228 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... dreptul la viata de familie: o problema
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

dreptul la viata de familie: o problema

Dreptul la viata de familie este un drept fundamental, recunoscut ca atare in art. 26 din Constitutie.

Acum, pentru simpla exercitare a unui drept fundamental nu ai nevoie de vreo hotarare judecatoreasca. De exemplu, ca sa publici opinii pe acest forum nu-ti trebuie vreo hotarare judecatoreasca prin care sa fii imputernicit sa faci asta, pentru ca e vorba de simpla exercitare a dreptului fundamental la libertatea de exprimare.

Si totusi, cind un parinte nu mai permite celuilalt parinte sa vada copilul, si ii incalca astfel dreptul la viata de familie, parintelui lasat "pe dinafara" i se cere sa prezinte o hotarare judecatoreasca pentru a i se permite sa-si exercite in continuare dreptul la viata de familie.

Dar hotararile judecatoresti sunt necesare doar pentru a demonstra limitarea exercitarii dreptului. Nu ai nevoie de vreo hotarare judecatoreasca pentru a-ti exercita un drept fundamental, ci doar pentru a limita exercitiul acelui drept.

Si astfel parintele "lasat pe dinafara" se trezeste intr-o situatie absurda. Impotriva lui functioneaza echivalentul prezumtiei de vinovatie: nu i se mai permite sa-si exercite dreptul fundamental la viata de familie decit daca are o hotarare judecatoreasca in acest sens. Adica lucrurile sunt intoarse cu capul in jos fata de practica normala. Orice parinte care a trecut prin aceasta situatie a aflat pe propria piele cat de umilitor si nedrept e un astfel de tratament.

Si oricine este cat de cat familiarizat cu jurisprudenta CEDO pe dreptul la viata de familie intelege ca, in conditiile astea, statul roman e condamnat sa piarda procese.

Intrebarea mea e urmatoarea: ce se poate face, totusi? Cum isi poate exercita un parinte dreptul fundamental la viata de familie, drept pe care il are prin chiar calitatea sa de parinte, in conformitate cu Constitutia? Cum i se poate explica unui politist sau unui functionar de la Protectia Copilului ca el e tinut sa apere drepturile fundamentale ale copilului si ale parintelui, si ca drepturile fundamentale se exercita "de la sine", doar pentru limitarea dreptului fiind necesara o hotarare judecatoreasca?

Pe scurt: cum se poate reveni, in domeniul exercitarii dreptului la viata de familie, la echivalentul "prezumtiei de nevinovatie" - de genul "parintele isi exercita pe deplin acest drept pina in momentul in care exercitarea dreptului este limitata printr-o hotarare judecatoreasca definitiva"?
Cel mai recent răspuns: S ALEXA , utilizator 19:46, 2 Noiembrie 2010
Noul Cod Civil introduce modificari semnificative in raport de realitatile si problemele sociale actuale in aceasta materie.

Interesul suprem al minorului in raport de dreptul tatalui si dreptul mamei trebuie sa prevaleze dar nu are legatura cu modul in care hotaresc instantele in prezent.
Interesul suprem al minorului nu poate exista in a-si vedea tatal cat mai rar daca acesta nu are o atitudine care sa dauneze minorului.
Problema exista in prezent in practica judiciara si in dezinteresul general al tatilor.
Tatii de exceptie nu sunt crezuti si nu se cauta solutii de exceptie.

avocat Claudiu Lascoschi
avocat_lascoschi a scris:
Interesul suprem al minorului nu poate exista in a-si vedea tatal cat mai rar daca acesta nu are o atitudine care sa dauneze minorului.

In aceasta privinta sunt de acord toti cei care judeca impartial…

Poate nu am citit ce trebuia, dar nu mi s-a parut ca in noul cod vor exista modificari remarcabile cu privire la dreptul de vizita sau incredintarea copilului minor… Ar fi de foarte mare mirare sa se schimbe radical ceva – cred ca oricine isi poate imagina “nebunia dosarelor” care va urma… Si ma intreb: vor avea interes sa schimbe radical reglementarile de azi?

Asociatia t.a.t.a. a sesizat avocatul poporului si – daca nu ma insel – si curtea constitutionala – cu privire la discriminarea tatilor in procesele de incredintare minori… Se grabeste cineva sa solutioneze sesizarea?!
Este vorba de autoritatea parinteasca comuna.

Cu sesizarea avocatului poporului nu au ce sa faca...decat daca se incearca sa se declare neconstitutional un text de lege...

Din cate stiu este avocatul poporului este domnul profesor Ioan Muraru, pe care il apreciez in mod deosebit.Dumnealui a fost judecator la Curtea Constitutionala si a intalnit exceptii de neconstitutionalitate cu acest obiect.

