avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 499 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... dreptul la viata de familie: o problema
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

dreptul la viata de familie: o problema

Dreptul la viata de familie este un drept fundamental, recunoscut ca atare in art. 26 din Constitutie.

Acum, pentru simpla exercitare a unui drept fundamental nu ai nevoie de vreo hotarare judecatoreasca. De exemplu, ca sa publici opinii pe acest forum nu-ti trebuie vreo hotarare judecatoreasca prin care sa fii imputernicit sa faci asta, pentru ca e vorba de simpla exercitare a dreptului fundamental la libertatea de exprimare.

Si totusi, cind un parinte nu mai permite celuilalt parinte sa vada copilul, si ii incalca astfel dreptul la viata de familie, parintelui lasat "pe dinafara" i se cere sa prezinte o hotarare judecatoreasca pentru a i se permite sa-si exercite in continuare dreptul la viata de familie.

Dar hotararile judecatoresti sunt necesare doar pentru a demonstra limitarea exercitarii dreptului. Nu ai nevoie de vreo hotarare judecatoreasca pentru a-ti exercita un drept fundamental, ci doar pentru a limita exercitiul acelui drept.

Si astfel parintele "lasat pe dinafara" se trezeste intr-o situatie absurda. Impotriva lui functioneaza echivalentul prezumtiei de vinovatie: nu i se mai permite sa-si exercite dreptul fundamental la viata de familie decit daca are o hotarare judecatoreasca in acest sens. Adica lucrurile sunt intoarse cu capul in jos fata de practica normala. Orice parinte care a trecut prin aceasta situatie a aflat pe propria piele cat de umilitor si nedrept e un astfel de tratament.

Si oricine este cat de cat familiarizat cu jurisprudenta CEDO pe dreptul la viata de familie intelege ca, in conditiile astea, statul roman e condamnat sa piarda procese.

Intrebarea mea e urmatoarea: ce se poate face, totusi? Cum isi poate exercita un parinte dreptul fundamental la viata de familie, drept pe care il are prin chiar calitatea sa de parinte, in conformitate cu Constitutia? Cum i se poate explica unui politist sau unui functionar de la Protectia Copilului ca el e tinut sa apere drepturile fundamentale ale copilului si ale parintelui, si ca drepturile fundamentale se exercita "de la sine", doar pentru limitarea dreptului fiind necesara o hotarare judecatoreasca?

Pe scurt: cum se poate reveni, in domeniul exercitarii dreptului la viata de familie, la echivalentul "prezumtiei de nevinovatie" - de genul "parintele isi exercita pe deplin acest drept pina in momentul in care exercitarea dreptului este limitata printr-o hotarare judecatoreasca definitiva"?
Cel mai recent răspuns: S ALEXA , utilizator 19:46, 2 Noiembrie 2010
Aici se discuta de cei 50 lei pensie de intretinere minor ( este vorba de aranjamentul salariului ca sa nu plateasca mult). Iar situatiile cand un tata are mai multa grija decat o mama sunt destul de rare si cred ca ar trebui ceruta parerea copiilor care sunt deja la varsta maturitatii si intrebati ce parere au despre tatii din viata lor ( nu doar comentariile altor persoane care nu au trait aceasta experienta) . Eu cred ca am intalnit destule cazuri in care minunatii tati ori au platit pensia ori nu au platit-o dar nu ia mai interesat proprii copii.
Dar intreb un barbat ce a simtit mai tare dragostea de mama sau dragostea de tata. Sau dragi barbati v-ati urat mama care va crescut? Eu cred ca nu .
Avand in vedere acest lucru ar trebui sa renuntati la a lua efectiv copilul de langa mama ( daca aceasta este responsabila) pentru un orgoliu doar masculin.
Acest lucru ar arata un grad mare de maturitate sau de obicei vorbim de o lipsa.
Detectivi particulari! Cu ce bani pe criza asta?
S ALEXA a scris:
Aici se discuta de cei 50 lei pensie de intretinere minor ( este vorba de aranjamentul salariului ca sa nu plateasca mult).

Aici se discuta despre faptul ca tatal – in general – este impiedicat de fosta sotie sa isi vada copilul (fie ca e divortat si are o hotarare judecatoreasca ce-i da dreptul sa-si viziteze copilul si nu i se permite – pe diverse motive – fie e in divort si nu i se permite sa-si vada copilul).
Asadar, aceasta discutie nu este despre pensia de intretinere…

S ALEXA a scris:
Iar situatiile cand un tata are mai multa grija decat o mama sunt destul de rare si cred ca ar trebui ceruta parerea copiilor care sunt deja la varsta maturitatii si intrebati ce parere au despre tatii din viata lor

Sa fim, totusi, obiectivi: de unde stim aceasta daca tatilor nu li se prea permite sa aiba in incredintare minorii? Doar asa, ca… vorbeste lumea? In fond, exista si nesansa - pt copil - ca tatal sa se plictiseasca la un moment dat sa se mai milogeasca de fosta sotie pentru a-si putea vedea copilul... Ca femeia respectiva ii refuza mereu si mereu acest drept... mai stie copilul ajuns la majorat?!

