avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 387 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... dreptul la viata de familie: o problema
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

dreptul la viata de familie: o problema

Dreptul la viata de familie este un drept fundamental, recunoscut ca atare in art. 26 din Constitutie.

Acum, pentru simpla exercitare a unui drept fundamental nu ai nevoie de vreo hotarare judecatoreasca. De exemplu, ca sa publici opinii pe acest forum nu-ti trebuie vreo hotarare judecatoreasca prin care sa fii imputernicit sa faci asta, pentru ca e vorba de simpla exercitare a dreptului fundamental la libertatea de exprimare.

Si totusi, cind un parinte nu mai permite celuilalt parinte sa vada copilul, si ii incalca astfel dreptul la viata de familie, parintelui lasat "pe dinafara" i se cere sa prezinte o hotarare judecatoreasca pentru a i se permite sa-si exercite in continuare dreptul la viata de familie.

Dar hotararile judecatoresti sunt necesare doar pentru a demonstra limitarea exercitarii dreptului. Nu ai nevoie de vreo hotarare judecatoreasca pentru a-ti exercita un drept fundamental, ci doar pentru a limita exercitiul acelui drept.

Si astfel parintele "lasat pe dinafara" se trezeste intr-o situatie absurda. Impotriva lui functioneaza echivalentul prezumtiei de vinovatie: nu i se mai permite sa-si exercite dreptul fundamental la viata de familie decit daca are o hotarare judecatoreasca in acest sens. Adica lucrurile sunt intoarse cu capul in jos fata de practica normala. Orice parinte care a trecut prin aceasta situatie a aflat pe propria piele cat de umilitor si nedrept e un astfel de tratament.

Si oricine este cat de cat familiarizat cu jurisprudenta CEDO pe dreptul la viata de familie intelege ca, in conditiile astea, statul roman e condamnat sa piarda procese.

Intrebarea mea e urmatoarea: ce se poate face, totusi? Cum isi poate exercita un parinte dreptul fundamental la viata de familie, drept pe care il are prin chiar calitatea sa de parinte, in conformitate cu Constitutia? Cum i se poate explica unui politist sau unui functionar de la Protectia Copilului ca el e tinut sa apere drepturile fundamentale ale copilului si ale parintelui, si ca drepturile fundamentale se exercita "de la sine", doar pentru limitarea dreptului fiind necesara o hotarare judecatoreasca?

Pe scurt: cum se poate reveni, in domeniul exercitarii dreptului la viata de familie, la echivalentul "prezumtiei de nevinovatie" - de genul "parintele isi exercita pe deplin acest drept pina in momentul in care exercitarea dreptului este limitata printr-o hotarare judecatoreasca definitiva"?
Cel mai recent răspuns: S ALEXA , utilizator 19:46, 2 Noiembrie 2010
Faptul ca toaletele nu au aceste dotari ori ar putea duce la concluzia ca nu exista discriminare ori ca Romania mai are de asteptat pana sa faca asa ceva...

Observ ca va dati silinta dar nu remarcati un lucru esential.
Restrangerea drepturilor tatilor nu poate fi dispusa de instante...
Nu scriu mai mult pentru ca este posibil sa cititi degeaba ceea ce scriu...daca cititi...
Daca vreti sa va batei eu am zis mai de mult ca ar fi necesar un tunami, un val care sa copleseasca instantele...si sa aiba temerea de a inra in sala de sedinta intrucat viitorul nu se poate cunoaste...
Dar...acest lucru nu se poate face decat prin asociatii si atat...
Membrii cotizanti pot avea un rol determinant in evoluarea societatii.
In mod individual nu se poate face nimic.
Va spun acest lucru, tocmai pentru ca eu stiu sa ma lupt individual la un mod deosebit...dar in astfel de probleme nimeni nu poate condamna o instanta pentru ca a ajutat o...mama...
De principiu, aceste procese nu sunt considerate ca ar afecta minorii...si drepturile lor in viitor.Daca se afla langa mama totul este O.K.