Mare problema este modificarea legii si nu sesizarea Curtii Constitutionale.Practica judiciara constituie o problema de baza si nu neaparat legea.
Curtea Constitutionala nu poate da indicatii instantelor de drept comun in sensul de a da un program de vizitare mai mare la tati.
Este posibil ca asociatia sa vizeze textul de lege cu incredintarea minorului unui singur parinte dar nu aici e problema...ci practica instantelor interne care nu prea au antrenament sa judece astfel de cauze la modul serios si atent.
Nimic nu impiedica instantele sa acorde un program de vizita mai extins.Problema nu o constituie legea, ci aplicarea ei...

avocat Claudiu Lascoschi
Mai intai, scuze pentru absenta.

Cred ca cel mai bine e sa prezint legislatia pe care o consider relevanta pentru discutie (sublinierile imi apartin).

A. Legea 272/2004

art. 8. (1) Copilul are dreptul la stabilirea si pastrarea identitatii sale.
(2) Copilul este inregistrat imediat dupa nastere si are de la aceasta data dreptul la un nume, dreptul de a dobandi o cetatenie si, daca este posibil, de a-si cunoaste parintii si de a fi ingrijit, crescut si educat de acestia.
(3) Parintii aleg numele si prenumele copilului, in conditiile legii.
(4) Copilul are dreptul de a-si pastra cetatenia, numele si relatiile de familie, in conditiile prevazute de lege, fara nici o ingerinta.
(5) Daca se constata ca un copil este lipsit, in mod ilegal, de elementele constitutive ale identitatii sale sau de unele dintre acestea, institutiile si autoritatile publice sunt obligate sa ia de urgenta toate masurile necesare in vederea restabilirii identitatii copilului.

art. 14. (1) Copilul are dreptul de a mentine relatii personale si contacte directe cu parintii, rudele, precum si cu alte persoane fata de care copilul a dezvoltat legaturi de atasament.
(2) Copilul are dreptul de a-si cunoaste rudele si de a intretine relatii personale cu acestea, precum si cu alte persoane alaturi de care copilul s-a bucurat de viata de familie, in masura in care acest lucru nu contravine interesului sau superior.
(3) Parintii sau un alt reprezentant legal al copilului nu pot impiedica relatiile personale ale acestuia cu bunicii, fratii si surorile ori cu alte persoane alaturi de care copilul s-a bucurat de viata de familie, decat in cazurile in care instanta decide in acest sens, apreciind ca exista motive temeinice de natura a primejdui dezvoltarea fizica, psihica, intelectuala sau morala a copilului.

art. 16. (1) Copilul care a fost separat de ambii parinti sau de unul dintre acestia printr-o masura dispusa in conditiile legii are dreptul de a mentine relatii personale si contacte directe cu ambii parinti, cu exceptia situatiei in care acest lucru contravine interesului superior al copilului.
(2) Instanta judecatoreasca, luand in considerare, cu prioritate, interesul superior al copilului, poate limita exercitarea acestui drept, daca exista motive temeinice de natura a periclita dezvoltarea fizica, mentala, spirituala, morala sau sociala a copilului.

B. Conventia ONU cu privire la drepturile copilului

art. 8. 1. Statele parti se obliga sa respecte dreptul copilului de a-si pastra identitatea, inclusiv cetatenia, numele si relatiile familiale, astfel cum sunt recunoscute de lege, fara nici o imixtiune ilegala.
2. In cazul in care un copil este lipsit in mod ilegal de toate sau de o parte din elementele constitutive ale identitatii sale, statele parti vor asigura asistenta si protectia corespunzatoare pentru ca identitatea acestuia sa fie restabilita cat mai repede posibil.

art. 9 alin. 1. Statele parti vor veghea ca nici un copil sa nu fie separat de parintii sai impotriva vointei acestora, excepand situatia in care autoritatile competente decid, sub rezerva revizuirii judiciare si cu respectarea legilor si a procedurilor aplicabile, ca aceasta separare este in interesul suprem al copilului. O astfel de decizie poate deveni necesara in cazuri particulare cum ar fi, de exemplu, in cazul copiilor maltratati sau neglijati de parinti sau in cazul in care parintii traiesc separat si se impune luarea unei hotarari cu privire la locul de resedinta a copilului.

Ce rezulta din toate aceste prevederi? Ca, atit timp cat nu exista o hotarare judecatoreasca definitiva, dreptul parintelui la relatii personale cu copilul sau si dreptul copilului la relatii personale cu oricare dintre parintii sai se exercita pe deplin. Cu alte cuvinte, doar instanta (si nimeni altcineva) este autorizata sa limiteze exercitiul acestui drept.

