avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1007 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Indemnizatie crestere copil OUG 148/2005 pentru copil ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Indemnizatie crestere copil OUG 148/2005 pentru copil nenascut - proces cu statul

Va rog sa-mi spuneti si mie daca as avea castig de cauza daca dau statul in judecata ca sa-mi dea indemnizatia de crestere a copilului pana la doi ani dupa OUG 148/2005? in cazul in care eu ar trebui sa nasc in ianuarie 2010. Pentru ca nu mi se pare corect ca in momentul in care am decis sa fac un copil am studiat legislatia in vigoare la acel moment si am decis ca pot sa-mi permit ca cresc un copil cu acea indemnizatie si sa vina statul inainte de a naste sa-mi refaca calculul.
@liviu florea
Sunt de acord cu dvs. in privinta unui punct, respectiv "legea este lege". Dar, nu cred ca puteti fii atat de categoric din urmatoarele considerente:
Chiar daca exista o lege in vigoare asta nu garanteaza ca acea lege nu incalca drepturile anumitor persoane.
Avand in vedere ca, prin Constitutia Romaniei, prioritate au tratatele internationale, avand in vedere ca, asa cum a sesizat si CNCD aceste persoane sunt intr-adevar discriminate, avand in vedere si hotararile CEDO referitoare la "dreptul de proprietate", "bun" si "speranta legitima" consider ca exista suficiente motive de actionare in instanta.
Nu cred ca traim intr-un regim totalitar unde, daca asa a hotarat sefu' asa e, fara a avea dreptul sa apelam la controlul judiciar. Pana la urma asta este rolul instantelor, nu? Si, dupa cum s-a vazut, desi au fost opinii ca reducerea salariilor bugetarilor este legala se constata ca instante din toata tara decid ca nu e asa. Si exemple sunt multe.
Eu nu vreau sa spun ca sigur vor castiga dar trebuie sa incerce.
Normal era ca aceasta ordonanta sa intre in vigoare peste 9 luni minim.

In ceea ce priveste amploarea pe care a luat-o discutia se datoreaza faptului ca sunt discriminate mamicile cu venituri mari si medii, obligate sa se intoarca la munca dupa 1 an (adica tot cele care au contribuit cel mai mult la buget) iar mamicile cu venituri mici pot sta acasa 2 ani.


dana_lavinia a scris:

Normal era ca aceasta ordonanta sa intre in vigoare peste 9 luni minim.


Asa consider si eu ca ar fi fost corect/decent. Nu mi se pare etic ca legiuitorul sa determine parintii, a caror copii sunt aproape de data nasterii, sa se gandeasca la o nastere inaintea termenului, doar pentru a se asigura ca vor beneficia de drepturile care li s-au promis si pe care s-au bazat in 95% din perioada sarcinii.
Singura scuza pe care o pot gasi legiutorului este ca asa face mai cu toate legile, le schimba ... ca scutecele.

PS: poate o sa fie persoane care o sa considere ca tre sa ai ceva ne-inregula la "mansarda" ca si parinte sa te gandesti la acest lucru, insa la o clinica s-a observat ca a crescut numarul de cereri de nasteri provocate. Au luat in calcul acest lucru cei care, teoretic, sunt mai destepti, cand au editat/votat ordonanta?
Ultima modificare: Duminică, 9 Ianuarie 2011
kio, utilizator
Există posibilitatea intentării unei acţiuni prin care sa va judecati cu agentiile teritoriale pentru prestatii sociale cu privire la anularea deciziei care este emisa pe seama dvs. In cadrul acestui dosar puteti invoca exceptia de nelegalitate a dispoziţiilor OUG 111/2010, motivat de faptul ca se aduce atingere unor drepturi (in speta ale drepturilor copilului care exista de la conceptie) in functie de un aspect cu totul arbitrar: nasterea acestuia inainte de 01.01.2011.

Din punctul meu de vedere este o actiune perfect admisibila!

Referitor la demersurile dispuse de asociatia nu stiu care, de raspunsul CNCD ... acestea vor fi fara rezultat. Nu vreau sa neg eforturile depuse de anumite persoane... dar fara o hotarare judecatoreasca nu veti obtine nimic.

Este o situatie asemanatoare cu taxa pe poluare pentru autovehicule unde in urma unui proces in instanta se recupereaza suma platita... in lipsa unui hotarari judecatoresti se ramane cu un minus in bugetul personal.

Va doresc tuturor mamicilor nastere usoara si succes in demersurile pe care le veti intreprinde!
Ultima modificare: Luni, 10 Ianuarie 2011
INASEL ALIN - Cabinet de Avocat, Avocat
O sa va dezamagesc, dar nu exista o asemenea posibilitate. Va spun si de ce. Pentru persoanele care au fost in plata la 31.12.2010, situati ramane identica, atat din punctul de vedere al duratei indemnizatiei, cat si al sumelor - nu li se vor emite decizii de modificare, pentru ca nu se modifica nimic. Cat priveste persoanele care intra in plata de la 01.01.2011, deciziile li se vor emite, in baza OUG 148/2005 si in baza OUG111/2010. Prin urmare, din nou, nu li se modifica nimic. Ce sa conteste? Intreb si eu?
Eu am inteles asa:
persoanele care la 31.12.2010 se aflau in plata beneficiau de o indemnizatie in cuantum de 85% din media veniturilor impozabile realizate in ultimele 12 luni inainte de nasterea copilului, redusa cu 15%.
Dupa noile reglementari , persoanele care se aflau in plata la data mentionata vor beneficia de o indemnizatie in procent de 75% din 1.01.2011 ........, deci este nevoie de o noua decizie.

Alte discuții în legătură

Indemnizatie mamica de gemeni deninick23 deninick23 Avem un baietel de 1 an si 5 luni si sotia mea este in concediu de maternitate pentru el pana la 2 ani. Intre timp, acum 2 saptamani a nascut 2 baietei ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie crestere copil 2011 tcris tcris Buna, Cine ma poate lamuri in legatura cu indemnizatia de crestere copil conform Ord. 111/2010? Mentionez ca in prezent sunt in concediu crestere copil ... (vezi toată discuția)
Insarcinata in timpul ccc ral317 ral317 Buna ziua, Sunt insarcinata si trebuie sa nasc in septembrie. Primul copil are un an si sapte luni, certificat de grad I si as vrea sa stiu daca am vreo ... (vezi toată discuția)