avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 652 soluții astăzi

Rămâi informat cu avocatnet.ro, acum și pe Google News. Click aici și apasă pe urmărește-ne (follow sau steluță)!

Forum Discuţii juridice Magistraţi şi Admitere în ... Admitere INM august 2011
Discuție deschisă în Magistraţi şi Admitere în magistratură

Admitere INM august 2011

Avand in vedere ca s-au afisat rezultatele concursului din ianuarie 2011 si ca threadul pt acel examen a ajuns deja la o cifra impresionanta de pagini si luand de asemenea in considerare ca incepand de astazi interesele multora dintre noi se despart (unii vor ramane acolo pt a dezbate probleme in legatura cu probele care urmeaza in concursul in curs de desfasurare), propun ca cei care au note sub 7.00 (si care vor sa dea examen in august) sa treaca pe acest thread, urmand ca dupa ultima proba din concursul aflat in desfasurare sa ni se alature si cei care, din nefericire, vor fi nevoiti sa dea si in august.
Scuze ca intervin mai tarziu...pentru @Sangreal , la speta de la INM....De ce nu se retine si inselaciune ? Parca A vinde telefonul , nu ? Fata de cel caruia i-a vandut , nu savarseste inselaciune ( prezinta ca adevarata o fapta mincinoasa ...se da drept proprietarul telefonului ...) ????
In practica se mai da 18 indice 1 si la infrac de pericol abstract, pentru ca exista opinia, in special a Curtii de Apel Buc ca o infractiune de pericol abstract este posibil sa nu aiba in concret gradul de pericol social al unei infractiuni. Ei disociaza pericolul generic, abstract al infractiunii, de gradul de pericol social concret al faptei. Stiu si un dosar in care unui baiat olimpic national in varsta de 18 ani si putin pt ca a condus cativa zeci de metrii un autoturism fara permis instanta i-a dat achitare pe art. 10 lit. b indice 1 Cpp. Distinctia asta o gasiti in cartea doamnelor Lavinia Lefterache, Francisca Vasile - Fise de individualizare a pedepselor (ambele sunt judecatoare la CABuc si formator la INM).
Vanzarea lucrului altuia nu este inselaciune.
Daca tertul cumparator este de buna credinta, iar vanzatorul detine bunul cu un titlu (cum e in acest caz - titlu de imprumut) se poate aplica 1909 CC, iar bunul nu mai poate fi nici macar revendicat de adevaratul proprietar
Nici nu sunt date in speta in acest sens, iar fapta mincionoasa ar trebui sa fie determinanta pentru cumparator la achizitionarea bunului, adica sa-l convinga sa cumpere pentru ca in sens contrar nu ar fi facut-o. Si stiti si voi de la civil ca "inselaciunea" in contracte prin vanzarea lucrului altuia intra pe taramul nulitatii relative si foarte rar se pedepseste si in penal. Am gasit spete doar in cazul vanzarii de imobile, cand au mai intocmit si act autentic si acolo cumparatorul chiar nu ar fi dat nu stiu cate zeci de mii de euro unui neproprietar. Plus ca in speta pabuga ceruta de art. 215 deja s-a produs prin savarsirea infractiunii prev de art. 213, amandoua sunt infractiuni contra patrimoniului, nu prea poti sa le retii pe ambele de obicei, si ai cam pedepsi aceeasi actiune de doua ori, iar faptele ar insemna sa fie sarvite intr-un concurs ideal...nu merge :)
Ultima modificare: Miercuri, 27 Iulie 2011
sangreal, utilizator
sangreal a scris:

In practica se mai da 18 indice 1 si la infrac de pericol abstract, pentru ca exista opinia, in special a Curtii de Apel Buc ca o infractiune de pericol abstract este posibil sa nu aiba in concret gradul de pericol social al unei infractiuni. Ei disociaza pericolul generic, abstract al infractiunii, de gradul de pericol social concret al faptei. Stiu si un dosar in care unui baiat olimpic national in varsta de 18 ani si putin pt ca a condus cativa zeci de metrii un autoturism fara permis instanta i-a dat achitare pe art. 10 lit. b indice 1 Cpp. Distinctia asta o gasiti in cartea doamnelor Lavinia Lefterache, Francisca Vasile - Fise de individualizare a pedepselor (ambele sunt judecatoare la CABuc si formator la INM).

Sunt de acord ca in practica mai sunt exceptii - am vazut cateva decizii si in codul penal adnotat (Kuglay & Lefterache, etc).

Dar parca totusi pt o grila de examen raspunsul ar trebui sa fie in sensul ca nu se poate da 18^1 pt o infractiune de pericol abstract.
Parerea mea.

Alte discuții în legătură

Viol sau profanare de morminte (cadavru)? avTodincaVeronica avTodincaVeronica Speta: daca o femeie ajunge la morga, presupusa decedata si un angajat intretine relatii intime si aceasta isi revine, care este calificarea juridica a ... (vezi toată discuția)
Admitere inm 2013 ContSters262049 ContSters262049 Deoarece topicul pentru Admitere inm 2013, deschis de un coleg de forum , nu poate fi decat citit, nepermitand adaugiri -o problema tehnica, banuiesc- voi ... (vezi toată discuția)
Admitere barou 2013: data examenului, bibliografie, spete, experiente Iulian81 Iulian81 Buna ziua! Imi poate spune cineva daca pentru 2013 se va da examen de admitere in Barou din noul Cod Civil? Si daca da au aparut deja carti de civil? La drept ... (vezi toată discuția)