avocat Claudiu Lascoschi
La noi inca femeile sunt batute , copii tinuti pe intuneric de tata pe 30,31 decembrie, fara caldura si gaze. tatal minunat a uitat de propriul copil si acum se bate cu pumnii in piept ca vrea sa viziteze copilul. Cred ca se merita sa te lupti cu pericolul din fata copilului. Intreb moral ce are de invatat copilul de la propriul tata , sa bata , sa fure, sa minta . Ca domnul este specialist in aceste lucruri. Ce ziceti pot lasa copilul pe mana acestui domn sau ar fi mai bine sa vina sa-l viziteze si sa plece.
Este foarte frumos ce se spune dar inca sunt copii care primesc de la minunatii tati 50 lei in bataie de joc si de abia astept ca vorbele frumoase dar inca fara un rezultat sa existe in Romania. Mi-ar placea ca copilul sa aiba ambii parinti dar sa nu uitam ca inca exista micii monstruleti si excroci iar femeile se lupta cu morile de vant. Sau inca sunt multi barbati necivilizati.
Ma faceti sa spun ca nu ne-am nascut in locul potrivit si mai rau ca nu facem nimic ca sa corectam ceea ce este gresit. Dar mai rau ca nu corectam ceea ce invatam de mici, mai ales barbatii care isi bat femeile cu cruzime ( oricum ei exista in toate mediile). Iar femeile de frica renunta.
avocat_lascoschi@yahoo.com a scris:
Restrangerea drepturilor tatilor nu poate fi dispusa de instante...
Nu scriu mai mult pentru ca este posibil sa cititi degeaba ceea ce scriu...daca cititi...


Domnule avocat, imi cer scuze daca am lasat cumva impresia ca nu ma intereseaza ce scrieti. Din pacate, nu am foarte mult timp in aceasta perioada, asa ca intru destul de rar pe forum, dar asta nu inseamna ca nu va citesc cu atentie.

Diferenta dintre punctele noastre de vedere pare sa fie urmatoarea: eu spun ca doar instantele pot limita dreptul copilului la relatii personale cu unul dintre parintii sai, daca acest lucru este in interesul copilului. Dvs spuneti ca nici macar instantele nu au aceasta calitate. Sunt foarte interesata sa aflu argumentele dvs.

Pe de alta parte, oricum ar fi, problema pe care am ridicat-o ramane nerezolvata: ce se poate face practic cand unul dintre parinti limiteaza nelegal dreptul celuilalt parinte la relatii personale cu copilul?

Cat despre asociatii, am spus deja ca, din punctul meu de vedere, ar merita infiintata o asociatie care sa se ocupe de drepturile copilului si sa gaseasca solutii care sa suplineasca modul mai degraba defectuos in care autoritatile publice inteleg sa gestioneze domeniul.

.............

@ S ALEXA

Doamna, un rau nu justifica un alt rau. In plus, orice i-ar spune sau i-ar face un barbat unei femei sau o femeie unui barbat, acest lucru nu are legatura cu drepturile copilului.
carmendandu a scris:
problema pe care am ridicat-o ramane nerezolvata: ce se poate face practic cand unul dintre parinti limiteaza nelegal dreptul celuilalt parinte la relatii personale cu copilul?

Practic nu se poate decat cere instantei sa dea o hotarare care sa permita si parintelui “lasat pe dinafara” sa isi exercite drepturile parintesti…
Ambii parinti isi exercita egal drepturile parintesti – cand unul “abuzeaza” celalalt nu poate decat sa se adreseze instantei – conform legii…
Politistul comunitar, ca exemplu, nu se poate pronunta cu privire la eventuale cauze (daunatoare - sa zic asa) care ar putea determina un parinte sa isi tina copilul departe de celalalt parinte...

S ALEXA, discutia nu este despre bani, ci despre dreptul tatalui de a-si vedea copiii cat mai des cu putinta – pentru divort, ca si pentru casatorie, e nevoie de doua persoane… (de preferinta nu doar adulti ci si intelepti).

Incercam sa discutam despre un principiu iar daca raportati discutia la situatia dv personala deviem total de la subiect (am deviat deja)

Din cauza celor care ar putea fi asa cum descrieti dv au de pierdut si oameni sanatosi la cap dar care – dintr-un motiv sau altul – au ajuns la despartire. Judecatorii au ajuns sa “semneze ca primarii” – nu mai iau in seama deosebirile existente intre tatii care ajung in instanta sa se lupte pentru a-si vedea copilul. Chiar credeti ca acei tati care doresc sa isi vada des copiii se lupta in instanta numai de amorul artei?