Infirma afirmatia dv ceea ce a scris carmendandu:
Art. 122 alin 1 din Legea 19/2000 prevede ca de concediul si indemnizatia de crestere a copilului pana la 2 ani poate sa beneficieze oricare dintre parintii copilului. Asta inseamna ca legiuitorul a stabilit ca ambii parinti au competente egale in privinta cresterii si ingrijirii copilului, chiar si cand copilul este la o varsta frageda.

Nu pot decat sa sustin afirmatia: daca un tata poate "intra" in concediu de crestere copil pana acesta implineste varsta doi ani… Ce mai trebuie pentru a se… dovedi ca un tata e la fel de capabil? Sau… atunci cand tatal ramane sot al mamei e posibil si nu mai e posibil cand nu-i mai e sot…? Legiuitorul trebuie sa se hotarasca sau… mama?

Art. 122, L19/2000 - (1) Beneficiază, la cerere, de indemnizatia pentru cresterea copilului sau pentru ingrijirea copilului bolnav, optional, unul dintre parinti, daca solicitantul indeplineste conditiile de stagiu de cotizare prevazute la art. 98 alin. (2) sau (3).

Dar azi, prevederea e in OUG 148/2005 privind sustinerea familiei in vederea cresterii copilului (care a suferit unele modificari), la Art. 5 (1) De indemnizatia si stimulentul prevazute de prezenta ordonanta de urgenta beneficiaza, optional, oricare dintre parintii firesti ai copilului.

Trope_doi a scris " Nu pot decat sa sustin afirmatia: daca un tata poate "intra" in concediu de crestere copil pana acesta implineste varsta doi ani… Ce mai trebuie pentru a se… dovedi ca un tata e la fel de capabil? Sau… atunci cand tatal ramane sot al mamei e posibil si nu mai e posibil cand nu-i mai e sot…? Legiuitorul trebuie sa se hotarasca sau… mama?"
Sa fim seriosi tatii care intra in concediu de maternitate este in urma deciziei luate intr-o familie (unde chiar mama nu este absenta). Aceasta decizie fiind in urma celei mai bune solutii de a beneficia de bani mai multi in familie. Copilul in general este crescut de bunicute chiar mai mult decat de tati. Tatii care stau intr-adevar langa bebelusi cred ca sunt rari ca pietrele pretioase. Si daca ar exista acesti tati cred ca chiar nu ar exista divorturi.
Cautati sa ganditi matur.
O intrebare ? Ti-ai iubit mama sau ai urat-o , cum ar fi fost viata ta fara ea?
Crezi ca minunata? Nu cred.
Mi-as dori sa vorbesc cu mama ta si sa cunosc parerea ta despre ea. Sunt foarte curioasa.
@ S ALEXA

Doamna, cu tot respectul, nu intereseaza aici cat de minunate sunt mamele, sau cat de nemaipomeniti sunt tatii. Asociatiile de mame sau de tati isi au probabil rostul lor, insa daca ar fi sa infiintez o asociatie ar fi una care sa se preocupe exclusiv de drepturile copiilor.

Este adevarat ca, in practica, mamele se lovesc cel mai des de refuzul tatalui de a (mai) plati pensie de intretinere. La fel, tatii se lovesc cel mai des de refuzul mamelor de a le (mai) permite sa aiba o relatie cu copilul. In ambele cazuri sunt incalcate drepturile copilului. Din nefericire, copiii devin victime colaterale - si nevinovate - ale conflictului dintre parinti. Daca parintii s-ar concentra exclusiv pe drepturile copilului lor si nu pe credinta ca ei sunt parinti "buni", fostul partener transformandu-se peste noapte intr-un parinte "rau", multe lucruri ar deveni brusc mult mai simple. Dar, din nefericire, parintii prefera sa se concentreze exclusiv pe propriile frustrari.

Altfel, sa stiti, doamna, ca un copil este in mod natural de partea ambilor sai parinti.

Cat despre legile invocate de mine si de domnul trope_doi, poate ca ar fi cazul ca si cetatenii Romaniei sa intre in secolul XXI. Nu stiu daca ati calatorit in Occident, doamna, dar daca ati facut-o sunt sigura ca ati observat ca in restaurantele de acolo, toaletele destinate barbatilor sunt dotate cu mese speciale pentru schimbatul scutecelor nou-nascutilor. Pentru ca e perfect posibil ca un nou nascut sa fie incredintat tatalui, sau ca nou-nascutul sa fie incredintat ambilor parinti si sa locuiasca o perioada doar cu tatal. La noi, nici macar toaletele destinate femeilor nu au mese pentru schimbatul scutecelor :(.

Alte discuții în legătură

stabilire drept vizita gabriel_tatic gabriel_tatic se stipuleaza in lege o limita a dreptului de vizita? in conditiile in care mama se opune din rasputeri ,ce imi poate oferi instanta?mentionez ca pot oferi ... (vezi toată discuția)
Pot pleca legal cu copilul,pentru a ma stabili in strainatate? ioana varga ioana varga Buna seara, Sunt recasatorita si actualul meu sot lucreaza in strainatate ,cu acte legale, inclusiv buletin valabil. Din casatoria anterioara am un ... (vezi toată discuția)
O nelamurire(va rog nu ocoliti!!!) maveryck maveryck urmeaza sa divortez ,sotia doreste custodia copilului,daca ii acord custodia totala ma tem sa nu paraseasca tara impreuna cu fetita (3ani).poate face acest ... (vezi toată discuția)