avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 635 soluții astăzi

Rămâi informat cu avocatnet.ro, acum și pe Google News. Click aici și apasă pe urmărește-ne (follow sau steluță)!

Forum Discuţii juridice Magistraţi şi Admitere în ... Admitere INM august 2011
Discuție deschisă în Magistraţi şi Admitere în magistratură

Admitere INM august 2011

Avand in vedere ca s-au afisat rezultatele concursului din ianuarie 2011 si ca threadul pt acel examen a ajuns deja la o cifra impresionanta de pagini si luand de asemenea in considerare ca incepand de astazi interesele multora dintre noi se despart (unii vor ramane acolo pt a dezbate probleme in legatura cu probele care urmeaza in concursul in curs de desfasurare), propun ca cei care au note sub 7.00 (si care vor sa dea examen in august) sa treaca pe acest thread, urmand ca dupa ultima proba din concursul aflat in desfasurare sa ni se alature si cei care, din nefericire, vor fi nevoiti sa dea si in august.

Patrick_ a scris:

5. In cazul in care pers vatamata de furt, ar ameninta de exemplu pe faptuitor cu darea in vileag a faptei avand dovezile faptei ascunse de el in acest scop, ar fi santaj?

Da nu pentru ca fapta ar constitui un fapt legal ci pentru ca cere in schimb obtinerea unui folos, ''amenintarea cu darea in vileag a unei fapte reale sau imaginare - compromitatoare'' - este forma agravanta a santajului, chiar daca este un pic intortocheata explicat ;)
prin L.202 cum este cu prezentarea materialului de urm. penala???
1. inculpatului: de catre procuror sau organul de cercetare penala
2. invinuit: doar de catre procuror
??? sau nu am inteles eu bine?? nu stiu cum merge treaba la voi dar eu in ultima vreme parca m-am tampit, chestiile simple nu le mai inteleg#-o
Ultima modificare: Miercuri, 27 Iulie 2011
liviu17, utilizator
liviu17 a scris:

prin L.202 cum este cu prezentarea materialului de urm. penala???
1. inculpatului: de catre procuror sau organul de cercetare penala
2. invinuit: doar de catre procuror
??? sau nu am inteles eu bine?? nu stiu cum merge treaba la voi dar eu in ultima vreme parca m-am tampit, chestiile simple nu le mai inteleg#-o

Am mai discutat pe tema asta liviu.
Tb sa retii ca procurorul prezinta materialul invinuitului, organul de cp nu.
Organul de cercetare prezinta materialul inculpatului. Inainte de modificare procurorul putea sa prezinte materialul si inculpatului pt ca el poate sa faca orice act de UP.
Acum parca s-a modificat numai la p-v de prezentare si e trecut ca il intocmeste organul de up si nu de CP cum era inainte.
Acea modificare nu a influentat practica, e pur si simplu o reglementare expresa, pt care inainte trebuia sa faci acea coroborare cu aspectul ca proc poate face orice act de up.

Ai inteles bine, asa era si inainte de modificare.:)
sim05, utilizator
m13d
Cam dificil, daca vorbim de concurs real s-ar putea daca savarseste tainuire cu privire la o infractiune si favorizarea infractorului la o alta.
Insa in speta data nu.
Cand vorbim de un concurs ideal nu se poate, cu privire la aceeasi infractiune.
Diferenta consta in faptul ca la tainuire - se realizeaza printr-o acţiune alternativa de: primire, dobândire, transformare ori de înlesnire a valorificarii bunului -fara o intelegere prealabila sau concomitenta altfel se retine complicitate- insa se urmareste obtinerea unui folos. In cazul favorizarii infractorului - pentru a ingreuna sau zadarnici urmarirea penala, a asigura infractorului folosul sau produsul infractiunii - aici se urmareste doar ajutorul dat infractorului
Deci odata retinut folosul urmarit tainuirea absoarbe favorizarea in cazul in care nu se urmareste obtinerea unui folos se retine numai favorizare.
Sper sa nu fi folosit prea multe curbe in explicatii :)

Pai cum sa absoarba tainuirea , favorizarea ? Cand ce le separa pe cele doua este intelegerea dintre faptuitor si tainuitor. Inteleg insa ca tainuirea poate sa absoarba acte specifice favorizarii , respectiv realizarea folosului infractiunii, evident la tainuire cu un alt scop ( folosul material ) fata de favorizare ( ajutor )
Dar de ce spui @m13d ca nu este posibil concurs real?
Avem urmatoarea situatie. Eu ma inteleg cu faptuitorul , ca dupa furt sa ii valorific bunurile. Cat timp este judecat faptuitorul , asupra mea nici nu s-a inceput urmarirea penala. Dupa ce faptuitorul este condamnat , eu ingreunez executarea pedepsei ( adica ii dau bani sa plece din tara , sau altceva ) . De ce in aceasta situatie nu am concurs real , pentru ca nu am fost condamnata pentru tainuire si am staruit in activitatea mea infractionala favorizand condamnatul ( care e aceeasi persoana , a caror bunuri furate le-am tainuit ) ?
Mai ocrotesc si valori juridice diferite, una e contra patrimoniului, cealalta contra infaptuirii justitiei...
Nu se absorb, se retin in concurs isis in speta ta, cu conditia ca "eu ma inteleg cu faptuitorul" sa fie dupa sav faptei, pt ca altfel ar fi complicitate.
sangreal, utilizator

Alte discuții în legătură

Viol sau profanare de morminte (cadavru)? avTodincaVeronica avTodincaVeronica Speta: daca o femeie ajunge la morga, presupusa decedata si un angajat intretine relatii intime si aceasta isi revine, care este calificarea juridica a ... (vezi toată discuția)
Admitere inm 2013 ContSters262049 ContSters262049 Deoarece topicul pentru Admitere inm 2013, deschis de un coleg de forum , nu poate fi decat citit, nepermitand adaugiri -o problema tehnica, banuiesc- voi ... (vezi toată discuția)
Admitere barou 2013: data examenului, bibliografie, spete, experiente Iulian81 Iulian81 Buna ziua! Imi poate spune cineva daca pentru 2013 se va da examen de admitere in Barou din noul Cod Civil? Si daca da au aparut deja carti de civil? La drept ... (vezi toată discuția)