Apoi, un sot care-si bate sotia nu e obligatoriu sa isi bata si copilul… Incercati sa nu-i mai judecati pe toti oamenii in functie de experientele dv. Ceea ce dv n-ati intalnit nu inseamna ca nu exista…

Ati scris la un moment dat – cu alte cuvinte – ca de-ar exista “tati exemplari” n-ar exista divorturi… Poate ca acesti tati sunt destui, dar ca soti… nu le place: ori nu-si mai plac sotiile ori ele nu-i mai plac pe ei – dar copilul e alta poveste… Cine-i nebun sa stea intr-o casatorie care nu il multumeste? Adica, or fi si oameni din acestia (fie femei, fie barbati) dar… ce rost are? Doar pentru copil? I-ar fi bine copilului daca parintii lui s-ar incrunta vesnic unul la celalalt si n-ar mai sti cum sa-si faca viata amara unul altuia sau daca fiecare “ar avea viata lui”? Nu cred ca ar avea ceva de castigat copilul. Ceva mai bine i-ar fi copilului daca parintii care nu se mai suporta se despart si se inteleg cu privire la cresterea si educarea lui… Orice s-ar zice, copiii au nevoie de doi parinti. Iar faptul ca sotul a fost / este violent cu sotia nu inseamna ca este / va fi violent cu proprii copii…
trope_doi - "Orice s-ar zice, copiii au nevoie de doi parinti. Iar faptul ca sotul a fost / este violent cu sotia nu inseamna ca este / va fi violent cu proprii copii…"

Va raspund ca sunteti un dulce, situatiile sunt intodeauna diferite in viata si intr-un divort . Aici am vorbit de umanitate mai presus de legi, de dragostea de mama care este mai presus de dragostea de tata care si acest lucru e mai presus de legi si tine mai mult de suflet. Nu am zis ca barbatii nu au ce cauta in viata copiilor lui ci numai aceeia care sunt un pericol pentru un copil. Absurd ca unul care isi ucide nevasta nu si-ar ucide copilul si atunci ar avea drept de vizita la copil? atunci cand iese din inchisoare.
Si ce ar avea de invatat un copil de la un om violent. Dar ce ar invata un copil de la un excroc , hot, mitoman. Aici vorbesc de alte lucruri. Si daca tot se vorbeste de interesul suprem al copilului , unde acest interes suprem daca persoanele violente sunt in viata copiilor nostri. si mai vorbeam de sotii care datorita legislatiei isi fura propriul copil de drepturi. ( exemplu: Un tatic iubitor de copil isi trece firma pe numele mamicii lui si devine angajatul mamicii, isi face un venit de 209 lei pentru a plati pensie de intretinere 50 lei propriului copil. Pentru a plati si acesti 50 lei s-a facut plangere penala , cu greu ia platit dar omul umbla imbracat bine , se da o persoana care castiga bine, cheltuie bani in stanga si in dreapta. In plina iarna de sarbatori si-a tinut copilul pe intuneric, fara curent, fara gaze, fara caldura. Are plangere pentru furt, agresiune. Da declaratii false si culmea apare in cartea de munca "inginer' dar nu are "diploma de licenta" si nu a finalizat nici o facultate acreditata .Va rog acum sa dati sfaturi si sa-mi vorbiti de dragostea de tata si ce trebuie facut cu astfel de "tati iubitori ". Ce poate invata un copil de la acest tata. Dar ce beneficii de 50 lei va avea acest copil de la propriul tata. Considerati suma aceasta bataie de joc sau foarte indestulatoare.
Considerati o fapta buna in care "diverse persoane" invata " TATAL" cum sa plateasca cat mai putin ( acea pensie de intretinere minor) si cum sa-si ceara "DREPTURILE DE TATA".
Considerati ca daca se chinuie doar mama cu cresterea copilului, tatal trebuie sa aibe doar drepturi???? Unde sunt obligatiile daca isi fura propriul copil. Este dragoste de tata?????????????????????
Sa fiu sincera vreau si eu drepturi de 50 lei, as creste si copii vecinilor de 50 lei, eu vreau drepturi dar sa se chinuie altii.

Alte discuții în legătură

stabilire drept vizita gabriel_tatic gabriel_tatic se stipuleaza in lege o limita a dreptului de vizita? in conditiile in care mama se opune din rasputeri ,ce imi poate oferi instanta?mentionez ca pot oferi ... (vezi toată discuția)
Pot pleca legal cu copilul,pentru a ma stabili in strainatate? ioana varga ioana varga Buna seara, Sunt recasatorita si actualul meu sot lucreaza in strainatate ,cu acte legale, inclusiv buletin valabil. Din casatoria anterioara am un ... (vezi toată discuția)
O nelamurire(va rog nu ocoliti!!!) maveryck maveryck urmeaza sa divortez ,sotia doreste custodia copilului,daca ii acord custodia totala ma tem sa nu paraseasca tara impreuna cu fetita (3ani).poate face acest ... (vezi toată discuția)