anamariadanoiu a scris:
Buna seara. Lamuriti-ma si pe mine in legatura cu aspectele urmatoare:
1. Actiunea penala se poate pune in miscare prin incheierea instantei de judecata de extindere a procesului penal, daca procurorul nu participa sau daca participa si cere extinderea procesului penal dar nu pune in miscare actiunea penala?
2. La prezentarea materialului de urmarire penala inculpatului, asistenta este obligatorie?
3. In cazul prevazut de art.173 Cpp, asistenta celorlalte parti devine obligatorie cand organul judiciar apreciaza ca nu si-ar putea face singure apararea?
4. Constituirea partii responsabile civilmente se poate face oral/scris. In cazul declaratiei orale, aceasta se va consemna in incheierea de sedinta, in cazul in care se face in fata instantei sau trebuie proces-verbal?
5. Intrucat legea nu prevede care este durata masurii obligarii de a nu parasi localitatea in cursul judecatii, inseamna ca, in faza de judecata, se poate dispune nelimitat, pana la ramanerea definitiva a hotararii judecatoresti?
Incep in ordine inversa:
5. Obligarea de a nu parasi localitatea si tara se pot dispune pe tot cursul judecatii (nu este specificat nici un termen in cod)
4. Incheierea de sedinta este chiar procesul/verbal a celor desfasurate in timpul sedintei de judecata, deci da, constituirea se va trece in incheiere.
3. Eu zic ca devine obligatorie atatat timp cat aceste parti nu/si pot sustine plangerea si se dispune desemnarea unui aparator din oficiu.
2. La prezentarea materialului de urmarire penala asistenta juridica este obligatorie ori de cate ori este obligatorie asistenta juridica a inculpatului (171 c.p.p.)
1. Fie ca se pune in miscare, fie ca nu se pune in miscare actiunea penala solutia se trece obligatoriu in incheierea de sedinta, cu deosebirea ca in cazul cand nu se pune in miscare, o copie a incheierii se va trimite parchetului sub titlu de act de sesizare, pentru a se face cercetari.
aNdreiD a scris:
intrebarea avea alta natura. Daca citesti articolul 1857, gasesti si raspunsul la grila.
multumesc!
am spus ca aici s-ar putea sa nu fi inteles sensul enuntului!:((
la intrebarea 1 stiu ca incheierea de admiterea a recuzarii nu este supusa niciunei cai de atac iar cea de respingere poate fi atacata doar odata cu fondul, asta inseamna apel sau recurs(in functie de calea de atac aplicabila solutiei pe fond)
la intrebarea 2 imi amintesc ca si eu mi/am pus aceasta problema si am concluzionat ca el ramane in arest preventiv, mai ales ca 159 alin.4 spune ca atunci cand este internat in spital, prelungirea se poate dispune si in lipsa lui. (din pacate nu am cartile acasa si nu pot da un raspuns sigur, daca cineva are alta parere ar fi bine sa o spuna sa nu invatam gresit)