nu prea am inteles raspunsul dvs.
Colegul meu v-a raspuns la ultima intrebare, si anume ca, daca pierdeti in procesul colectiv nu puteti intenta un alt proces in nume propriu care sa aiba acelasi obiect.
Daca as fii in locul dumneavoastra, in primul rand nu as mai pierde nicio zi, pentru ca timpul curge in defavoarea dumneavoastra, avand in vedere ca un proces se intinde pe o perioada destul de lunga.
In al doilea rand, ar trebui atacata OUG 111 (nu decizia) lucru pe care il puteti face inainte de nasterea copilului intrucat ati fost lezata intr-un interes legitim. Astfel, art. 1 Legea contenciosului administrativ:
" Orice persoana care se considera vatamata intr-un drept al sau ori intr-un interes legitim, de catre o autoritate publica, printr-un act administrativ sau prin nesolutionarea in termenul legal a unei cereri, se poate adresa instantei de contencios administrativ competente, pentru anularea actului, recunoasterea dreptului pretins sau a interesului legitim si repararea pagubei ce i-a fost cauzata. Interesul legitim poate fi atat privat, cat si public."
Art. 2 alin. 1 lit. p defineste interesul legitim ca fiind: "interes legitim privat - posibilitatea de a pretinde o anumita conduita, in considerarea realizarii unui drept subiectiv viitor si previzibil, prefigurat;"
In cadrul procesului ar trebui solicitata suspendarea executarii OUG 111 in cazul dvs.
In general suspendarea se pune in discutaia partilor la primul termen de judecata.
Daca s-a obtinut suspendarea executarii OUG 111 in cazul dvs, consider ca automat drepturile v-ar trebui acordate conform OUG 148.
Daca nu s-a obtinut suspendarea (desi ma indoiesc pentru ca ar fii indeplinite conditiile) asta nu inseamna ca nu va puteti depune dosarul de CIC.
Din punctul meu de vedere dosarul s-ar depune cu optiunile disponibile la momentul depunerii cererii, numai ca eu as face mentiune pe cerere ca optez pentru ...... cf legii, ca nu sunt de acord cu aceste prevederi si ca am litigiu pe rol.
Cam atat la o fff scurta prezentare, dar, in primul rand, intr-un asemenea proces nu va puteti reprezenta singura si in al doilea rand, parerea mea este ca, cu cat mai multi, cu atat mai multe sanse.
Inca o data nu mai pierdeti timpul pe aici, daca sunteti dispusa sa mergeti pana la capat luati legatura cu un specialist si puneti-va pe treaba.
Va doresc multa bafta, nastere usoara si un copil sanatos.
Multumesc pentru lamuriri. Am luat deja legatura cu Asociatie M.A.M.E. care asteapta un raspuns de la Avocatul Poporului pana pe 17 ianuarie. Tot dumnealor au initiat un demers colectiv si chiar au strans date ale persoanelor care vor sa conteste aceasta ordonanta. Tot ei le vor ajuta local cu personal specializat(avocati) pe mamele care se vor uni intr-un asemenea demers.
Aspet pana pe 17 ianuarie.
In aceeasi situatie sunt si eu. M-am alaturat asociatiei MAME si voi urma demersurile propuse de asociatie. Sper sa ne strangem cat mai multe mame pentru a initia actiunea colectiva impotriva acestei ordonante discriminatorii.
Si eu m-am inscris la demersul Asociatiei Mame pt. Mame (nu este aceeasi cu Asociatia M.A.M.E.), dar acum, sincera sa fiu nu stiu daca are vreun rost.
Din prostie si fara sa ma gandesc cat de parsivi pot fi guvernantii nostrii, nu am citit cu atentie sfarsitul OUG 111/2010 si nu am observat ca doar in primul an de stat acasa cu copilul angajatorul nu te poate concedia. Nu prea inteleg cum vine asta, din moment ce la acelasi art.25 alin. 1, scrie clar ca angajatorul este obligat sa-ti aprobe concediul, inclusiv cel de la art. 6, alin. 1 (adica cel fara plata, din al doilea an). Si pe ce motiv te-ar putea concedia? Poate fi chiar faptul ca esti in concediu de crestere copil motiv de concediere? Si oare ce act normativ are prioritate, OUG 111/2010 sau Codul muncii, care prevede ca nu poti fi concediat pe perioada concediului de crestere copil pana la 2 ani? Nu mai inteleg nimic din aceste legi contradictorii, dar in cazul unui proces, sper ca cei care ne reprezinta sa tina cont ca trebuie sa solicitam si ca angajatorul sa nu poata concedia paritnii aflati in concediu de crestere copil pana la 2 ani.
Din pacate, spun ca totul s-ar putea sa fie in zadar pt. ca, dupa cum dureaza la noi in Romania procesele (cu anii), nu cred ca vom avea vreun rezultat inainte de a implini copiii 1 an, asa ca, daca vrem sa ne pastram locurile de munca, va trebui sa ne intoarcem la servici dupa 1 an, si atunci ce rost mai are procesul, probabil acesta a si fost scopul introducerii protectiei locului de munca doar 1 an in noua ordonanta, si nu stimularea intoarcerii la munca. Daca vrei sa stimulezi pe cineva, nu-i fortezi mana, ii dai de ales.