Daca parintii locuiesc separat, atita vreme cat nu exista o hotarare judecatoreasca definitiva, parintele la care nu locuieste copilul are dreptul deplin la relatii personale cu copilul. Daca celalalt parinte ii interzice sa aiba relatii cu copilul, aceasta interdictie este ilegala.

Pe scurt, orice limitare a dreptului la viata de familie este ilegala atit timp cat nu decurge dintr-o hotarare judecatoreasca definitiva.

Parintele care este supus la o astfel de limitare ilegala este indreptatit sa ceara sprijinul institutiilor si autoritatilor publice. Mai mult, de vreme ce este incalcat in egala masura si dreptul copilului, parintele este chiar obligat sa faca asta, in virtutea art. 32 pct. d din Legea 272/2004, care prevede ca parintii sunt obligati "sa intreprinda toate masurile necesare pentru realizarea drepturilor copilului lor".

Cu toate acestea, din motivele expuse cat se poate de limpede de trope_doi, institutiile si autoritatile publice nu pot interveni. Astfel, dreptul la viata de familie al unui parinte si al copilului sau pot fi incalcate de celalalt parinte pana in momentul in care instanta da o hotarare definitiva.

Cu alte cuvinte, institutiile si autoritatile publice nu pot apara eficient dreptul la viata de familie - si, in aceste conditii, orice parinte caruia i-a fost astfel incalcat acest drept poate, dupa ce obtine o hotarare definitiva, sa se adreseze CEDO pentru a obtine daune morale din partea statului roman.

Pentru a iesi din aceasta situatie, cred ca este suficient daca art. 307 CP s-ar putea aplica si in cazul in care nu exista inca nicio hotarare judecatoreasca (in acest caz prezumandu-se ca minorul este incredintat ambilor parinti si ca exista un program de relatii personale cu minorul stabilit de acestia).
Ultima modificare: Miercuri, 20 Octombrie 2010
carmendandu, utilizator
Nu este chiar ilegala restrictia exercitarii dreptului daca nu are hotarare judecatoreasca.
Nici instantele nu hotaresc o restrangere a exercitiului unor drepturi parintesti daca veti analiza mai atenta situatia.
Nici in considerente si nici in dispozitivul hotararii judecatoresti nu veti intalni vreo referire la o limitare a unor drepturi parintesti si totusi, in concret, se poate observa ca drepturile au fost restranse fara o motivare serioasa din partea instantei.
Referirea la interesul suprem al minorului poate fi relativ lejer demontata dar va dati seama ce fete ar face instantele...
Ce s-ar intampla cu practica judiciara ar fi o problema care ar ingrijora instantele pentru ca aceasta ar insemna ca ar trebui sa judece serios, in mod impartial si atent, oridecateori s-ar impune...

Singura exceptie cand se poate vorbi despre interesul suprem al minorului este atunci cand copilul are pana la varsta de 5 ani...sau, sa zicem, 6 ani...varsta pana la care mama lui poate exercita mai bine ( de regula) atributiile parintesti...
Dar, exercitarea dreptului la legaturi personale cu minorul tot nu poate fi ignorat si inlaturat pe baze strict constitutionale in lipsa unui comportament al tatalui care sa dauneze minorului, comportament care sa fie dovedit...fara dubiu...
Nu prea si-a batut nimeni serios capul cu aceste probleme (ma refer la avocati) dar daca instantele nu ar intelege acest gen de aspecte nu ar mai ramane decat CEDO...
Adica...daca tatal vine sa isi vada copilul cand nu scrie in hotarare care ar fi problema...?
Marea problema este ca instantele de dreptul familiei nici nu sunt antrenate sa judece drepturile si libertatile fundamentale ale omului in raport de prevederile constitutionale si jurisprudenta CEDO...

avocat Claudiu Lascoschi

Alte discuții în legătură

stabilire drept vizita gabriel_tatic gabriel_tatic se stipuleaza in lege o limita a dreptului de vizita? in conditiile in care mama se opune din rasputeri ,ce imi poate oferi instanta?mentionez ca pot oferi ... (vezi toată discuția)
Pot pleca legal cu copilul,pentru a ma stabili in strainatate? ioana varga ioana varga Buna seara, Sunt recasatorita si actualul meu sot lucreaza in strainatate ,cu acte legale, inclusiv buletin valabil. Din casatoria anterioara am un ... (vezi toată discuția)
O nelamurire(va rog nu ocoliti!!!) maveryck maveryck urmeaza sa divortez ,sotia doreste custodia copilului,daca ii acord custodia totala ma tem sa nu paraseasca tara impreuna cu fetita (3ani).poate face acest ... (vezi toată discuția)