romascanu a scris:
florin.dieac a scris:
referitor la alegerea profesiei de magistrat
Poate ca e vorba de o ambitie, o dorinta prea mare , o viziune, un mod de a gandi - ca acolo e locul tau
Da. Dar de ce? De cate ori am intrebat vreun pretendent n-a reusit sa-mi defineasca acest "ideal" dincolo de interior, exterior, excursii, masina si boarfe ori de dorinta de-ai motiva existenta... mai ales fata de altii.
Si apoi de cate ori mi s-a intampat sa racai un pic poleiala (dand cate unuia din interior un branci pe panta confidentelor) am cam dat de amaraciune...
Marturisesc ca si eu am dat odata un examen (nu la INM, ci pentru cei cu peste 5 ani vechime), dar nu pentru ca mi-as fi dorit neaparat, ci pentru ca un avocat mai in varsta, fost judecator, mi-a spus odata: fata tatii, tu n-ai gradul de jigodism necesar pentru a face bani din profesia de avocat, ti-ar fi fost mai bine judecator.
Te felicit pentru raspunsul onest...dar dupa parerea mea exista mai multe moduri de a exercita profesia de avocat, iar nu toate necesita jigodism, ci mai degraba intelepciune si obiectivitate.
Bineinteles ca daca iti petreci veacu pe holul Inaltei CUrti, sau mai rau...iti trebuie un grad de jigodism. Dar exista si alte valente, de nedescifrat pentru practicieniii in varsta, care nu au tinut pasul cu dezvoltarea legislativa. Ca exemplu, legea insolventei este o piatra de netrecut pentru un avocat de peste 50 de ani....La fel, practica arbitrajului sau legea informaticii.
Referitor la INM...am ajuns la o alta concluzie: In timp ce avocatii se straduiesc sa gaseasca lacunele legii si astfel sa o imbunateasca, judecatorii sunt fortati, prin acest INM, sa invete litera legii mai mult decat spiritul ei, ia ca atare sa emita sentinte si decizii mai mult aparent legale decat juste. Ofer exemple la cerere..... Ca atare, consider ca INM-ul constiutie mai mult o scoala de "indobitocire" in litera legii, iar examenul un test prin care se masoara daca poti fi indobitocit sau nu. Daca studiati mai atent intrebarile...o sa riscati sa imi dati dreptate, desi eu chiar vreau sa fi gresit.
Acest text reprezinta doar o opinie personala. Eu dealtfel, respect orice orice om dedicat studiului si intelegerii mai bune a legii, indiferent de profesia sa juridica.
Astept cotrargumente....cu toata stima pentru cei ce se pregatesc de examen.