avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 666 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Indemnizatie crestere copil OUG 148/2005 pentru copil ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Indemnizatie crestere copil OUG 148/2005 pentru copil nenascut - proces cu statul

Va rog sa-mi spuneti si mie daca as avea castig de cauza daca dau statul in judecata ca sa-mi dea indemnizatia de crestere a copilului pana la doi ani dupa OUG 148/2005? in cazul in care eu ar trebui sa nasc in ianuarie 2010. Pentru ca nu mi se pare corect ca in momentul in care am decis sa fac un copil am studiat legislatia in vigoare la acel moment si am decis ca pot sa-mi permit ca cresc un copil cu acea indemnizatie si sa vina statul inainte de a naste sa-mi refaca calculul.
Cred ca toti stim foarte bine ce prevad ambele ordonante. Subiectul discutiei este daca mamele care erau deja insarcinate cand s-a schimbat reglementarea si nasc dupa 1 ianuarie 2011 pot sa faca in asa fel incat sa li se aplice prevederile OUG 148 si nu ale OUG 111 care ne este clar defavorabila.
Tocmai pt. ca OUG 111/2010 nu abroga art. 60 alin.1 lit.e din Codul muncii, eu nu inteleg care are prioritate. Are sau nu are voie angajatorul sa te concedieze in al doilea an de concediu?
Si mai este ceva ce nu inteleg. OUG 111/2010 prevede: "Art. 25
(1) Angajatorul are obligatia de a aproba concediul pentru cresterea copilului prevazut la art. 2 alin. (1), precum si concediul fara plata prevazut la art. 6 alin. (1) si art. 10 alin. (1) si (2). Perioada de acordare se stabileste de comun acord cu angajatul." Cum adica "de comun acord", adica trebuie sa negociezi cu angajatorul sau acesta poate sa-ti dea concediu mai putin decat ceri? E obligat sa-ti dea concediu cat ceri sau nu?
Cred ca mai neclare de atat nu puteau fi legile noastre.
Imi pare rau ca am indispus mai multe mame cu parerile mele, eu nu spun sa nu facem nimic, si eu m-am inscris la Asociatia Mame pt. Mame, dar eu ma gandeam ce sanse avem, avand in vedere ca procesele in Romania dureaza foarte mult, iar noi s-ar putea sa fim puse in situatia de a ne intoarce la servici inainte de finalizarea procesului. Si, din pacate, am pierdut 1 luna asteptand un raspuns de la Avocatul Poporului, raspuns care tocmai a venit, si acesta este nefavorabil: Avocatul Poporului nu va sesiza Curtea Constitutionala in legatura cu OUG 111/2010.
Ultima modificare: Luni, 17 Ianuarie 2011
guiualina, utilizator
1. Conform OUG 111/2010 in termen de 30 de zile trebuie emise si Normele de aplicare a acesteia aprobata prin HG.
2. Asa ca sa mai steptam putin si se vor lamuri multe din cele discutate aici.
3. O parte au si fost lamurite in avans. Vezi:
www.avocatnet.ro/content/art...
Proiectul normelor l-am citit pe site-ul Min. Muncii. Nu au adus prea multe lamuriri. Tot ramane intrebarea daca poti sau nu sa fi concediat pe perioada celui de al doilea an de concediu. Au lamurit doar cum se calculeaza indemnizatia pt. persoanele care intra din CIC 1 in CIC 2 si faptul ca o mama aflata in CIC 1 cf. OUG 148/2005 si care intra in CIC 2 cf. OUG 111/2010, nu beneficiaza de majorarea cu 600 lei pe perioada suprapunerii celor 2 nasteri.
Prelungirea cu pana la 6 luni a interdictiei de concediere a persoanei revenite din concediul de crestere copil este prevazuta si in OUG 96/2003 privind protectia maternitatii la locul de munca (nu am gasit niciunde ca acesta OUG ar fi abrogata, dar poate ma insel, ca nu sunt de specialitate), deci nu este o noutate. Si in OUG 96/2003, Art. 21, alin. (1) , lit.d scrie ca "Este interzis angajatorului să dispună încetarea raporturilor de muncă sau de serviciu în cazul:......
d) salariatei care se află în concediu pentru creşterea copilului în vârstă de până la 2 ani sau, în cazul copilului cu handicap, în vârstă de până la 3 ani". Deci tot pana la 2 ani, ca si in Codul Muncii, nu 1 an, cum prevede OUG 111/2010.



Ultima modificare: Luni, 17 Ianuarie 2011
guiualina, utilizator
1. Normele de aplicare a OUG 111/2010 pot suferi modificari fata de varianta pusa in discutie.
2. OUG 96/2003 este in vigoare. Si conform ei si conform Codului muncii si CCMUNN nu se poate concedia persoana aflata in CCC. Asta este lamurita.
3. Parerea mea este ca s-au lamurit toate aspectele legate de CCC incepand cu data de 01.01.2011.
Ultima modificare: Luni, 17 Ianuarie 2011
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane

Alte discuții în legătură

Indemnizatie mamica de gemeni deninick23 deninick23 Avem un baietel de 1 an si 5 luni si sotia mea este in concediu de maternitate pentru el pana la 2 ani. Intre timp, acum 2 saptamani a nascut 2 baietei ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie crestere copil 2011 tcris tcris Buna, Cine ma poate lamuri in legatura cu indemnizatia de crestere copil conform Ord. 111/2010? Mentionez ca in prezent sunt in concediu crestere copil ... (vezi toată discuția)
Insarcinata in timpul ccc ral317 ral317 Buna ziua, Sunt insarcinata si trebuie sa nasc in septembrie. Primul copil are un an si sapte luni, certificat de grad I si as vrea sa stiu daca am vreo ... (vezi toată discuția)